Souboj titánů: Samsung Galaxy S3 vs Galaxy S4 - (ne)praktická evoluce | Buchtič blog o IT a PC Buchtič blog

... je jedním z nejnavštěvovanějších tuzemských blogů zabývajících se IT a češtinami do programů a her. Pokud máte problém nejen
s počítačem pravděpodobně u mě naleznete řešení, případně si o něj napište. Zajímám se rovněž o herní průmysl a internet věcí - každý produkt pořádně prověřím. Přiblížíme si tvorbu webových prezentací a budeme cestovat po světě skrz Google Earth. »

 

Samsung do své nové vlajkové lodi vkládá vysoké ambice a očekává, že během prvního měsíce prodá na 10 milionů kusů high-endového smartphone Galaxy S4. Data za první týden ještě nejsou dostupná, nicméně v České republice byl vyprodaný již hodinu po zahájení prodeje. Ovšem je skutečně o co stát a má výměna pro stávající majitele Galaxy S3 smysl? Připravil jsem rychlého průvodce, který by vám měl pomoci rozhodnout se.

Galaxy S4 kráčí ve šlépějích trendu neustálého zvětšování displejů, proto nabízí rovnou 5‘‘ SuperAMOLED displej s rozlišením 1920×1080 krytý Gorilla Glass 3. Velikostí displeje dotahuje Samsung Galaxy Note a pomalu jej můžeme řadit mezi phablety. Na rozdíl od staršího bratříčka používá vylepšenou RGBG pentile matici, takže by neměl být displej tolik náchylný na změnu barev zubem času. Za pozornost určitě stojí jemnost displeje, která činí 441 ppi. Pro představu hranice rozlišitelnosti lidského oka se pohybuje na hranici 300 ppi. Displej v Samsung Galaxy SII nabízí  s rozlišením 1280x720px s jemností 306 ppi a Retina v iPhone 5 má 326 ppi.

 

Samsung Galaxy S3 vs Samsung Galaxy S4

Menší a lehčí

Možná vás to překvapí, ale i přes přítomnost o 0,2‘‘ většího displeje nedošlo k nárůstu celkových rozměrů, ba naopak, nový Galaxy je 8 milimetrů užší o 7 mm tenčí a dokonce o 3 gramy lehčí. Ptáte se, jak je to možné? Samsung přizpůsobil návrh hardwaru a konstrukce těla displeji od kraje do kraje (tzv. edge-to-edge).

Co se týče designu, faceliftu se dočkal tvar Home tlačítka a došlo k přemístění přední kamery a senzorů na obě strany reproduktoru. Jinak se nová vlajková loď podobá svému předchůdci jako vejce vejci, stále je vyrobena z plastu a má oddělitelný zadní kryt.

Osmijádro v ČR nečekejte

Druhou devizou, se kterou přichází Galaxy S4 na trh je osmijádrový procesor Exynos 5. Prakticky je složený ze čtyř jader Cortex-A15 taktovaných na 1,6 GHz a čtyř jader Coret-A7 s taktem 1,2GHz. Důvod? Lepší škálování výkonu a úspora energie. Ovšem Galaxy S4 (GT-I9500) s tímto procesorem je určen pouze pro vybrané trhy (Korea, USA). V České republice potažmo v celé Evropě pořídíte S4 (GT-I9505) osazené čtyřjádrovým CPU Krait 300 o taktu 1,9 GHz. Tak ohromnému výkonu asistují rovnou 2GB LPDDR3 RAM, tedy dvojnásobek oproti SIII.

Samsung GT-I9500 – octa core, GT-I9505 – quad core

Baterie o 80 % větší než má iPhone 5

Říkáte si, co krmí tak ohromný výkon? Baterie o kapacitě 2600 mAh, tedy o 500mAh větší než disponuje SIII. Reálně to znamená, že by i přes svůj výkon měla vlajková loď v evropské verzi vydržet při náročném používání dva dny provozu, což je vzhledem k výkonu úctyhodná hodnota.

Časy Galaxy SII s 1650 mAh baterií, který vydržel při troše štěstí půl dne, jsou pryč.

Fotoaparát, bezdrátové nabíjení a Android 4.2.2

Za pozornost dále stojí 13 megapixelový fotoaparát schopný zaznamenávat video ve FullHD, kterému nechybí přisvětlovací dioda. Na čelní straně naleznete pro videohovory 2,1MPx kameru. Ve volitelném příslušenství naleznete kryt s podporou bezdrátového nabíjen a samozřejmostí již od minulé generace je podpora NFC.

Samsung Galaxy S4 na trh přichází již s Androidem 4.2.2 doplněným, jak je zvykem, o nadstavbu Samsung TouchWiz. Nově Samsung přidal Smart Scroll, Smart Pause and Air Gesture, ale nechal se slyšet, že tyto funkce časem budou dostupné také pro SIII. Nicméně známe Samsung, jeho prohlášení a ochotu podporovat stará zařízení.

Ve stejném těle mladší duch

Suma sumárum, Galaxy S4 ve stejných rozměrech nabízí o krapet větší displej roztažený až ke kraji těla, přesto je tenčí a dokázal shodit na váze. Otázkou zůstává na kolik praktický a užitečný je Full HD displej v 5‘‘ telefonu/phabletu navíc s jemností natolik vysokou, že nemáte šanci poznat rozdíl oproti předchozí generaci.

Bohužel opět platí, že Samsung dodává do každého regionu pod stejným jménem praktický jiný telefon a jiným hardware. V případě modelů dostupných v ČR a po celé Evropě výkonový nárůst nebude veliký a navíc nenabídne tolik proklamované úsporné funkce. Navíc LTE při současném rozvoji v ČR prakticky nevyužijete.

Z mého pohledu nenabízí Samsung Galaxy S4 pro stávající majitele Galaxy SIII výrazný důvod, aby vás donutil k přechodu. Pokud máte starší telefon a pokukujete po smartphonu s Androidem a chcete jen to nejlepší, sáhněte jednoznačně po Samsung Galaxy S4. Cena v případě 16GB GT-I9505 startuje dle Heuréky na 15 599 Kč. Stejně jako v případě předchozího modelu, vybírat můžete z variant vybavených 16, 32 nebo 64 GB vnitřní pamětí a celkovou kapacitu lze rozšířit až 64 GB microSDCX kartou. Mějte na paměti, že Samsung Galaxy S4 je náchylnější k rozbití než SIII nebo iPhone 5, proto si rozhodně nezapomeňte pořídit ochranné pouzdro a nenoste jej v kapse.

Martin Buchta | Kategorie: Mobil & tablet

← Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli!