Test: Patriot Xporter XT Rage 8GB – zatraceně rychlá flashka | Buchtič blog o IT a PC Buchtič blog

... je jedním z nejnavštěvovanějších tuzemských blogů zabývajících se IT a češtinami do programů a her. Pokud máte problém nejen
s počítačem pravděpodobně u mě naleznete řešení, případně si o něj napište. Zajímám se rovněž o herní průmysl a internet věcí - každý produkt pořádně prověřím. Přiblížíme si tvorbu webových prezentací a budeme cestovat po světě skrz Google Earth. »

 

Test: Patriot Xporter XT Rage 8GB – zatraceně rychlá flashka

22 Bře 2011

Patriot Xporter XT RageZtrácíte se v té záplavě všemožných flash disků, ovšem nechce nějaký šunt, kde kopírování malého dokumentu potrvá neuvěřitelně dlouho? Pojďme se podívat na slibně vypadající Xporter XT Rage od Patriotu, který se chlubí následujícími parametry: 27MB/s čtení a 25MB/s zápis.

Design je jednoduchý, ale funkční a konektor snadno schováte posunutím části těla flash disku. Plast je tvrzený a drobet pogumovaný, takže vydrží horší zacházení, ale přejetí autem jako v případě celo-gumové konkurence zřejmě nepřežije.

Zamrzet může skutečnost, že samotný USB konektor není chráněn, takže se do něj mohou dostat nečistoty v případě, že jej budete tahat různě po kapsách. Pokud ji budete chtít tahat na klíčích, budete si muset sehnat nějaké poutko. Škvíra na to připravená je, ale na svazek klíčů ji bez něj nemáte šanci dostat.

Pokud se divíte, proč se napříč obchody liší fotografie tohoto flash disku, tak je to tím, že každý ji fotil z jiné strany. Na jedné straně je jen nápis Patriot zatímco na té druhé logo XT s uvedenou kapacitou. V ochranném těle je také zabudována červená indikační dioda, která neoslňuje. Víc toho snad není potřeba zmiňovat, jelikož důležitým kritériem je rychlost. Pojďme se tedy podívat, jak si vede ve výchozím FAT32.

Pozn. Při formátování ponechána velikost sektoru na výchozí hodnotě (tj. v případě FAT32 a NTFS 4096bajtů a exFAT 32kilobajtů).

FAT32

Patriot Xporter XT Rage - FAT32
Patriot Xporter XT Rage - FAT32

Až na rychlost zápisu to není vůbec špatné, zkusme tedy exFAT.

exFAT

Patriot Xporter XT Rage - FAT32
Patriot Xporter XT Rage - FAT32

Rychlost čtení zůstala na stejných hodnotách a o očekávaných cca 20 % vzrostla rychlost zápisu.

NTFS

Na závěr ještě pro názornost přikládám testy při naformátování do NTFS, aby bylo patrné, že NTFS není vhodný pro flash disky.

Patriot Xporter XT Rage - FAT32
Patriot Xporter XT Rage - FAT32

Rychlost čtení zůstala překvapivě stejná, ale naopak rychlost zápisu se propadla ještě pod úroveň FAT32.

Resumé

Jednoznačně se jedná o nejrychlejší USB 2.0 flash disk, který rychlostí konkuruje externím pevným diskům. S cenou kolem 400 korun v případě 8GB verze není nad čím váhat a jedná se tak o jasnou volbu.

Související recenze USB flash disků

Martin Buchta | Kategorie: Recenze

← Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli!