Co znamená konec Windows XP a jak se na něj připravit? | Buchtič blog o IT a PC Buchtič blog

... je jedním z nejnavštěvovanějších tuzemských blogů zabývajících se IT a češtinami do programů a her. Pokud máte problém nejen
s počítačem pravděpodobně u mě naleznete řešení, případně si o něj napište. Zajímám se rovněž o herní průmysl a internet věcí - každý produkt pořádně prověřím. Přiblížíme si tvorbu webových prezentací a budeme cestovat po světě skrz Google Earth. »

 

Co znamená konec Windows XP a jak se na něj připravit?

15 Bře 2014

Zaznamenali jste již v médiích nebo z doslechu informaci o tom, že odpočet konce Windows XP již začal a zastaví se 8. 4. 2014, ale nevíte, co to přesně znamená? Na následujících řádcích se dozvíte pravdu a chybět nebudou ani kroky, které je vhodné podniknout dále pro zajištění maximální zabezpečení počítače.

Den 8. 4. 2014 se skutečně zapíše do dějin, nicméně se nestane to, že by ze dne na den přestal operační systém Windows XP fungovat. Microsoft pouze udělá za nejúspěšnějším operačním systémem tlustou čáru a přestane jej po více než 13 letech podporovat.

Microsoft plánoval ukončit podporu tohoto systému již před lety, ale přes velkou nevoli uživatelů termín odsunul. Zároveň končí podpora kancelářského balíku Microsoft Office 2003.

Není se čemu divit, vždyť za tu dobu Microsoft na svět přivedl další tři verze svého operačního systému, které jsou výrazně bezpečnější, podporují moderní technologie i hardware a jsou rychlejší. Přesto se stále Windows XP nachází na přibližně 30 % počítačů připojených k internetu (Net Applications.com, únor 2014).

V době největšího rozkvětu Windows XP používala téměř miliarda online uživatelů po celém světě.

Co konec Windows XP znamená prakticky?

Pokud se domníváte, že konec podpory pro vás nic neznamená a nemusíte ji řešit, mýlíte se. Nejde pouze o to, že Microsoft vám neposkytne pomocnou ruku při řešení problémů, ale především nebude na Windows XP vydávat aktualizace.

Oficiální informaci si můžete přečíst na webu společnosti Microsoft.

Aktualizace, ať již software nebo právě operačního systému, kromě přidání nových funkcí záplatují především bezpečnostní chyby. Znamená to tedy, že se Windows XP stanou v čase postupně zranitelnější a pro tvůrce škodlivého software atraktivnější. Počítač s takovým nezáplatovaným systémem jde mnohem snáze zapojit do botnetu, vzdáleně jej ovládat, a získávat z něj citlivá data uživatelů jako jsou přístupy k vašim e-mailovým schránkám, sociálním sítím (Facebook, Twitter, Google+), číslům bankovních účtu, bitcoinů atp.

Ani sebelepší bezpečnostní řešení s funkčním firewallem nedokáže zabránit škodlivému kódu v proniknutí bezpečnostními dírami operačního systému.

Jak si zajistit maximální bezpečnost?

V případě počítačů, které nejsou připojené k internetu, a nepřipojujete k nim média s neznámým obsahem, není moc co řešit a na nich může Windows XP běžet do konce životnosti počítače. Pokud se ovšem jedná o domácí počítač plný rodinný fotografií, videí a osobních dat (nebo ještě hůře firemní počítač), měli byste být na pozoru.

Nepochybně totiž v následujících měsících někdo objeví ve Windows XP chybu, kterou s radostí využijí tvůrci škodlivého software. A jak již jsem uvedl výše, může to vést klidně až ke ztrátě vašich dat.

Pokud u Windows XP plánujete dočasně zůstat, doporučuji přečíst tento seznam kroků, pomocí kterých zvýšíte zabezpečení svého počítače s Windows XP.

Jaké jsou možnosti a čím Windows XP nahradit?

Z tohoto důvodu je pomalu na čase opustit jednu etapu dějin a vyměnit Windows XP za moderní a bezpečnější operační systém.

Pokud vám Windows XP běží na počítači, který jste pořídili před 10 lety, nejvhodnějším řešením je nákup nového počítače. Už jen z důvodu, že pevný disk, na kterém máte uložena data, již také není v ideální kondici a rovněž vám hrozí ztráta dat.

Protože dnes není technologický růst takový jako kdysi, nový počítač vám vydrží minimálně stejnou dobu a výkonu budete mít stále dostatek.

V mnoha případech nemusí být změna operačního systému nutně svázána s výměnou počítače. Windows 8.x jsou výrazně méně náročnější než Windows XP. Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že start Windows 8.x je v řádu desítek sekund a nikoli několika minut a navíc samotný běh je výrazně plynulejší. V tomto případě doporučuji minimálně upgrade na 2GB operační paměti, což je dnes prakticky standard, protože takovou velikost mají některé tablety a smartphony.

Nová licence Windows 8.x vyjde na přibližně 2 500 Kč. Upgrade licence z předchozích verzí svého operačního systému již bohužel Microsoft nenabízí.

Nejvýhodnější byla nabídka na začátku loňského roku, kdy bylo možné upgrade licenci koupit na necelých 800 Kč.

Jak přeinstalovat Windows XP?

Co se týče upgradu, každý zkušenější uživatel jej zvládne sám. Stačí pouze zálohovat data například na externí disk a následně postupovat podle pokynů na instalačním médium a webu Microsoftu. Případně se podívejte na nějaké video na YouTube nebo načtěte pár postupů a tipů. Pokud si nejste jisti v kramflecích, obraťte se na šikovného známého nebo odborný servis počítačů.

Pokud se nechcete vzdát malovaného prostředí Windows XP a nechcete za operační systém platit, pak je tu linuxová distribuce Lubuntu. Podrobnější informace o ní a přechodu na Linux naleznete na blogu Pavla Matějíčka

Martin Buchta | Kategorie: Internet, IT

← Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli!