Wi-Fi dostupná v celé domácnosti? Pomocí opakovače signálu žádný problém! | Buchtič blog o IT a PC Buchtič blog

... je jedním z nejnavštěvovanějších tuzemských blogů zabývajících se IT a češtinami do programů a her. Pokud máte problém nejen
s počítačem pravděpodobně u mě naleznete řešení, případně si o něj napište. Zajímám se rovněž o herní průmysl a internet věcí - každý produkt pořádně prověřím. Přiblížíme si tvorbu webových prezentací a budeme cestovat po světě skrz Google Earth. »

 

Bez bezdrátových sítí bychom se dnes jen těžko mohli připojovat k internetu z notebooků, tabletů či chytrých telefonů a prohlížet si online obsah bez drátů stejně tak pohodlně tisknout. Rychlost bezdrátových sítí sice roste, bez problému zvládnou náročné aktivity jako streamování médií či hraní online her, ale jejich dosah se za poslední roky nezměnil. Vzhledem k tomu, že v domácnostech roste počet míst, ze kterých se chceme z mobilních zařízení připojovat odkudkoli, vystává otázka, jak bezdrátový signál dopravit tam, kde bychom jej potřebovali.

Jako řešení můžete do místa s nedostatečným signálem nainstalovat druhý Wi-Fi router, který připojíte ethernetovým kabelem k prvnímu. Ovšem těžko pak můžeme hovořit o bezdrátové síti, nehledě na to, že vedení kabelu přes celý byt nebo dům nemusí být možné. Naštěstí existuje pohodlnější řešení, které se obejde zcela bez drátů.

tplink_re210

Extendery vykrýváme mrtvé zóny

Jako podstatně elegantnější řešení se jeví využití zesilovačů signálu, neboli opakovačů či extenderů. Při jejich využití už nemusíte přemýšlet, kam v domácnosti umístit často nevzhledný Wi-Fi router a veškerou nezbytnou kabeláží. Router můžete schovat někam do skříně, kde nebude na očích. Následně jen do elektrických zásuvek zapojíte nenápadné opakovače, abyste dosáhli pokrytí Wi-Fi i v místech, kam původní signál nedosahuje nebo je příliš slabý.

Opakovač pracuje tak, že přijímá Wi-Fi signál z routeru a vysílá jej dále, tedy signál přijme a dále jej opět naplno vysílá. Jeho výhodou je, že oproti některým jiným aktivním síťovým prvkům nevyžaduje žádné složité nastavení, takže zprovoznění zvládne opravdu každý – obvykle stačí na opakovači a následně na routeru stisknout párovací tlačítko WPS a máte vystaráno. To vše bez nutnosti zadávání jakýchkoliv hesel či vstupu do konfiguračního rozhraní. Koncová zařízení potom „uvidí“ pouze jednu síť (jedno SSID) a připojí se automaticky k zařízení (routeru či opakovači), které v místě jejich výskytu nabídne nejsilnější signál.

Pochopitelně je nutné v případě použití opakovače počítat s poklesem rychlosti, ale rozdíl v případě mobilních zařízení jako jsou tablety či chytré telefony nezaznamenáte.

Jaký opakovač vybrat?

Na trhu je dnes celá řada typů a provedení Wi-Fi extenderů. Některé modely, například TP-LINK TL-WA850RE, jsou navíc vybaveny ethernetovým portem. Nejen, že rozšíří vaši bezdrátovou síť, ale internet můžete dále zavést kabelem do síťových zařízení bez Wi-Fi konektivity.

Při výběru záleží na tom, jakou síť chcete rozšířit (pouze 2,4 GHz nebo také 5 GHz) a jak rychle. V případě starších routeru dejte pozor na to, zda opakovač podporuje stejné standardy zabezpečení, frekvenční pásma a přenosové rychlosti jako váš router. Ideální je použít vybavení stejné značky kvůli bezproblémové kompatibilitě.

Cenově zajímavou volbou může být opakovač TP-LINK WA854RE za cca 750 Kč. Náročné z vás uspokojí TP-LINK TL-RE210 s podporou 5GHz a 802.11ac.

Některé z uvedených opakovačů jsem již testoval a jejich recenze naleznete v magazínu PCWorld.cz

Martin Buchta | Kategorie: Internet, IT
Tagy:

← Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli!