Spyware Terminator – zatočte s balastem | Buchtič blog o IT a PC Buchtič blog

... je jedním z nejnavštěvovanějších tuzemských blogů zabývajících se IT a češtinami do programů a her. Pokud máte problém nejen
s počítačem pravděpodobně u mě naleznete řešení, případně si o něj napište. Zajímám se rovněž o herní průmysl a internet věcí - každý produkt pořádně prověřím. Přiblížíme si tvorbu webových prezentací a budeme cestovat po světě skrz Google Earth. »

 

Spyware Terminator – zatočte s balastem

12 Čvc 2007

Určitě to znáte, pustíte k počítači malé děti, sourozence, případně rodiče příliš neovládající počítač a doufáte, že vše zůstane tak jak to bylo před Vaším odchodem a že nestáhnou žádný vir či jim podobnou havěť. Bohužel v dnešním světě existují jedinci, které baví druhým škodit, od nevinných hlášek až po smazání kompletního obsahu disku a ukradení citlivých dat, proto by bezpečnost počítače měla být prioritou číslo 1. Proto Vám na následujících řádcích představím český produkt Spyware Terminator (dále jen ST), který si hravě poradí se spyware, adware, keyloggery, malware a jiným potenciálně nebezpečným balastem. Tento produkt již delší dobu s oblibou používám a doporučuji, takže když mě kontaktovali z vývojového centra ST, zda bych nenapsal recenzi, tak jse samozřejmě souhlasil. Jedná se tedy o placenou recenzi.

Instalace & první spuštění

Instalace programu se od jiných v ničem neliší, potvrdíte licenční ujednání, vyberete umístění, kam chcete program nainstalovat, zda chcete vytvořit ikonu na ploše, vše potvrdíte kliknutím na Next a máte nainstalováno. Minusem je absence více-jazykového instalátoru, takže se nedejte odradit anglickým instalátorem.

Spyware Terminator průvodce

Při prvním spuštění programu Vás uvítá jednoduchý průvodce, ve kterém si nastavíte jazyk (pokud máte český systém, tak se automaticky vybere čeština) a způsob, jak chcete program používat.

  • Spyware skener – tuto možnost vyberte tehdy, pokud program chcete používat pouze na kontrolu a odstranění balastu z počítače
  • Ochrana před spyware – pokud vyberte tuto možnost, ST spustí rezidentní štít, který bude běžet na pozadí a kontrolovat vše, stejně jako antivirový program
  • Ochrana před spyware a viry – pokud vyberete tuto možnost, tak se do rezidentního štítu ST stáhne ještě štít antiviru Clam, který Vás bude chránit také před viry. Použijte tehdy, pokud nemáte vlastní antivirus a chcete něco jednoduchého. Osobně program využívám pouze jako spyware skener, protože každý další rezidentní program považuji za zbytečný.

Rozhraní & ovládání

Rozhraní programu je jednoduché, přehledné, česky a všechny položky mají výstižné pojmenování, takže s ovládáním nebudou mít problém ani začátečníci. Nejčastěji stejně využijete položku kontrola, kde si vyberte úroveň kontroly a necháte prohledat systém na přítomnost balastu. Případně položku aktualizace, pokud je nestahujete automaticky.

Spyware Terminator rozhraní

Samozřejmě nechybí možnost prohlédnout si objekty v karanténě, ignorované objekty, obnovení předchozí konfigurace systému a odstraněných objektů. Pro pokročilé uživatele ST nabízí možnost kontroly souboru, zda je soubor používán a má zápisy v registru a nástroj pro odstranění zamknutého souboru, které normálně nelze odstranit.

Nastavení

Nastavení ST je rozděleno do dvou oblastí a stejně jako ovládání je intuitivní, takže je zbytečné se mu extra věnovat, protože stejně není co měnit. V jedné oblasti upravujete nastavení rezidentní štítu a ve druhé nastavení vztahující se k samotnému běhu programu, průběhu kontroly, plánovače, aktualizace a Clam antiviru.

Lokalizace

SC je sice dílem brněnských autorů, ale je vyvíjen v angličtině. Lokalizace tedy obstarává komunita, která je samozřejmě o krok pozadu, tudíž pokud je v nové verzi přidána nová položka, tak přeložena může být nejdříve v další verzi. Díky tomu je také nápověda dostupná pouze v angličtině.

Nová verze

V současné době se pracuje na nové verzi s označením 2.0, která by kromě upraveného a ještě přehlednějšího rozhraní měla přinést spoustu vylepšení. Pokud máte chuť si vyzkoušet novou verzi, tak je k dispozici první beta verze.

Závěr

Pokud hledáte kvalitní, zdarma dostupný nástroj na odstranění škodlivého balastu, který je snadno ovladatelný, nenáročný na systémové prostředky a česky, určitě byste neměli přehlédnout Spyware Terminator. Pro firmy je k dispozici Corporate verze, která používá vzdálenou správu. Případné dotazy a problémy se ST můžete směřovat do českého oficiální fóra nebo případně tady do komentářů.

Martin Buchta | Kategorie: Internet, IT

← Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli!