Recenze: OXX Digital Clip – DAB přehrávač do kapsy | Buchtič blog o IT a PC Buchtič blog

... je jedním z nejnavštěvovanějších tuzemských blogů zabývajících se IT a češtinami do programů a her. Pokud máte problém nejen
s počítačem pravděpodobně u mě naleznete řešení, případně si o něj napište. Zajímám se rovněž o herní průmysl a internet věcí - každý produkt pořádně prověřím. Přiblížíme si tvorbu webových prezentací a budeme cestovat po světě skrz Google Earth. »

 

Recenze: OXX Digital Clip – DAB přehrávač do kapsy

29 Úno 2016

OXX Digital ClipRádi při běhu nebo jiné sportovní aktivitě posloucháte hudbu, ale nemáte kam dát chytrý telefon s obrovským displejem a nebaví vás neustále aktualizovat sbírku MP3 přehrávače? Pak právě OXX Clip Digital může být přesně pro vás, protože tento DAB přehrávač vám do uší dopraví hudbu v kvalitě vyšší než z běžného rádia.

OXX Digital Clip není na tuzemském trhu žádnou novinkou. Začal se prodávat již před lety, ale tehdy si jej pořídili nejvýše fandové moderních technologií. Investice do něj totiž začala dávat smysl až v druhé polovině loňského roku, protože tehdy se změnila tristní situaci kolem digitalizace pozemního rozhlasového vysílání v České republice. Jinými slovy, DAB ve zdejší krajině konečně ožívá a rozjíždí se vysílání v pásmu III-band.

Clipa jsem zkoušel již před lety, ale tehdy byl problém chytit stabilní příjem i pod Žižkovskou věží. Nyní po letech je situace zcela odlišná. V Praze bez problému naladíte více než 30 rozhlasových stanic. Na své si dnes přijde většina posluchačů, kromě prakticky všech stanic Českého rozhlasu nechybí ani rockové rádio BEAT či Rádio 1, ochuzeni nejsou ani posluchači elektronické hudby (SeeJay rádio) a moderně dnes vysílá kupříkladu také Rádio Samson.

Nejmenší DAB přehrávač

Dánský výrobce na svých webových stránkách uvádí, že se jedná o nejmenší FM a DAB přehrávač na světě. Při srovnání s krabičkou od sirek jsou rozdíly zanedbatelné. OXX Digital Clip je skutečně malý, sice ne tolik jako iPod Shuffle, ale na rozdíl od něj nabízí OLED displej. Díky použité technologii je černá skutečně černá a zobrazované informace (název stanice, síla signálu, čas a stav baterie) jsou čitelné také na přímém slunci.

OLED displej pomáhá prodloužit výdrž na baterii, stejně jako jeho automatické zhasnutí. Bohužel výrobci se do tak malého těla podařilo vtěsnat pouze baterii o kapacitě 600 mAh a poslouchat DAB vysílání budete nejvýše 8 hodin na jedno nabití. Na druhou stranu to přímo souvisí se žravým DAB tunerem, protože pokud se omezíte výhradně na FM rádia, výdrž dosáhne 20 hodin. Ve stand-by režimu přehrávač vydrží více než týden.

Procházet seznamem stanic lze pouze v lineárním seznamu, tedy dopředu nebo dozadu. Bohužel přepnutí stanice chvilku trvá a nejde stanice rychle přeskakovat. Musíte vždy chvilku vyčkat, zhruba vteřinu na načtení informací o stanici, až poté se můžete přepnout dále. Vyplatí se tedy vytvořit si seznam oblíbených stanic.

Digitální zvuk bez šumu

Pochvalu si zaslouží sluchátka, která převyšují většinu špuntů dodávaných k MP3 přehrávačům a mobilním telefonům. Mají sice výraznější basy, ale vzhledem k datovému toku, ve kterém rádia vysílají, a použití přehrávače to nepovažuji za nevýhodu.

Navíc kabel je plochý, takže jej nezamotáte a snese i neopatrnější zacházení. Jedinou výtku bych měl k samotným špuntům, kdy ani jedna ze tří velikostí mi neseděla pevně v uchu a sluchátka měla tendenci ze zvukovodu vypadávat. Ovšem je dost možné, že vám budou sedět skvěle.

DAB v ČR prakticky

Digitální pozemní rozhlasové vysílání je v České republice bohužel stále v plenkách. Nicméně bydlíte-li v některém z 11 krajských měst pokrytých digitálním signálem nebo v jejich okolí, je na čase začít o DAB uvažovat a zažít čistý zvuk místo šumu stejně jako v případě televize. V případě Vysočiny, Olomouckého nebo Zlínského kraje si zatím budete muset počkat, tam žádný vysílač zatím není. Podle dat Evropské vysílací unie je digitálním rozhlasem pokryto 58 % tuzemské populace [zdroj], viz mapu pokrytí.

Pokud již DAB vysílání naladíte, zvuk je čistý a kvalitnější proti standardnímu FM. Bitrate většiny stanic se v ideálním případě pohybuje na úrovni 96 kbps, u stanic s mluveným slovem je datový tok poloviční. Obecně vzato to stačí, protože je použita efektivnější komprese, MPEG-4. Nicméně kvalitám online streamu se to nevyrovná a DAB tuner, alespoň v současné chvíli, není pro hudební nadšence zajímavý v rámci modernizace Hi-Fi sestavy jako například dříve recenzovaný OXX Digital Tube. Pro všechny ostatní případy je kvalita DAB vysílání dostatečná.

Resumé

Pokud hledáte náhradu za starý MP3 přehrávač nebo společníka na sport či cesty městkou hromadnou dopravou, OXX Digital Clip s cenou kolem dvou tisíc korun zajímavou volbou. Díky svým rozměrům a muší váže 35 gramů, jej bez problému strčíte do kapsy. A jak již název přehrávače napovídá, je vybaven sponou pro přinutí na pásek či jiný kus oblečení. Spona je pevná, přehrávač vám nespadne ani při sportovních aktivitách.

Zamrzí snad jen absence dnes už standardního microUSB konektoru, přes který by bylo možné přehrávač dobíjet kdekoli a kdykoli. Takto musíte mít při ruce speciální kabel. Při rozměrech přehrávače by to možná byl problém, ale o to větší výzva pro dánské vývojáře.

DAB přehrávač zapůjčil k recenzi e-shop oxxdigital.cz.

Hodnocení: 85 %

Martin Buchta | Kategorie: Recenze

← Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli!