Samsung Omnia 7: první dotek Windows Phone 7 | Buchtič blog o IT a PC Buchtič blog

... je jedním z nejnavštěvovanějších tuzemských blogů zabývajících se IT a češtinami do programů a her. Pokud máte problém nejen
s počítačem pravděpodobně u mě naleznete řešení, případně si o něj napište. Zajímám se rovněž o herní průmysl a internet věcí - každý produkt pořádně prověřím. Přiblížíme si tvorbu webových prezentací a budeme cestovat po světě skrz Google Earth. »

 

Samsung Omnia 7: první dotek Windows Phone 7

3 Srp 2011

Nedávno jsem se rozepsal o povedené marketingové akci HTC, Microsoftu a O2, kdy jste si mohli na týden zapůjčit smartphone HTC s Windows Phone 7. Již tehdy mě nová mobilní platforma Microsoftu zaujala a nyní jsem si za neodolatelnou cenu pořídil Samsung Omnia 7.

První dojmy jsou jednoznačně pozitivní. Osobně jsem přecházel z 3,7‘‘ Omnie II a 4‘‘ Omnie 7 mi nepřijde nijak zvlášť přerostlá a beru to jako evoluci. Pravdou je, že na někoho může být už velká, jelikož ji jen tak nehodíte do libovolné kapsy a při ovládání v jedné ruce mi chybí takový ten pocit 100% jistoty, ale jde o zvyk. Na druhou stranu, Samsung Galaxy SII s 4,3‘‘ displejem je teprve pořádný macek.

Když se zaměřím na hardware, tak musím zmínit luxusní AMOLED displej a ve srovnání s AMOLED na mé staré Omnii II je znát skutečně rozdíl. Dále kovové tělo ala S8500 s konečně dobře vymyšlenou krytkou na microUSB, rychlý GPS modul nebo na poměry smartphonů kvalitní 5MPx fotoaparát, se kterým pořídíte mnohem lepší fotky než s mnohými papírově lepšími konkurent.

Mezi zápory bych zařadil dotyková tlačítka pro zpět a hledání. Zpět by tolik ještě nevadilo, jelikož bez něj se neobejdete a oceníte tak, že nemusíte mačkat hardwarové tlačítko. Ale o tlačítko hledat pravidelně, alespoň z počátku, zavadíte při každém otočení na šířku a momentálně bohužel ani nejde jeho funkce přebindovat na něco smysluplnějšího. Nejvýraznějším hardwarovým omezením je absence rozšiřitelnost paměťovými kartami a musíte si vystačit jen s vnitřní pamětí. V mé předchozí Omnii II jsem měl 8GB vnitřní paměti a nezvládnul jsem je zaplnit. Nyní v Omnii 7 mám 16GB a neočekávám tedy, že bych trpěl nedostatek místa.

Poklona Microsoftu

Za systém si Microsoft zaslouží potlesk na otevřené scéně. Takhle neuvěřitelně rychlý systém navíc s pěknými animacemi přechodů jsem na mobilu ještě neviděl. Ať již žijete sociálními sítěmi nebo jen máte rádi pořádek v kontaktech, oceníte správu kontaktů s propracovanou integrací sociálních sítí. Při přihlášení k jednotlivým sítím se vám automaticky seskupí stejné kontakty nebo je přiřadíte ručně a pokud je synchronizujete zpět, máte prolinkované profily. Původně jste tak měli u kontaktu například jen telefonní číslo a pro přihlášení se z jeho profilů natahají další informace jako je email. Navíc si rovnou můžete číst jeho příspěvky, komentovat a psát zprávy. Podobně si můžete prohlížet své zprávy a postovat nové bez nutnosti spouštět aplikaci na Facebook, Twitter či Windows Live. Kromě toho přímo z telefonu můžete spravovat svůj XBOX Live účet, procházet si achievementy nebo si dopisovat s přáteli. Díky 4‘‘ displeji je radost psát na softwarové klávesnici ačkoli občas to drobně kazí postranní ovládací panely, které kdyby se daly vypnout, byla by klávesnice ještě větší.

Jelikož se jedná o mladý operační systém, trpí prozatím mnohými dětskými nemocemi, ale tím si prošel každý systém, Android nevyjímaje. Několik drobností bylo opraveno, případně přidáno (Copy & Paste) již v březnové aktualizaci NoDo. Ty největší změny a nové funkce, které posunou systém o značný kus dopředu, přijdou se zářijovou aktualizací 7.5 pod kódovým označením Mango. Pro české uživatele a prodejce se stane klíčovou záležitostí podpora češtiny, která momentálně ve Windows Phone telefonech chybí a také otevření českého Marketplace a možnosti kupovat aplikace na českou kartu. Ostatní uživatelé ocení zejména propracovanější multitasking, který již není jen kopií z Androidu, ale je vylepšen.

Kromě několika drobností, a momentálně nemožností změnit zvuk upozornění na SMS jsem spojen a s finálním Mangem se to ještě zlepší. Již žádné řešení elementárních problémů, Windows Phone je moderní, rychlý systém. Jediné nad čím mě zůstává hlava stát, je skutečnost, kdy telefon se nabíjí pouze v zapnutém stavu. Pokud jste jej předtím vybili, stejně se zapne.

Windows Phone 7.5 již dnes

Mango beta 2 je prozatím dostupný jen pro vývojáře, ale na svém telefonu jej můžete mít i vy. Pěkně to do jednoho návodu sepsal Radek Hulán na Mobilmanii. Pokud jste jen obyčejný uživatel, počkejte si zhruba měsíc na oficiální vydání a pak jen přes Zune v klidu aktualizujte.

Windows Phone má zajisté budoucnost a není to slepá vývojová větev jako například další minoritní systémy dalších výrobců. Ostatně analytici IDC předpovídají, že do roku 2015 se Windows Phone stane dvojkou na trhu mobilních operačních systémů. Proč ne, s příchodem Manga má Microsoft našlápnuto dobře a teď jen otázka co s ním provede Nokia a jakou cenovou politiku nastaví. Pokud uvažujete o Windows Phone, pospěšte si. S Mangem a dalšími telefony porostou ceny. Pokud máte jakýkoli dotaz na WP7 ptejte se v komentářích. Zodpovím rovnou nebo v nějakém dalším článku věnovaném Windows Phone 7.

Martin Buchta | Kategorie: Mobil & tablet

← Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli!