Tip: Scythe Himuro – chlaďte a ztište svůj pevný disk | Buchtič blog o IT a PC Buchtič blog

... je jedním z nejnavštěvovanějších tuzemských blogů zabývajících se IT a češtinami do programů a her. Pokud máte problém nejen
s počítačem pravděpodobně u mě naleznete řešení, případně si o něj napište. Zajímám se rovněž o herní průmysl a internet věcí - každý produkt pořádně prověřím. Přiblížíme si tvorbu webových prezentací a budeme cestovat po světě skrz Google Earth. »

 

Tip: Scythe Himuro – chlaďte a ztište svůj pevný disk

26 Čvc 2011

SluchatkaPokud stejně jako já preferujete tichý počítač a ne hučící zadýchanou kancelářskou bestii, jistě jste po upgradu chladičů dospěli do fáze, kdy nejhlučnější komponentou je pevný disk. Ceny SSD disků jsou sice již níže než kdysi a kapacity už také nejsou zanedbatelné, ale stále se nejedná o lidovou záležitost. Řešením se tedy jeví odhlučnění klasického pevného disku, ale jak na to? Vyzkoušel jsem Scythe Himuro, jak chladí a filtruje hluk?

Při pohledu na webové stránky výrobce zjistíte, že Himuro v podstatě nereprezentuje ani jako chladič ani jako odhlučňovací box. Žádné PR žvásty o tom, jak neuvěřitelně chladí či o kolik dB tlumí. Jen prodejci z toho udělali chladič. Při bližším pohledu na samotný box zjistíme, že má předpoklady pro obě funkce. Jednak je vyroben z pořádného masivu hliníku a váží tak téměř 900gramů a za druhé je zevnitř nalepena odhlučňovací vrstva.

Říkáte si, že když součást, která vyzařuje teplo, uzavřu do další krabice, že se teplota zvýší? Částečně máte pravdu, ale rozhodně to není případ tohoto box, jelikož disk přichází do kontaktu s boxem a předává mu tak vyzářené teplo. Jak známo, čím větší plocha, tím lepší odvod plocha a nižší teploty.

Avšak když se podíváte na zahraniční recenze, drtivá většina recenzentů nezaznamenala snížení teplot, naopak spíše jejich nepatrné navýšení. Dle mého zjištění toto silně závisí na skříni a na faktu, kam box umístíte. V mojí Cooler Master 335 (perforovaný přední panel) jej mám umístěn v horní 5,25″ pozici, neofukuje jej žádný ventilátor a nanejvýš jen kolem něj může proudit přirozený tok vzduchu. Tak jako tak jsem zaznamenal na mém pevném disku Seagate Barracuda 7200.12 pokles teplot o 4°C při porovnání se stavem bez boxu (zdůrazňuji, že pozice disku se nezměnila), tj. nově 30°C vs 34°C předtím.

Je libo ticho?

To je pěkné a potěšující, jen pokles nebo nárůst teploty mně byl jedno, dokud není na disku 50°C, není důvod k panice. Osobně mi šlo o odfiltrování seeku, který mi rval uši. Po stránce odhlučnění jsem nad míru spokojen. Po uzavření pevného disku do Scythe Himuro došlo k výraznému utlumení všech linoucích se zvuků z disku a odfiltrování vysokých frekvencí. Nyní pevný disk slyším jen při seeku, který trvá déle, ale jedná se již jen o tiché hluboké tóny, které nervou uši. Navíc celý box je uchycen na gumových silentblocích, takže dochází také filtraci vibrací. Pokud box nebude mít umístěn v horní 5,25‘‘ pozici, ale například položený na dně skříně, je pravděpodobné, že jej uslyšíte ještě méně. Skutečně nechápu jedince, kteří si v diskuzích stěžují, že se jim po instalaci tohoto rámečku zvedl hluk a chvěje skříň. Viděl bych to tak, že buď neumí vložit disk do rámečku a pevně jej přišroubovat ke skříni nebo mají papírovou skříň.

Pokud hledáte způsob jak ztišit disky a zároveň i jejich lepší chlazení a nechce se vám investovat vysoké sumy do SSD, které jsou stejně prozatím takovým vývojovým milníkem, sáhněte po Scythe Himuro. S cenou kolem 450Kč si za zbývající ušetřené peníze do rozdílu SDD si může pořídit několika TB disk. K dispozici je případně Scythe Himuro Mini pro 2,5″ pevné disky.

Souhrnné hodnocení
Hodnoceno dne
Produkt
Scythe Himuro
Hodnocení
41star1star1star1stargray
Produkt
Scythe Himuro
Martin Buchta | Kategorie: Tipy

← Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli!