Recenze: Lenovo IdeaPad U410 – Ultrabook, který není Ultrabookem | Buchtič blog o IT a PC Buchtič blog

... je jedním z nejnavštěvovanějších tuzemských blogů zabývajících se IT a češtinami do programů a her. Pokud máte problém nejen
s počítačem pravděpodobně u mě naleznete řešení, případně si o něj napište. Zajímám se rovněž o herní průmysl a internet věcí - každý produkt pořádně prověřím. Přiblížíme si tvorbu webových prezentací a budeme cestovat po světě skrz Google Earth. »

 

Recenze: Lenovo IdeaPad U410 – Ultrabook, který není Ultrabookem

11 Bře 2013

Lenovo IdeaPad U410O Ultraboocích se hodně mluví, ale výsledky prodejů napovídají, že o ně spotřebitelé zájem nemají. Designově jsou to zajímavá zařízení, hardwarově již na tom jsou hůře a nejvíce odrazujícím faktorem je jejich vysoká cena. Do testu jsme si proto vzal čtrnáctipalcové Lenovo IdeaPad U410, které do jisté míry boří zažité mýty a vystupuje z řady tenkých a drahých Ultrabooků.

Designově povedený Ultrabook každým coulem

IdeaPad U410 vás na pultech obchodů v záplavě plastové konkurence a hliníkových kolegů zaujme svým barevným podáním. Kromě grafitové šedi je totiž dostupný v rubínové červené a safírové modři, čímž je zaručeno, že si jej oblíbí především naše něžné polovičky. Jak známo design prodává, toho si jsou si u Lenova vědomi a za tuto disciplínu dostává IdeaPad U410 bod.

Jak již jsem na úvod naznačil, U410 je poměrně nestandardní Ultrabook a kupříkladu ve srovnání se stálicí Asus Zenbook není rozhodně tak tenký. Přesto splňuje definice Intelu a při přímé konfrontaci s klasickými notebooky je stále o několik milimetrů tenčí a pár deka lehčí. Jde tak o kompromis mezi hardwarovou výbavou, konektivitou a designem.

Lenovo IdeaPad U410 vs HP 4525s

Není všechno zlato, co se třpytí

Hliníkové tělo a povrchová úprava si rozhodně zaslouží pochvalu. Je hladká a není jako u některých konkurentů drsná a nepůsobí odbytým kartáčovým dojmem. Nicméně na to Lenovo nemuselo v případě modelu U410 řešit problém s nedostatkem místa jako konkurence; najde se mnoho detailů, které vás výrazným způsobem odradí.

Na nové generace chiclet klávesnice od Lenova se píše velmi příjemně, ačkoli běžně nebývají chiclet moc ergonomické a uživatelsky přívětivé. Přesto, že  jsem byl k nové klávesnici od Lenova zpočátku skeptický, musím říci, že zaoblený tvar má svůj význam a je to jedna z nejlepších chiclet klávesnic vůbec. Velkou pochvalu si zaslouží šipky, které jsou všechny stejně veliké, což nebývá rovněž zvykem.

Samotné tělo se nikde neprohýbá a je pevné. Ovšem právě klávesnice je zároveň největším problémem IdeaPad U410. Ta se prohýbá, až to srdce bolí a nejedná o nic příjemného, když před sebou vidíte, jak je vláčná a navíc nejsou písmena vždy tam, kde je očekáváte. Při náročném používání si troufám tvrdit, že by nevydržela déle než půl roku.

Ultrabook s variabilní konfigurací

Zastavme se ještě na chvíli u samotné hardwarové konfigurace. Lenovo IdeaPad U410 můžete pořídit v mnoha konfiguracích, což jej také odlišuje od standardní nabídky. Nám do redakce dorazil model osazený základním procesorem Intel Core i3-2367M, dedikovanou grafickou kartou GeForce 610M, 8GB RAM, 500 GB pevným diskem a 32GB SSD diskem. Mnohé zarazí, že operační systém se nenachází na SSD disku. Na 32GB disk by se ani ostatně nevešel. Nicméně v U410 je již dostupná technologie Lenovo BootShield technology, která zajišťuje rychlý start systému. Boot na úvodní obrazovku trvá přibližně 20s, což je přijatelný čas.

Hardwarově tedy výrazně neoslní, ale pro běžnou kancelářskou činnost pro mnohé dostačující. Na druhou stranu se teploty při běžném používání se pohybují na hranici 40° C, což reflektuje ventilátor, který je v tomto případě téměř neslyšitelný.

Dedikovaná grafická karta si poradí s akcelerací HD videa, ale bohužel se musíte smířit s displejem o mizerném rozlišení 1366×768 a k tomu všemu s lesklou povrchovou úpravou. Reproduktory mohou mít certifikací, kolik chtějí včetně Dolby® Home Theater® v4, ale není to nic platné, z malého těla se nikdy nemůže linout zvuk, který by netrhal uši.

Naopak pro VOIP, videokonference a Skype oceníte 720p webkameru a pochvalu si zaslouží také bohatá konektivita zahrnující dvojici USB 3.0, dvojicí USB 2.0, čtečku paměťových karet, HDMI, 3,5mm sluchátkový výstup a gigabitový ethernet.

Resumé, Ultrabook hledejte jinde

Lenovo U410 je sexy zařízení, které padne do oka téměř kterékoli ženy. Nicméně při jeho otevírání si s největší pravděpodobností zlámou nehet. Rozměrově i váhově je menší než standardní notebooky, definici Ultrabooku splňuje tip top, ale k drtivé většině modelů, které mají minimální šířku, má hodně daleko. Proto ačkoli je dostupný v mnoha výrazných barvách, není jisté, zda by se s ním chtěly slečny a dámy tahat v kabelce. Na druhou stranu je kvalitní stavba zárukou pevnosti a odolnosti, což ovšem degraduje odfláknutá klávesnice, která se prohýbá.

Příznivou informací je cena, která na rozdíl od konkurence startuje v případě nejnižší hardwarové konfigurace nad 15 tisíci korunami. Pokud si trochu připlatíte, můžete mít model s i5 nebo dokonce i7, který bude výkonově výrazně jinde, přitom stále nepřekročíte hranici 20 000 Kč. Pokud dáváte přednost hliníku před plastem, potrpíte si na rychlý start systému a přitom vás netrápí herní výkon, dal by se Lenovo IdeaPad U410 doporučit. Nicméně z mého pohledu to kazí několik věcí, ovšem pokud vám nevadí, běžte klidně do něj.

Hodnocení: 60 %

Technické specifikace

Výkon PCMark: 1884 bodů
Výdrž baterie: cca 6 hodin
Hmotnost: 1,8 kg

Martin Buchta | Kategorie: Recenze

← Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli!