Recenze: FIFA 13 – dokonalý fotbal ještě dokonalejší | Buchtič blog o IT a PC Buchtič blog

... je jedním z nejnavštěvovanějších tuzemských blogů zabývajících se IT a češtinami do programů a her. Pokud máte problém nejen
s počítačem pravděpodobně u mě naleznete řešení, případně si o něj napište. Zajímám se rovněž o herní průmysl a internet věcí - každý produkt pořádně prověřím. Přiblížíme si tvorbu webových prezentací a budeme cestovat po světě skrz Google Earth. »

 

Recenze: FIFA 13 – dokonalý fotbal ještě dokonalejší

5 Pro 2012

Letošní rok je pro fotbalové nadšence nadmíru zajímavý. Nejprve tu bylo EURO 2012, Český fotbalový pohár slaví 20 leté výročí a k tomu všemu televize Prima Cool zakoupila práva na několik let pro vysílání Ligy mistrů UEFA. Jediné co bylo stoprocentně jisté, že po roce vyjde opět další FIFA od EA. Jak hodnotí nový díl můj kamarád, který žije fotbalem a nevynechal jediný díl této fotbalové simulace?

Marin Buchta: Čau Petře, před lety jsem básnil o tom, jaký FIFA 11 konečně udělala pokrok. Skutečně se od té doby tolik změnilo a v čem vidíš největší přínos?
Petr Bureš: Letošní ročník se zaměřil hlavně na detaily a realismus. První dotek s míčem, držení balónu a celkově lepší kontrola míče fyzikální chování. Hodně záleží na typu a kvalitách hráče. Bony Wilfried je silový hráč a jen tak ho od míče neodstavíte, oproti tomu hráči s vynikající kopací technikou např. Diego Forlán mají drtivou střelu, ale zase se nedokáže protáhnout mezi třemi hráči, jako tomu je v předchozím roce. Útočník Rooney se opravdu hodně vrací vypomáhat obraně, čímž je znám v realitě a dodržuje to i ve hře.

MB: To zní hodně nadějně. V předchozích ročnících mi chyběla právě větší diference mezi hráči. A co říkáš na brankáře, stále jsou děraví jak cedník?
PB: Brankáři občas dělají nesmyslné chyby a občas nechytnou to, co by měli. Pozornost si zaslouží také rozhodčí, kdy každý z nich posuzuje fauly jinak. Nicméně stále zůstává typické klišé dokonalého pískání ofsajdů a posuzování posledního doteku míče.

MB: V předchozích ročnících se mi líbilo, že jsem mohl před startem zápasu trénovat střely na bránu. Změnilo se něco v tomto směru?
PB: Určitě. Trénink je nyní mnohem propracovanější a především je možné si jej spustit zvlášť mimo režim zápasu. Nově je tu možnost trénovat dribling, penalty, přímé kopy, centry, přihrávky vzduchem atd. Navíc vše je doplněno o systém achievementů a výzev ve třech úrovních, který vás motivuje překonávat své výsledky.

MB: Předchozí ročníky byly všelijaké, jak se to má s přítomností české ligy a národní reprezentace?
PB: Bohužel Gambrinus ligu ve FIFA 13 nenajdete. Drobnou útěchou na kráse tak může být přítomnost české reprezentace a tím pádem také několika pohárových hvězd.

MB: Protože jsi velký fanda fotbalu, nevadila ti v předchozích ročnících jistá odlišnost od reality?
PB: Máš pravdu, vadila. Ve FIFA 13 se mi líbí, že když hraji turnaj třeba Barclays Premier league tak zápasy jsou podle skutečnosti. Kupříkladu Manchester United hrál první svůj zápas proti Evertonu. FIFA 13 nyní reflektuje realitu.

MB: Jsou fanoušci stále takové tvrdé Y jako kdysi?
PB: Zdaleka ne! Když se divákům nelíbí situace na hřišti, dávají to hlasitě najevo.

MB: Jak hodnotíš multiplayeru a možnost hrát tobě s rovným?
PB: Bohužel u multiplayeru neexistuje žádný systém hodnocení vašich dovedností, proto můžete hrát najednou s opravdovým mistrem, který vás vyklepne raz dva. Nicméně za velké minus považuji to, že se spoluhráčem si nemohu dopisovat nebo telefonovat. Ovšem toto připisuji na vrub PlayStation 3 a s tím ani EA nic nemůže.

MB: Takže, když to shrneme, měl bych si novou FIFU 13 pořídit nebo ne?
PB: Fifa 13 za ty peníze stojí a rozhodně získáte více, než se na první pohled může zdát. Pro skalní fanoušky jednoznačná povinnost. Změny v letošním roce jsou navenek spíše kosmetické, nicméně při hlubším zkoumání zjistíte, že jsou jedině ku prospěchu věci a FIFA 13 se zase o kousek přiblížila realitě.

MB: Díky za rozhovor, a doufám, že nám zase někdy budeš moci sdělit své zkušenosti nejen z herního fotbalového světa.
PB: Není zač a také ti děkuji. Věřím, že se v brzké době budu moci podělit o další dojmy z herního světa.

Martin Buchta | Kategorie: PlayStation 3 Počítačové hry Recenze

← Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli!

 

 

Přidávání komentářů k tomuto článku je zakázáno.