Tablet bez tabletu, k čemu vlastně jsou? Pouhá hračka? | Buchtič blog o IT a PC Buchtič blog

... je jedním z nejnavštěvovanějších tuzemských blogů zabývajících se IT a češtinami do programů a her. Pokud máte problém nejen
s počítačem pravděpodobně u mě naleznete řešení, případně si o něj napište. Zajímám se rovněž o herní průmysl a internet věcí - každý produkt pořádně prověřím. Přiblížíme si tvorbu webových prezentací a budeme cestovat po světě skrz Google Earth. »

 

Tablet bez tabletu, k čemu vlastně jsou? Pouhá hračka?

30 Bře 2012

Tablety se dnes na nás valí ze všech směrů a zároveň částečně kanibalizují klasický PC trh, i když za to si výrobci mohou částečně sami ruku v ruce s vývojáři her. Jsou skutečně tablety tak božskými zařízeními nebo jde jen o pouhý boom, protože chceme být in a matlání po velkých displejích nás baví? Krátké zamyšlení nad aktuální situací po zhruba měsíci používání tabletu s nejrozšířenějším mobilním operačním systémem.

Další zařízení do domácnosti

Nový iPadMáte doma počítač, chytrý telefon i televizi s podporou internetu? Proč si tedy pořizovat další zařízení, když máte přístup k internetu téměř odkudkoli? Pokud jste početná domácnost, jistě znáte fakt, že děti od počítače prostě nevyhodíte, resp. vás k němu nepustí. Jenže co ve chvíli, když se chcete například podívat na uplynulou relaci počasí, zkontrolovat emaily nebo si jen přečíst zpravodajství? Je tu sice telefon, ale ten máte především na telefonování a na malé obrazovce to není nic moc. V té chvíli zjistíte, že tablet není zas až tak zbytečné zařízení a oceníte jeho přítomnost.

Zároveň je to zajímavý gadget do postele na prokrastinaci a pokud s ním náhodou usnete, nic se neděje. V závislosti na daném modelu a operačním systému můžete ovládat také jinou elektroniku ať již je to samotný počítač, televizi, HiFi sestavu nebo teplotu v místnosti. Rozhodně se nejedná o ideální způsob jak návštěvě/příbuzným ukázat fotografie například z dovolené. Na mačkání se nad malým displejem není nic pohodlného, místo toho je promítněte skrz DLNA na své televizi s velkou úhlopříčkou.

Herní konzole

PS VitaPro chytré telefony a tablety je k dispozici spousta her a mezi nejoblíbenější a nejznámější patří bezesporu Angry Birds. Hodně jich je dobrých a procvičí vaše mozkové závity, ale všechno jsou to hry na chvíli prokrastinace. Grafický výkon se sice v současných zařízeních zvyšuje a například Real Racing 2 vypadá hodně famózně, ale přiznejte si to, ovládat auto nakláněním telefonu ba dokonce velkého tabletu není to pravé ořechové.

Pokud hledáte přenosné malé zařízení s extrémním výkonem a klasickým ovládáním pomocí joypadu a tlačítek, zkuste raději PS Vita. V případě, že nepotřebujete přenositelnost, ale chcete na válení do gauče nějaké ty hry, PlayStation 3 je jasná volba – ostatně Angry Birds jsou na PlayStation Network také.

Čtečka knih

Amazon KindleVzhledem k lesklým displejům a aktivnímu podsvícení nejsou tablety pro čtení knih, přednášek a jiných PDF dokumentů ideální. Spotřebitelé jsou si toho vědomi a knihomolové dávají přednost e-papíru, proto je Amazon Kindle tolik populární. Elektronický papír totiž není oproti LCD/IPS panelům podsvícený, čímž není jeho čtení namáhavé pro oči a navíc je dobře čitelný také venku na slunci, kde si lesklé disleje tabletů ani neškrtnou. Přední výrobci již pracují na ohebných e-ink displejích, takže by nové čtečky a další zařízení mohly vydržet mnohem horší zacházení.

Pracovní nástroj

Tablety v práciMezi největší přednosti tabletu ve srovnání s notebooky patří rychlost startu, výdrž a s tím související větší mobilita. Existuje mnoho profesí, u kterých si dokážu představit reálné využití. Hned mě napadají návrháři, grafici, architekti, projektanti atd., kdy je rychlý přístup k dokumentaci a materiálům na pořadu dnes a možnost snadného procházení obsahu a jeho snadná prezentace k nezaplacení. Rovněž jsou vhodné pro obchodní zástupce, kteří často cestují a spíše než výkon potřebují rychlý přístup k informacím a přenositelnost. Navíc k některým modelům lze připojit klasické bezdrátové sety a lze tak na tabletu pracovat jako klasickém PC.

Závěr?

Takže si to shrňme. Tablety jsou vhodné jako další zařízení do domácnosti pro rychlý přístup k internetu a jako skvělý gadget pro ovládání domácnosti a prokrastinaci, ale využití najdou také v podnikové sféře, obchodech a restauracích. Ovšem pokud o tabletu přemýšlíte jako o zařízení, které byste rádi využívali jako čtečku knih nebo herní konzoli, poohlédněte se někde jinde. Záleží na jedinci, zda dokáže pro tablet najít využití a zda je ochoten investovat zhruba stejnou částku, za kterou si lze pořídit mnohem vybavenější notebook.

Pokud uvažujete nad pořízením počítače pro babičku nebo dědečka vězte, že pro starší generaci může být snadnější ovládat tablet než počítač s klávesnicí a myší.

Máte jiný názor? Sdělte mi jej v komentářích stejně, pokud již tablet vlastníte, zajímá mě, k čemu jej využíváte.

Martin Buchta | Kategorie: Internet, IT Ze života

← Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli!