S IE 7CZ si na MCE neškrtnete a jak počeštit TuneUP (update) | Buchtič blog o IT a PC Buchtič blog

... je jedním z nejnavštěvovanějších tuzemských blogů zabývajících se IT a češtinami do programů a her. Pokud máte problém nejen
s počítačem pravděpodobně u mě naleznete řešení, případně si o něj napište. Zajímám se rovněž o herní průmysl a internet věcí - každý produkt pořádně prověřím. Přiblížíme si tvorbu webových prezentací a budeme cestovat po světě skrz Google Earth. »

 

S IE 7CZ si na MCE neškrtnete a jak počeštit TuneUP (update)

25 Úno 2007

Trocha kritiky na stranu Microsoftu a návod jak úspěšně nainstalovat češtinu do TuneUp Utilities.

Jak už jste si určitě všimli, i sám velký R o tom psal a jak jinak než s velkou chválou, tak Microsoft po třech měsících procesu lokalizace (za tu dobu bych to stihnul minimálně třikrát ;-)), uvolnil českou verzi Internet Exploreru (přímý odkaz na stažení).

První věc, která mě v přípravné fázi stahování zaskočila, byl výběr operačních systémů, ve kterém chyběl Windows XP Media Center Edition, dále jen MCE. „Nejspíš je to jedno, XP jako XP“, pomyslil jsem si. Jenže při pokusu o nainstalování jsem byl obdařen následující hláškou: Tato instalace nepodporuje aktuální jazyk operačního systému. (viz. screen).

Ach jo, to zas někdo v Microsoftu nepřemýšlel. MCE jsou sice distribuována pouze anglicky, ale pro české uživatele je ke stažení český MUI pack ((Multilingual User Interface), čímž se po jeho instalaci z MCE stávají de facto plnohodnotná česká Windows XP, bootování a popis služeb se nepočítá 🙂 .

Podle mě tímhle krokem Microsoft rapidně snižuje počet instalací IE7, protože MCE jsou standardně předinstalována na počítačích některých výrobců, např. Comfor a navíc si troufám říct, že je to nejspíš problém všech ostatních jazykových mutací MCE, ale kdo ví, třeba jen češi špatně zkompilovali instalačku. To jsem si při poslední instalaci Windows mohl rovnou nainstalovat anglickou IE7 a nemusel jsem čekat na českou. Asi jsem se měl zeptat samotného velkého R, který by to určitě předpověděl.

Jak počeštit TuneUp Utilities

A teď k druhé části nadpisu. U některých uživatelů se objevil při instalaci problém, vyskočení hlášky Nemohu vytvořit následující soubor: X:XTuneUp Utilites 2007nazevsouboru.$$A, který jsem se domníval, že odstraní možnost aktualizačního patche, aby ignoroval neznámé soubory. Bohužel se tak nestalo, popravdě řečeno se problém přesunul trochu do jiné dimenze. Po dlouhém zkoumání a testování na takto postižených uživatelů, tímto jim děkuji za ochotu při odhalování problému, jsem dospěl k následujícímu postupu:

  1. Kompletně odinstalujte všechny verze TuneUp, včetně smazání složky.
  2. Pročistěte registr, např. pomocí CCleaneru.
  3. Vymažte všechny položky registru, které obsahují výraz TuneUp. Pro méně zkušené uživatele a pro ušeštření práce jsem připravil *.reg soubor, který to udělá za Vás. Soubor stáhněte, spusťte a potvrďte přidání informací do registru(jedná se o jejich vymazání, ale Windows si hlásí, co chtějí :-)).
  4. Pro jistotu restartujte počítač.
  5. Nainstalujte Tuneup Utilities a poté češtinu.

Pokud Vám i po tomto postupu nepůjde čeština nainstalovat, tak jediné co Vám mohu doporučit, je přeinstalovat kompletně systém :-). Pozn.: Jako všechny ostatní češtiny, je i tato určena na anglickou verzi, takže na německé to pouze projede, zjistí, že jsou soubory neznámé soubory a tím pádem se nezaktualizují.

Čeština pro IE7 MCE

Update: Podle oficiálního vyjáření Microsoftu lze Internet Explorer 7 počeštit nainstalováním česko-slovenského MUI packu do anglické verze IE. Díky za informace patří BennyHillovi.

Martin Buchta | Kategorie: Internet, IT

← Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli!