Spintires: Kdo se bojí, nesmí do lesa – truckem! | Buchtič blog o IT a PC Buchtič blog

... je jedním z nejnavštěvovanějších tuzemských blogů zabývajících se IT a češtinami do programů a her. Pokud máte problém nejen
s počítačem pravděpodobně u mě naleznete řešení, případně si o něj napište. Zajímám se rovněž o herní průmysl a internet věcí - každý produkt pořádně prověřím. Přiblížíme si tvorbu webových prezentací a budeme cestovat po světě skrz Google Earth. »

 

Spintires: Kdo se bojí, nesmí do lesa – truckem!

4 Zář 2014

Nebaví vás Euro Truck Simulator, protože v něm jen křižujete dálnice pustou sterilní krajinou a hledáte výzvu? Pokud žasnete nad videi z dalekého Ruska, kde se kamiony brodí neuvěřitelným marastem, a přesto se dostanou do cíle, a stejně tak vás fascinuje trucktrial, pak přesně pro vás je tu Spintires. Hardcore simulátor, ve kterém se s poctivými ruskými trucky bez žádných elektrických pomocníků budete brodit nehostinnou krajinou plnou bláta, vody a stromů.

spintires-04-nahled

Pohon všech kol a uzávěrka diferenciálu nezbytností

Hned na úvod zdůrazním, že pokud preferujete jízdní model, kdy každou zatáčku projede na plný plyn za pomoci ruční brzdy a vaše auto musí být nerozbitné, pak Spintires není pro vás. Rychlost, kterou se se budete pohybovat po čtveřici map, zcela výjimečně překročí povolenou rychlost v obytné zóně. V takovém případě se Spintires vyhněte obloukem, protože byste se jen naštvali a proklínali autory, co to udělali za náročnou hru, resp. slátaninu. Pokud však přebíráte rádoby simulátory vidlemi a vybíráte z nich výhradně tituly, ve kterých se jízdní i fyzikální model blíží realitě, pak zbystřete. Spintires je offroadová výzva, jak se patří. Čekají na vás hektolitry bláta, bahna a bažin zasazené uprostřed hustých lesů, kterými se budete muset přesouvat ve vozidlech sovětské výroby.

Velké bestie se díky svému extra výkonu vyšplhají prakticky kamkoli. Daní za to je spotřeba 10-15l za minutu, ze které by z vás Evropská unie radost neměla

spintires-05-nahled

Od UAZu přes ZIL až po MAZ

Prvních několik hodin se budete seznamovat s terénem a ovládáním jednotlivých vozidel, kterých je ve hře slušná porce. Ne všechna vozidla máte hned přístupná, ale musíte se k nim postupně propracovat, resp. je objevit. Při prvotním zkoumání čtveřice map bude vašim nepostradatelným pomocníkem naviják. Až budete mít svého favorita na přesun ultra těžkým terénem, okusíte hlavní náplň hry, a tím je převážení dřeva. Postupně také začnete vylepšovat svá vozidla, resp. měnit jednotlivé komponenty. Přeci jen terénní pneumatiky nebo pneumatiky s řetězy vám přijdou v marastu vhod, stejně jako ochranné klece nebo přídavná osvětlení, které oceníte v noci. A když už si budete myslet, že máte terén a ovládání v malíčku, zapojte si přívěs, naložte klády a začne teprve pořádná výzva.

S naloženým nákladem se pohyb v nehostinném terénu pozvedne na hardcore úroveň. Uděláte chybu, převrátíte se a zaplatíte krutou daň v podobně zničení nákladu i vozidla.

spintires-02-nahled

K dispozici jsou dvě úrovně obtížnosti. V náročnosti na řidičské schopnosti se neliší ani za mák. Jde pouze o to, zda chcete mít možnost restartu vozidla do garáže, což se hodí ve chvíli, kdy uvízněte uprostřed bažiny, není poblíž strom pro upevnění navijáku nebo vám došel benzin. V opačném případě musíte přesedlat do jiného vozidla a provést záchrannou operaci. Záleží tedy jen na vás, zda si věříte a hledáte ultimátní výzvu.

Pamatujte, že nejkratší cesta k cíli nemusí být nejschůdnější. Pamatujte též na to, že jak si cestu „zorete“, takovou ji budete mít při příštím průjezdu.

Spintires hodně kazí kamera, která je stavěná na gamepad, nikoli ovládání myši. Pohled z levé strany kabiny není na precizní projíždění úzkých svahů ideální a nejčastěji budete používat stejně kameru v blízkosti předního levého kola. Do simulátoru tohoto typu by se pro maximální zážitek hodil pohled z kabiny.

spintires-03-nahled

Grafická stránka je solidní a nechybí ani střídání dne a noci. Nejedná se o žádné naleštěné pozlátko a nasvětlení světa je vyvážené. Nejsou tu bohudík žádné zbytečné blur efekty, které jinak maskují grafické nedokonalosti. Díky tomu hra nevyžaduje nejmodernější hardware a rozjedete ji i na starších strojích.  Na druhou stranu hra skvěle běží také v rozlišení 5760×1200. Zamrzí jen drobnosti, jako rozdíly ve zpracování vodních ploch, kdy stojatá voda je zpracována parádně, zatímco tekoucí řeka vypadá mizerně.

Resumé

V době, kdy vývojářská studia jedou na vlně zjednodušování, je Spintires od Oovee záchranou pro hardcore hráče, kteří dávají přednost simulaci před arkádovým a nerealistickým chováním aut. Při budgetové ceně, cca 350 Kč, odpustíte některé nedostatky, a budete si užívat jízdu nehostinným terénem a převoz dřeva. Až vás omrzí těch pár vozidel, můžete usednout například do Hummeru H1, Fordu F-150 či evropských moderních trucků, které připravila komunita, a ověřit jejich terénní schopnosti v nehostinné části Sibiře.

spintires-01-nahled

Martin Buchta | Kategorie: Počítačové hry
Tagy: , ,

← Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli!