Samsung Galaxy S versus Apple iPhone: kdo je vítěz? | Buchtič blog o IT a PC Buchtič blog

... je jedním z nejnavštěvovanějších tuzemských blogů zabývajících se IT a češtinami do programů a her. Pokud máte problém nejen
s počítačem pravděpodobně u mě naleznete řešení, případně si o něj napište. Zajímám se rovněž o herní průmysl a internet věcí - každý produkt pořádně prověřím. Přiblížíme si tvorbu webových prezentací a budeme cestovat po světě skrz Google Earth. »

 

Samsung Galaxy S versus Apple iPhone: kdo je vítěz?

5 Čvc 2010

Samsung Galaxy SSamsung nedávno oficiálně rozšířil své portfolio o další smartphone, Galaxy S. Postaví se tak vedle slavné Omnie, ale místo Windows Mobile na něm běží Android od Googlu. Samsung jej hrdě považuje za nejvýkonnější multimediální smartphone všech dob a jako jediný je vážným konkurentem iPhonu. Zanedlouho se na českých pultech objeví jak zmiňovaná novinka od Samsungu, tak iPhone čtvrté generace. Pojďme si je srovnat a zjistit, který z chytrých telefonů je lepší.

Podobnosti

Oba disponují 5MPx fotoaparátem (Galaxy S bohužel z neznámého důvodu nedisponuje přisvětlovací diodou, přičemž Omnia II měla dvě), schopností natáčet HD video v 720p, neztratíte se s nimi díky GPS, k internetu se připojíte pomocí WiFi (b/g/n) a podpora 3G je v dnešní době samozřejmostí. V jejich útrobách jsou sice rozdílné procesory (Apple A4 vs Cortex A8), ovšem tikají na stejné frekvenci 1GHz a stejně velkou mají také operační paměť, rovných 512 MB.

Co se týče displeje, u obou telefonů je dotykový a kapacitní a tím společné prvky končí. Samsung vsází na výborný Super AMOLED displej s úhlopříčkou 4‘‘, se kterým není problém ani na přímém slunci. Apple vybavuje iPhony IPS displejem s kódovým označením Retina a úhlopříčkou jen 3,5‘‘. Galaxy S má standardní WVGA rozlišení 480×800 pixelů, zatímco Apple zvolil netradičních 640×960 pixelů a údajně by neměl být problém se staršími aplikacemi.

Odlišnosti

iPhone sice nabídne větší vestavěnou paměť (16GB nebo 32GB) oproti 8GB a 16GB u Galaxy S, ovšem kapacitu Samsungu na rozdíl od Applu můžete navýšit o dalších 32GB pomocí microSD karty.

Pro bezdrátové spojení s počítačem jsou oba chytré telefony vybaveny technologií BlueTooth. Galaxy S disponuje nejnovější specifikaci modrého zubu (3.0) oproti 2.1 u iPhonu.

V Samsungu najdete mj. FM tuner a Android 2.2 přinese podporu Flashe, kdežto iPhone neumí ani jedno. Flash z důvodu nesnášenlivosti Adobe a na rádio kupte iPod (a to se vyplatí tahat s sebou 2 přístroje).

Když se změříme na rozměry telefonů, zjistíme, že iPhone je menší (115,2 x 58,6 x 9,3mm) než Galaxy S (122,4 x 64,2 x 9,9mm) a navíc kupodivu o 19 gramů těžší než Samsung (137g vs 118g).

Co především hovoří ve prospěch Samsungu, je stejně jako u předchozí Omnie velká výdrž baterie. iPhone vydrží v pohotovostním režimu slabých 300 hodin, zatímco Galaxy S téměř dvojnásobně (576 hodin). AMOLED displej prostě není žrout jako LCD.

Negativa

U iPhonu si zákaznicí napříč celým světem stěžují na slabou sílu signálu a výpadky hovorů, pokud telefon držíte v ruce. Problémům se nevyhnul ani „revoluční“ Retina displej, na kterém se některým uživatelům začali zobrazovat fleky. Údajně se ovšem nejedná o konstrukční vady a problém by měla vyřešit výhledově softwarová aktualizace.

Apple přišel také s novinkou jménem microSIM. Jedná se o zmenšenou běžnou SIM kartu se stejným čipem. Můžete si ji buď svépomocí vyrobit doma, tím že stávající seříznete (nedoporučuji!!!), nebo počkat až je začnou u nás nabízet operátoři. Jako první, je od 1. července nabízí Vodafone a jednou ročně máte nárok na bezplatnou výměnu staré SIMkarty za novou microSIM. Ostatní operátoři zatím její dostupnost neoznámili.

Abych jen nekritizoval iPhone, tak jsem vyšťoural nějaké ty zápory na Galaxy S. Zahraniční kolegové si stěžovali na hlučné a vrzající tlačítka, lacině vypadající plasty a natvrdlejší GPS. Ovšem zřejmě měli k dispozici předprodukční kusy a na pultech obchodů se objeví již kvalitní kousky. Pochybuji totiž, že by Samsung u top modelu šel s kvalitou dolů, když moje Omnie II je zpracovaná precizně.

Resumé

Samsung Galaxy S je ve všech ohledech lepší a vybavenější. Počínaje kvalitnějším displejem, HW výbavou a cenou konče. S vestavěnou 8GB pamětí (16GB verze se do ČR pravděpodobně oficiálně dovážet nebude) bude od konce července v prodeji za necelých 13 000,- Kč, kdežto první iPhone iPhone 4 si budete moci zakoupit až koncem srpna (v případě, že Apple opět neposune dodávky) a za 16GB verzi zaplatíte necelých 18 000,- Kč (zatím orientační oficiálně neupřesněná cena). Podle mě je příplatek 5 tisíc za hůře vybavený přístroj neopodstatněný. Rozdíl v kapacitě jednoduše vyřešíte koupí karty a stále vám zbyde spousta peněz, za které si můžete pořídit kvalitní pouzdro či držák do auta a spoustu dalších věcí.

Prostě Apple maniky prahnoucí po každé iZbytečnosti (co si pro nás Steve Jobs připraví příště, iAuto?) opravdu nechápu. Pokud toužíte po nadupaném chytrém telefonu, ale aktuální novinky jsou na vás drahé, poohlédněte se po Omnii II, tu dnes seženete již za částku decentně převyšující 7 tisíc.

Zdroj: IDG News Service

Martin Buchta | Kategorie: Mobil & tablet

← Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli!