Recenze: EA Sports Active 2 – osobní trenér ve vašem obýváku | Buchtič blog o IT a PC Buchtič blog

... je jedním z nejnavštěvovanějších tuzemských blogů zabývajících se IT a češtinami do programů a her. Pokud máte problém nejen
s počítačem pravděpodobně u mě naleznete řešení, případně si o něj napište. Zajímám se rovněž o herní průmysl a internet věcí - každý produkt pořádně prověřím. Přiblížíme si tvorbu webových prezentací a budeme cestovat po světě skrz Google Earth. »

 

Recenze: EA Sports Active 2 – osobní trenér ve vašem obýváku

24 Bře 2011

EA Sports Active 2S příchodem Wii, následně PlayStation Move a Kinectu se začínají rojit kromě různých pohybových hříček, také fitness trenažery. Proto jsem se podíval na zoubek PlayStation 3 verzi EA Sport Active 2. Je opravdu možné před televizí zhubnout?

Balení hry je na běžné poměry nevídané. Kromě hracího disku je jeho součástí USB přijímač, gumový pás sloužící jako cvičební pomůcka a 3 náramky. Jeden je na pravou ruku pro měření tepu, a další dva jsou pro snímání pohybu (na levou ruku a nohu). Při prvním spuštění vás čeká seznámení s hrou, jak si máte připnout náramky, co na sebe ideálně obléci atd. Poté si vyberete trenéra (muž/žena) a vytvoříte vlastní postavu. Základem je nastavit skutečné údaje o výšce a váze, od kterých se odvíjí intenzita cvičení. Jako bonus si můžete drobně přizpůsobit vzhled vaší postavy.

K dispozici jsou dva cvičební plány. První je tří týdenní více zaměřený na kardio a udržení fyzičky. Druhý je devíti týdenní a jedná se o intenzivní cvičební program. Na výběr máte tři úrovně cvičení – easy, medium a hard – a rozdíl je mezi nimi opravdu propastný. Liší se výběrem a náročností cviků od čehož se odvíjí množství spálených kalorií. To se pohybuje od 100 na nejlehčí až po klidně 300 na nejtěžší. Nejlehčí úroveň je nejvýše pro toho, kdo se nikdy nehýbal, takže ostatním doporučuji začít na střední. Před každým spuštěním cvičební akce se zobrazí souhrn s očekávaným množstvím spálených kalorii, informacemi na co budou dnešní cviky zaměřeny (horní partie, dolní partie nebo) a seznamem cviků. Pokud je znáte již podle názvu a uvidíte tam některý, který vám nesedne, můžete jej rovnou vyškrtnout.

Na konci každého 20 až 30-ti minutového cvičení, se zobrazí v přehledných grafech množství spálených kalorií a průběh tepové frekvence. Pokud jste hru propojili s vaším EA účtem, můžete si vaše dosavadní úspěchy prohlížet na webu easportsactive.com a sdílet s vašimi přáteli. Jinak samotné srovnávání jednotlivých týdnů lze provádět přímo ve hře a můžete tak snadno sledovat, jak si vedete. Kromě toho můžete vyplňovat také denní dotazníky. V nich se vás EASA2 ptá na spokojeaerobnost s dnešním cvičením, ale také vyplňujete informace typu, kolik hodin jste spali, případně doplníte časové údaje u další sportovních aktivit, kdy se počítá i procházka. V rámci motivace si můžete nadefinovat cíle, kterých chcete dosáhnout, např. tento týden strávím cvičením 2 hodiny a spálím přitom 600 kalorií.

Volba dnů, kdy budete cvičit je jen na vás. Před zahájením celého cvičebního plánu vyberete dny, kdy chcete cvičit. Vždy čtyři dny v týdnu máte věnovat cvičení a tři odpočinku a je úplně jedno, jak si sestavíte svůj harmonogram. V případě, že vám v daný den zrovna nebude chtít cvičit, můžete jej klidně vyměnit s jiným dnem, kdy máte naplánované volno. Pokud náhodou některý den vynecháte, je možné zpětně spustit cvičení ze zmeškaných dnů.

Aby to nebylo čistě o tvrdém cvičení, jsou tu také sportovní eventy. Kromě sjezdu na kole/skateboardu, kde jen skáčete a do kopce běžíte, je tu například ryze oddechový box nebo basketbal, kde házíte na koš. Ty jsou totiž zpravidla řazeny po náročných cvicích, takže si u nich opravdu odpočinete a vydýcháte se. Mohou být zajímavé také pro vaše ratolesti, které tak třeba donutíte k pohybu.

Sice nemohu nějak zvláště hodnotit samotné cvičební plány, ale na chvíli se pozastavím nad tím delším. Nápad intenzivního cvičebního plánu není vůbec špatný, ale horší je realizace. Ve chvíli, kdy se vám každý den neustále opakují ty samé cviky a navíc v rámci cvičení klidně čtyřikrát, tak to začne být poněkud otravné. Přitom cviků je poměrně dost, od dřepů přes běh a posilování až po aerobic. Díky dodávané gumě se jejich počet rapidně zvyšuje. Naštěstí je možné si vytvořit také vlastní cvičební plán a sestavit si jej ze cviků, které vám sednou.

Jak již jsem zmínil, pohyb je snímán pomocí dodávaných náramků. Ovšem u cviků na rozehřátí a vydýchání není monitorován, takže je jen na vás, zda se budete hýbat nebo ne. Trenér po určité době automaticky započítává, že jste cvik provedli. Ostatně je jen váš problém, když se nerozcvičíte. Jakmile přejdete do fáze ostrých cviků, již trenér na pohybu trvá. U některých cviků s gumovým pásem je to vyřešeno i graficky, a vidíte, jak si ještě máte například dřepnout. Škoda, že není ke snímání využívána PS3 eye kamera, protože takhle se vaše virtuální předloha hýbe na základě nadefinovaných pohybů, v závislosti na tom, zda jste provedli alespoň přibližný pohyb.

Občas se mi stávalo, že ať jsem se hýbal, jak jsem hýbal, nedošlo k detekci pohybu a trenér do mě neustále hučel, co mám dělat. V podstatě se to stávalo u těch stejných cviků a zřejmě problém nebyl ve hře, ale ve skutečnosti, že jsem se pohyboval v malém prostředí obývacího pokoje v panelovém domě a navíc se skleněnou stěnou.

Neodpustím si zmínku o hudebním doprovodu. Jelikož jsem rockově založený, tak mi spousta „hitovek“, které hra obsahuje, šly proti srsti. Naštěstí v nastavení si můžete vybrat jen ty kvalitnější nebo úplně nejlépe, sestavit si vlastní playlist z hudby, kterou máte v konzoli. Vzhledem k tomu, že se hra neinstaluje na pevný disk, tak často dochází k situaci, kdy po dokončení cvičení nebo před zahájením visíte na potvrzovacím dialogu, ovšem hra nereaguje, protože se stále načítá nebo přihlašuje k serveru.

EA Sports Active 2 není s cenou převyšující dva tisíce korun nejlevnější záležitostí, jenže taky se nejedná jen o nějaké nudné DVD, kde vám někdo něco předcvičuje. Naopak, vy jste svým pánem a určujete si, co chcete dělat a takového boxu se skvěle odreagujete. Kromě toho vám také poradí s jídelníčkem a dozvíte se něco málo o srdečních chorobách.

Balení EA Sports Active 2 je opravdu bohatéMá sice pár much, ale je to zajímavý koncept, který se bude díky MoveKinectu a současné uspěchané době bezpochyby rozvíjet. Ano, je možné si jít zaběhat či vyjet na kole, ale ne vždy je na to počasí a ne každý k tomu má tu příležitost, například ve velkých městech. I mě, dlouholetého odpůrce pohybu a propagátora hesla „sportem k trvalé invaliditě“ osobní trenér zaujal a vřele vám ho doporučuji. Abych nezapomněl, před televizí se dá s EA Sports Active 2 opravdu zhubnout. K dispozici je jak pro PlayStation 3, XBOX 360 a také Wii. Někdo se může obávat angličtiny, ale právě díky tomu, že vám trenér stále opakuje co máte dělat, si angličtinu osvojíte a naučíte se i počítat 🙂

Souhrnné hodnocení
Hodnoceno dne
Produkt
EA Sports Active 2
Hodnocení
31star1star1stargraygray
Název aplikace
EA Sports Active 2
Název aplikace
Playstation 3
Software Category
Hry
Martin Buchta | Kategorie: Počítačové hry

← Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli!