Test Zoner Photo Studio 8 | Buchtič blog o IT a PC Buchtič blog

... je jedním z nejnavštěvovanějších tuzemských blogů zabývajících se IT a češtinami do programů a her. Pokud máte problém nejen
s počítačem pravděpodobně u mě naleznete řešení, případně si o něj napište. Zajímám se rovněž o herní průmysl a internet věcí - každý produkt pořádně prověřím. Přiblížíme si tvorbu webových prezentací a budeme cestovat po světě skrz Google Earth. »

 

Test Zoner Photo Studio 8

23 Říj 2005

Dnes sem objevil, že je na stránkách Zoner Software ke stažení trial verze nového editoru pro úpravu fotografií, prohlížení apod. Původně jsem si myslel, že vyjde až po INVEXu, protože tam bude jeho představení, ale jak koukám, tak už je teď.

Tak jsem se rozhodl, že si ji stáhnu a vyzkouším rozdíl o proti verzi 7. Stahoval jsem odsud, za půlhodiny jsem to měl stažené a šel jsem testovat. K tomu jsem si otevřel changelog, abych mohl porovnávat změny. V podstatě jsem nic převratného neobjevil. Funkci panoramatické snímky jsem neměl možnost otestovat, protože k tomu nemám potřebné fotografie. Další zajímavá funkce je PDF promítání, ale bohužel výsledek funguje jen v Adobe Reader 6 a vyšší (protože používám Foxit PDF Reader). A poslední velká novinka je funkce 3D obrázky (stereoskopické obrázky), ale na to taky nemám potřebné obrázky. V editoru přibyl nástroj štětec, plechovkažehlička, kterou lze použít např. na mazání textů, rozmazání obličejů lidí apod.
Změn je popsáno hodně, ale že by se nějak výrazně projevili při normálním používání, se mi nezdá, např. rychlejší startování a prohlížení ale o proti verzi 7 to rozdíl není. V tvorbě HTML galerií se nic nezměnilo, ani žádná nová šablona nepřibyla. Pokud ale trochu ovládáte HTML a CSS, tak není problém si nějakou upravit :-). Nové tmavě zelené grafické schéma je příšerné, něco tak hrozného jsem ještě neviděl.
Když to shrnu, pro běžného uživatele, který si občas upraví nějakou tu fotku, prohlédne si svoji galerii a vypálí fotografie na CD, je zbytečné upgradovat na novou verzi. Změn, které pocítíte je minimum, a proto se mi zdá zbytečné vyhazovat 799 Kč za upgrade z verze 7 Professional. Od letošního roku je výhoda, že produkt si můžete koupit pomocí elektronické licence ESD (Electronic Software Distribution), více zde. Čili poté by Vás upgrade vyšel o 100 Kč méně, ale i tak se mi to zdá zbytečné.

Martin Buchta | Kategorie: Internet, IT

← Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli!