Recenze: Trucks & Trailers - simulátor řidiče kamionu | Buchtič blog o IT a PC Buchtič blog

... je jedním z nejnavštěvovanějších tuzemských blogů zabývajících se IT a češtinami do programů a her. Pokud máte problém nejen
s počítačem pravděpodobně u mě naleznete řešení, případně si o něj napište. Zajímám se rovněž o herní průmysl a internet věcí - každý produkt pořádně prověřím. Přiblížíme si tvorbu webových prezentací a budeme cestovat po světě skrz Google Earth. »

 

Recenze: Trucks & Trailers – simulátor řidiče kamionu

5 Čvc 2011

Trucks and Trailers

Předtím než se na nás na podzim letošního roku vrhne Euro Truck Simulator 2, který by se měl údajně vrátit ke kořenům série, vydali čeští SCS Software takový předkrm, Trucks & Trailers, který má demonstrovat nový engine. Co nabízí nová simulace řidiče kamionu?

Hned na úvod si ujasněme jednu věc, Trucks & Trailers není o ježdění mezi městy. Takže pokud vás toto na předchozích dílech bavilo, tak již nemusíte číst dále a této hře se vyhněte. V reálném životě to sice výzva je, ale v podání téměř všech dílů série 18 Wheels of Steel a následně Euro Truck Simulatoru, který vyšel také jako German Truck Simulator a UK Truck Simulator, je to nuda. Koho by bavilo jezdit na prázdných silnicích, mezi pár městy, přičemž v každém statě byly nanejvýš dvě, obzvláště když ze série vymizel původní koncept budování firmy a vylepšování trucků. Pokud naopak patříte k těm, které bavila manipulace s návěsem, ačkoli to v dřívějších dílech na velkých placech firem byla hračka, žhavou kamionovou novinku si zajisté užijete.

V Trucks & Trailers se nedostanete až na pár výjimek, mimo areály firem. Vaším úkolem nebude brázdit dálnice nýbrž parkovat s návěsem. Na první pohled se to může zdát jako prkotina a ještě větší nuda než ježdění po pustých silnicích, ale opak pravdou. S rostoucím počtem zaparkovaných návěsů se zvedá obtížnost a prostory jsou stísněnější. Pohybujete se sice na relativně malém počtu map potažmo areálů firem a parkovišť, což je na jednu stranu škoda, ale na druhou je alespoň poznáte na lehčích úkolech a při těch těžších kdy se musíte vyhýbat dalším kamionům nebo kontejnerům, jejich znalost a získaný grif oceníte a snáze tak dokončíte úkol. Jako motivace slouží medaile za dokončení úkolu ve stanoveném limitu a v případě, že nabouráte, nemáte na medaili nárok.

Řidič, ten tvrdej chleba má

Na úvod nechybí tutoriál, ve kterém si osvojíte nejen ovládání kamionu, ale nacvičíte mj. také podélné parkování. Celkově na vás čeká více jak 50 misí ve třech úrovních obtížnosti, kde na nejlehčí se nehraje na přesnost a hlavní je přibližně dovézt návěs na určené místo. Na střední se již trochu dbá na přesnost a na nejtěžší musíte být opravdu přesní. K dispozici máte pouze pohled z kabiny, což skutečně prověří vaše zkušenosti a navíc nesmíte nabourat, jinak mise končí.

Abyste si z toho neustálého couvání neukroutili krk a do žil dostali trochu adrenalinu, jako zpestření jsou tu závody. Na okresce jsou postaveny překážky a vy je s návěsem musíte prokličkovat a na závěr s návěsem zaparkovat na vyznačené místo.

Reálný jízdní model, ale…

Grafické zpracování je opět o stupínek lepší než u posledního Euro Truck Simulatoru a jak již je zvykem nechybí detailně vymodelované trucky včetně interiérů, kterých je k dispozici sedm. Vzhledem k tomu, že Trucks & Trailers je o couvání, zapracovali na zpětných zrcátkách, podle kterých se dá řídit mezi jednotlivými druhy zrcadel je rozdíl. Optimalizace nebyla nikdy věc, kterou by se SCS zabývali. Pro bezchybný chod budete potřebovat alespoň slušnější dvoujádro, 2GB RAM a GeForce GTS 250 nebo ATI Radeon HD 4850, ale na druhou stranu získáte slušný grafický zážitek.

Největší změnou prošel jízdní model, který má konečně blízko skutečnosti, včetně odpružení samotné kabiny. Ovšem stále přetrvávají některé fyzikální neduhy z předchozích dílů, jako že se svým truckem nebo jen návěsem odstrkáte jiný truck a naopak když vrazíte to stojících dřevěných beden, tak se nepohnou ani o píď. Podobně nepočítejte ani s modelem poškození a zvuky jsou nadále příšerné.

Novinkou jsou také chodci, které vidíte chodit na nakládacích rampách nebo se jen tak vybavovat. Prostředí firem tak nepůsobí opuštěně, jen drobným detailem je, že pokud jejich zobrazování vypnete, ve zvukové kulise zůstanou.

Změn doznalo konečně také menu, které působí dospělejším dojmem a navíc není nutné se neustále proklikávat spoustou nabídek, jelikož vše máte na jedné obrazovce. Vyberete si tahač dle vašich preferencí, jeho barvu, následně misi a hurá couvat. Česká lokalizace, je sice v případě Trucks & Trailers vedlejší, jelikož co máte odvést a kam to zaparkovat, poznáte hned z úvodního přeletu, ale potěší.

Resumé

Suma sumárum, Truck & Trailers je sice jen o popojíždění s kamionem po dvorcích firem či parkovištích a zaujme především fanoušky kamionů a podobných simulátorů, ale zajímavý může být také pro hráče, kteří mají rádi logické hry. Vymanévrovat s návěsem dá občas zabrat a před zahájením jízdy budete při pohledu na celý plac přemýšlet, kudy kam. Pokud si chcete Truck & Trailers vyzkoušet, k dispozici je demo, jinak si jej rovnou kupte, za necelé tři stovky není nad čím váhat.

Trucks & Trailers: 7/10
Souhrnné hodnocení
Hodnoceno dne
Produkt
Trucks & Trailers
Hodnocení
41star1star1star1stargray
Název aplikace
Trucks & Trailers
Název aplikace
Windows
Software Category
Hry
Martin Buchta | Kategorie: Počítačové hry

← Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli!