Vyšla Opera 9.01 a důkaz, že je Opera nejrychlejším prohlížečem | Buchtič blog o IT a PC Buchtič blog

... je jedním z nejnavštěvovanějších tuzemských blogů zabývajících se IT a češtinami do programů a her. Pokud máte problém nejen
s počítačem pravděpodobně u mě naleznete řešení, případně si o něj napište. Zajímám se rovněž o herní průmysl a internet věcí - každý produkt pořádně prověřím. Přiblížíme si tvorbu webových prezentací a budeme cestovat po světě skrz Google Earth. »

 

Vyšla Opera 9.01 a důkaz, že je Opera nejrychlejším prohlížečem

2 Srp 2006

Dlouho jsem přemýšlel nad tím, jestli v nadpisu příspěvku použít předponu nej, hlavně z důvodů, že jsem nechtěl rozpoutat nekonečný flamewar. Ale nakonec jsem dospěl k závěru proč ne, když je to pravda a výsledky testů to jen dokazují.

Server How To Create otestoval všechny dostupné prohlížeče na Linuxu, Mac OS a Windows v následujících sedmi testech: studený start, teplý start, renderování CSS, renderování tabulky, rychlost vykonání, scriptu, načítání více obrázků a historii. Jako vítěz z toho testu vzešla Opera, která na každé platformě bezkonkurenčně vyhrála ve vykonání scriptu, načítání obrázků a v procházení historií. Na Mac OS vyhrála navíc v renderování tabulky a na Windows ve studeném startu.
Výsledky testu jsou zpracovány nejen formou tabulek, ale i grafů. Takže už jen zbývá odkaz, aby jste se o rychlosti Opery mohli přesvědčit sami.

Určitě se mezi Vámi najdou tací, kteří tomu stále nevěří (např. zarytí lišáci, ale ti to stejně nikdy nepřiznají) a nebo to, kteří by si chtěli nějaký ten test vyzkoušet. Tak právě pro Vás je určen Javascript Speed Tests. Doporučuji vyzkoušet na všem Vám dostupným prohlížečům (nejčastěji IE, Firefox a Opera), abyste sami pocítili ten rozdíl.

Nová verze Opery

Dneska vyšla finální verze 9.01 „nejrychlejšího prohlížeče na Zemi„, právem Opera Software přezdíván (výše vysvětleno). Kromě opravení bezpečnostních bugů a problémů se stabilitou přibyli i nové funkce, viz. changelog. Mezi nejvýznamnější z nich a které si nejvíce cením, je možnost funkční přejmenování RSS kanálů. Takže nyní si můžete bez problémů umazat z názvů zbytečné texty, např. u serveru mobilmánia.cz zbytečný text za pomlčkou: o mobilech víme vše a tím se krásně zúží a zpřehlední sloupce s RSS kanály. Prostě nyní mě nezabírá rozbalení všech tří sloupců půl obrazovky. Stáhnout si můžete z mezinárodní verzi, která obsahuje od verze 9 češtinu, která kvalitou IMHO zrovna neoplývá nebo pouze anglickou (menší) a použít kvalitní překlad z dílny operacesky.net.

Upozornění: Nehodlám tu rozpoutávat sáhodlouhé flamy na téma, který prohlížeč je nejlepší, o tom tento článek není. Tento článek je určen hlavně pro zaryté lišáky bez právoplatných argumentů a ohánějící se pouze čísly o počtu stažení Firefoxu.

Martin Buchta | Kategorie: Internet, IT

← Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli!