Recenze: Siemens M65 - nejlepší outdoor všech dob | Buchtič blog o IT a PC Buchtič blog

... je jedním z nejnavštěvovanějších tuzemských blogů zabývajících se IT a češtinami do programů a her. Pokud máte problém nejen
s počítačem pravděpodobně u mě naleznete řešení, případně si o něj napište. Zajímám se rovněž o herní průmysl a internet věcí - každý produkt pořádně prověřím. Přiblížíme si tvorbu webových prezentací a budeme cestovat po světě skrz Google Earth. »

 

Recenze: Siemens M65 – nejlepší outdoor všech dob

15 Říj 2005

V tomto článku Vám představím můj mobil Siemens M65. Poznejte jeho výhody a nevýhody.

Vzhled
M65Při prvním pohledu zcela jistě zaujme oranžové gumové ohraničení, které slouží jako tlumící těsnění mezi vrchní a spodní částí telefonu. V horní části je na každém boku uschováno pod oranžovou gumou jedno dynamic light. Dále vás uchvátí kvalitní TFT displej s 64.000 barvami a rozlišením 132×176 pixelů. Pokud jste zvyklí na malý displej 101×80 (M55 apod..), tak se vám bude zprvu zdát displej ohromný, ale rychle si zvyknete :-).
Displej, zadní část telefonu a reproduktor jsou chráněny kovovým dílem, který obepíná celý telefon a slouží jako pevné spojení při případném pádu telefonu. Musím říct, že je to dobrá věc a má opravdu své opodstatnění a také to vypadá celkem dobře (testováno v praxi). Kryt telefonu je vyroben z pevného tvrzeného plastu a pod krytem baterie je gumové těsnění, sloužící jako ochrana před prachem a vodou. Ochranné prvky jsou vyrobeny z oranžové pryže. Špunt kryjící čočku VGA kamery a konektoru externí antény. Jednoduchým způsobem se dá zaměnit za plastové ohraničení čočky, které sice vypadá lépe, ale nedocílíte s ním už ochranné funkce. Osobně používám gumový špunt, protože fotím minimálně a nepotřebuji, aby se mi čočka zaprášila. Krytka konektoru plní funkci protiprachovou a slouží jako ochrana proti vodě. Také minimalizuje náraz při dopadu (funguje jako pružení).
Tlačítka klávesnice se dobře mačkají a mají příjemné rozestupy, které zaručují bezchybnou volbu čísel. Prostřední řada tlačítek (2,5,8,0) je vyrobena z plastu a mají podobný vzhled jako u M55. Tlačítka po stranách jsou vyrobeny z gumy. Kdyby byly také vyrobeny z plastu, bylo by to lepší, protože pokud máte např. zpocené ruce, tak se špatně mačkají. Joystick je plastový s gumovou protiskluzovou ploškou a dobře se ovládá. Podsvícení kláves je rovnoměrné, jen je škoda, že se intenzita podsvícení nesnižuje s intenzitou osvětlení displeje (jako u M55).

Funkce, komunikace …
Telefon disponuje velkým množstvím funkcí. Přestože je řada M určena pro volný čas, lze ho použít i jako manažerský telefon. Telefon disponuje pamětí o velikosti 10,3 MB. Po koupi telefonu je volná paměť cca 5 MB. Zbytek zabírají zvuky, obrázky a ve složce System soubory T9. Ale nic Vám nebrání je vymazat, protože stejně nestojí za nic. T9 stejně využijete jenom českou, takže zybtek můžete bez problému vymazat (to máte už cca 800kB navíc). V adresáři telefonu můžete mít až 1000 kontaktů s velkým rozsahem informací, které můžete ke každému kontaktu přidat. Kromě tří telefonních a dvou faxových čísel, si můžete poznačit dvě e-mailové adresy, webovou stránku, adresu, firmu, kontaktní údaje ke komunikačním službám (ICQ, WV a AIM), datum narození a obrázek, který se bude zobrazovat na displeji při příchozím hovoru. Kontakt můžete zařadit do jedné ze skupin, kterým lze nastavit různé vyzvánění.
Telefon podporuje zvuky WAV a 40-hlasé melodie ve formátu MIDI. Obrázky a fotografie ve formátech JPG, GIF či BMP vypadají na displeji s velmi dobře. Telefon umí zaznamenávat i přehrávat video ve formátu .3gp ale pouze v maximální délce 30 sekund.
Kalkulačka je v M65 výrazně vylepšená. Podporuje mocniny, odmocniny či práci s exponenciálními čísly. Telefon obsahuje velmi propracovaný převaděč jednotek. Zvolit si můžete převody měny, energie, rychlosti, hmotnosti, plochy, objemu, výkonu, času, tlaku, délky a teploty.
M65 obsahuje dobře zpracovaného e-mailového klienta s podporou 5 účtů. Podporuje protokoly POP3 i IMAP. Minus je, že nelze stahovat e-maily přes více účtů najednou. Oproti řadě x55 je velmi propracován internetový prohlížeč, který interpretuje html, s přihlédnutím k omezení malým displejem, velmi kvalitně a to dokonce včetně podpory css stylů, cookies. Pro prohlížení internotvoých stránek musíte mít správně natavený profil, jinak Vám to sežere hodně peněz.
Telefon obsahuje GPRS nejvyšší třídy 10, tedy 4 timesloty pro download a 2 pro upload. Pro přenos dat můžete použít IrDa.

Java aplikace
Výchozí aplikace:
– Download assistant – nepřišel jsem na to k čemu slouží
– Photo editor – slouží k základním úpravám fotografií pořízených integrovaným fotoaparátem
– Bike-o-meter – aplikace určená ke spolupráci s novým příslušenstvím, který z telefonu dělá velmi komfortně vybavený cyklocomputer s možností plánování trasy

Výchozí hry:
– Armageddon Agent
– Stack Atack
– Turrican

Fotoaparát
Integrovaný fotoaparát v M65 nepatřil v době začátku prodeje rozhodně mezi nejhorší, ale v dnešní době je už překonán. Nabízí maximální rozlišení 640 x 480 bodů a při focení můžeme joystickem nastavit až pětinásobný digitální zoom a kompenzaci expozice v rozsahu –3 až +3.

Tento mobil bych doporučoval všem, kteří požadují odolný telefon s dobrou výbavou. Za cenu pod 4.000,- kč lepší telefon s těmito vlastnostmi nekoupíte.

Souhrnné hodnocení
Hodnoceno dne
Produkt
Siemens M65
Hodnocení
51star1star1star1star1star
Produkt
Siemens M65
Martin Buchta | Kategorie: Mobil & tablet Recenze

← Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli!