Windows 7 - první dojmy | Buchtič blog o IT a PC Buchtič blog

... je jedním z nejnavštěvovanějších tuzemských blogů zabývajících se IT a češtinami do programů a her. Pokud máte problém nejen
s počítačem pravděpodobně u mě naleznete řešení, případně si o něj napište. Zajímám se rovněž o herní průmysl a internet věcí - každý produkt pořádně prověřím. Přiblížíme si tvorbu webových prezentací a budeme cestovat po světě skrz Google Earth. »

 

Windows 7 – první dojmy

6 Kvě 2009

Včera 5.5. Microsoft oficiálně pro širokou veřejnost vypustil první Release candidate připravovaného operačního systému Windows 7. Poslední dobou mě má odlehčená instalace Vist začínala štvát, takže jsem se rozhodl, že zkusím žhavou novinku a když nebudu spokojen tak poté osvědčenou vLite verzi Vist s SP2, která vyjde co nevidět. Dosavadní ohlasy na 7mičky byly v podstatě kladné, takže jsem neváhal a začal stahovat, 32b, 64b [en – cca 3GB].

Po stažení jsem obsah image nakopíroval na svůj externí disk (DVD mechaniky v noteboocích jsou neskutečně pomalé) a hurá na instalaci. Již při instalaci mě přivítalo podobné grafické rozhraní podobné tomu z instalace Windows Vista a za 15minut jsem byl již v systému. Visty se instalují mnohem déle, jenom moje odlehčená verze to zvládá za tento čas, takže už při instalaci lze pozorovat první zrychlení. Během instalace byl detekován hardware a došlo k automatickému přizpůsobení rozlišení obrazovky. Po spuštění systému již byly zavedeny všechny ovladače a všechna zařízení fungovala. Kromě čtečky otisků prstů, jejíž ovladače se poté stáhly z Windows Update společně s aktuálním ovladačem pro čtečku karet a grafickou karty. Výhodou je, že aplikace pro otisky prstů je přímo od výrobce (AuthenTec), takže je to součást systému přístupná z ovládacích panelů, nikoliv neohrabaná aplikace.

První dojmy jsou hodně dobré a jsem mile překvapen a musím říci, že to opravdu to vypadá na vydařený systém. A co se mi líbí?

  • neskutečná až ďábelsky rychlá odezva systému
  • rychlejší práce se soubory včetně externích zařízení
  • přepracovaný Hlavní panel včetně Nabídky Start a Systray
    – když jsem kdysi dávno viděl na prvních screenshotech nový ikonkový systém, tak sem si říkal, že to bude nejspíše hrozný a silně nepoužitelný, ale opak je pravdou. Každopádně je tu možnost přepnout na klasiku. Dále hrozně oceňuji, že klik na síťovou ikonku v systray vyvolá dialog se seznam wifi sítí, takže odpadá zdlouhavé čekání na vykreslení Centra sítí a poté ještě nutno kliknout pro zobrazení vysněného seznamu sítí.
  • tlačítko v pravém rohu Hlavního panelu pro zobrazení plochy místo ikonky zabírající v Rychlém spuštění
    – dobře vymyšlená věc na nevyužitém kousku Hlavního panelu. Navíc při přejetí dojde pouze k dočasné zobrazení plochy se zajímavým aero efektem, což se může hodit jenom pro kouknutí na miniaplikaci a navíc nedojde k minimalizaci oken
  • miniaplikace na ploše – ve Vistách byly v postranním panelu, který jsem jako první vypínal, protože překážel. Nyní mám na ploše rozeseto několik miniaplikací a sticky notes (papírek na poznámky) a zatím mi to vyhovuje

To by na úvod bylo snad vše a další informace a zkušenosti příště v dalším článku věnujícím se Windows 7. Sám jsem zvědav, jak se systém bude chovat po několika dnech běhu s větším množstvím nainstalovaných programů a jaká bude výdrž notebooku. Pokud máte jakýkoli dotaz ohledně systému, ptejte se v komentářích. Zatím jsem nenarazil na aplikace, která by nefungovala nebo by to nevyřešila instalace novější verze.

Na závěr jen dodám, že 64bitovou verzi W7 provozuji na notebooku ASUS F3E osazeném C2D T5750, 2GB RAM a grafickou kartou X3100.

Související články

Martin Buchta | Kategorie: Internet, IT
Tagy: , , ,

← Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli!