Recenze: Logitech Harmony One – zahoďte všechny ovladače | Buchtič blog o IT a PC Buchtič blog

... je jedním z nejnavštěvovanějších tuzemských blogů zabývajících se IT a češtinami do programů a her. Pokud máte problém nejen
s počítačem pravděpodobně u mě naleznete řešení, případně si o něj napište. Zajímám se rovněž o herní průmysl a internet věcí - každý produkt pořádně prověřím. Přiblížíme si tvorbu webových prezentací a budeme cestovat po světě skrz Google Earth. »

 

Recenze: Logitech Harmony One – zahoďte všechny ovladače

15 Pro 2011

Máte doma spoustu zařízení a ještě větší množství dálkových ovladačů a již ztrácíte přehled o tom, který je k jakému zařízení? Chcete si pustit film, jenže k tomu potřebujete ovladač k televizi, Blu-ray přehrávači a domácími kinu, ale už vás nebaví jejich věčné hledání a rádi byste si pořídili univerzální ovladač, který zastane práci všech ostatních? Pojďme se podívat na dálkový ovladač od Logitechu s dotykovým displejem.

Začněme pěkně od začátku a to samotným balením. Ve srovnání s balením ostatních univerzálních ovladačů, ale také většiny myší Logitechu, vás hodně překvapí velikost krabice, ve které Logitech Harmony One dostanete. Její rozměry jsou skutečně obrovské a první co vás při pohledu na ní napadne je: „Proč je tak veliká?“

Logitech Harmony One - balení
Klikněte pro zvětšení

V levé části krabice se nachází dodávané příslušenství, které je poměrně bohaté. Zahrnuje Li-Ion baterie s kapacitou 930mAh, dokovací stanici, utěrku z mikrovlákna a standardní micro USB kabel pro připojení k počítači.

Ve spodní části krabice naleznete stručné návody v několika jazykových mutacích včetně češtiny a CD se zastaralým ovládacím softwarem, jehož nejnovější verzi si stejně stáhnete z webu výrobce.

Logitech Harmony One - bohaté příslušenství
Klikněte pro zvětšení

Logitech Harmony One je rozměrově větší než běžné dálkové ovladače a ve srovnání s nimi také o pár desítek gramů těžší. Ale díky tvarované spodní části skvěle padne do ruky, pogumovaný povrch dodává jistotu při držení a není tak problém 170g macka ovládat jednou rukou.

Přední strana, jak je zvykem, je z lesklého plastu, takže kromě umatlaného displeje budete čistit také celý ovladač, což ale není ve světě spotřební elektroniky nic nového.

Software

Po nainstalování dodávaného softwaru Logitech Harmony One (aktuálně ve verzi 7.7.0) je nutné se nejprve zaregistrovat nebo přihlásit již pod existujícím účtem. Poté vás průvodce provede nastavením ovladače a přidáním prvního zařízení. Z počátku se budete v aplikaci rozkoukávat, zkoumat a laborovat jak co funguje, ale během půl hodiny si zvyknete a poté již bude nastavení ovladače jednoduchou záležitostí.

Databáze čítá na 5000 výrobců, zahrnuje více jak 225 000 zařízení a každým dnem se rozrůstá. Osobně jsem Harmony One testoval s 8 zařízeními různých výrobců a po nahrání konfigurace do ovladače jsem byl schopen ovládat všechny jejich funkce. Pokud čirou náhodou narazíte na zařízení, které v databázi není, kontaktujte Logitech nebo naučte ovladač příkazy klasickým způsobem, kdy je namíříte proti sobě.

Logitech Harmony Remote Software

Jediným mínusem je absence češtiny, což může někoho od koupě odradit. Veškerou konfiguraci provádíte na serveru ve vašem uživatelském účtu a do ovladače se vždy stahují nejnovější data. Proto je vyžadováno neustálé připojení k internetu.

Stačí jeden stisk a přehrávám film

Možná si říkáte k čemu je na dálkovém ovladači dobrý dotykový displej. Samotný ovladač má základní numerická tlačítka pro volbu programů, tlačítka pro přehrávání, hlasitost, EPG a pár dalších. Právě na dotykovém displeji se zobrazí nejen zbývající tlačítka, které originální ovladač daného zařízení nabízí, ale můžete si vytvářet také tlačítka vlastní a přístup k jednotlivým funkcím zrychlit. Na displeji můžete najednou zobrazit až 9 tlačítek, ostatní jsou na dalších stránkách. Samozřejmostí je úplná konfigurovat dle libosti nejen hardwarových, ale také softwarových tlačítek.

Logitech Harmony One - ikonky televizních stanic
Klikněte pro zvětšení

Dotykový displej se hodí ještě na jednu věc, kterým se ovladače rodiny Harmony odlišují od ostatních. Pojďme využít modelovou situaci z úvodu, chceme si tedy přehrát film na DVD. V případě ovladačů od Logitechu stačí stisknout jedno tlačítko a sama se zapne televize, DVD přehrávač, AV receiver a samozřejmě na všech zařízeních se nastaví patřičné vstupy. Vytvářet totiž můžete úlohy (makra), což ocení nejen jedinci, které nebaví všechna zařízení zvlášť zapínat, ale také osoby, pro které je ovládání tolika zařízení komplikací a mají k němu odpor.

Logitech Harmony One -makra
Klikněte pro zvětšení

Pár dalších postřehů

V době nečinnosti, resp. při nabíjení v dokovací stanici si můžete na displeji nechat zobrazovat obrázky dle vašeho výběru. Podporovány jsou BMP, GIF, JPG i PNG obrázky, jen je nutné dodržet maximální velikost 160 kB. Stejná omezení platí také pro obrázky jednotlivých stanic.

Při zakoupení BR-IR převodníku můžete pomocí ovladačů Harmony ovládat také svoji herní konzoli PlayStation 3 co by domácí centrum.

Výdrž baterie dle výrobce dosahuje jednoho týdne. Pokud ovladač budete odkládat do dokovací stanice, nemusíte problém s nabíjením vůbec řešit. Novou baterii je možné zakoupit přímo na webu Logitech, ale stejné baterie používala také Nokia v některých mobilních telefonech.

Potěší zabudovaný g-senzor, když vezmete ovladač do ruky, automaticky se rozsvítí, což oceníte zejména v noci.

At již přímo v nastavení ovladače nebo aplikaci lze přizpůsobit dobu prodlevy před zhasnutím displeje, samotný vzhled použitý na dotykovém displeji, formát času nebo zobrazování nápovědy (ano, na displeji ovladače se zobrazují rady).

Resumé

Někomu možná postačí univerzální ovladač za pár korun z Lidlu, u kterého následně stráví spousty hodin učením příkazů. Univerzální dálkové ovladače od Logitechu plně využijete ve vlastním domě, kde s ním můžete ovládat také například klimatizaci nebo venkovní rolety. Ovšem ani v lépe vybaveném bytě se neztratí a budete rádi, že jste se zbavili hromady ovladačů.

Záleží jen na vás, kolik do ovladače hodláte investovat a co od něj očekáváte. Základní modely bez dotykového displeje umožňující ovládat nejvýše 5 zařízení se dají pořídit již od 500 Kč. Dnes testovaný zástupce střední třídy, Harmony One, se prodává za cenu lehce převyšující 3000 Kč. Může se to zdát trochu hodně, ale přítomnost dokovací stanice, kdy nemusíte řešit nákup nebo dobíjení AAA baterií, a 2,2‘‘ dotykového displeje, který zpříjemňuje ovládání, tuto cenu více než obhajuje.

Tip: Pokud by Vám nevyhovoval jeden univerzální ovladač, můžete si vybrat dálkové ovladače na jednotlivé přístroje v eshopu emerx.cz

Souhrnné hodnocení
Hodnoceno dne
Produkt
Logitech Harmony One
Hodnocení
41star1star1star1stargray
Produkt
Logitech Harmony One
Martin Buchta | Kategorie: Internet, IT Recenze Tipy

← Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli!