Recenze: Assassin's Creed: Bratrstvo | Buchtič blog o IT a PC Buchtič blog

... je jedním z nejnavštěvovanějších tuzemských blogů zabývajících se IT a češtinami do programů a her. Pokud máte problém nejen
s počítačem pravděpodobně u mě naleznete řešení, případně si o něj napište. Zajímám se rovněž o herní průmysl a internet věcí - každý produkt pořádně prověřím. Přiblížíme si tvorbu webových prezentací a budeme cestovat po světě skrz Google Earth. »

 

Recenze: Assassin’s Creed: Bratrstvo

27 Dub 2011

Assassins Creed: BratrstvoPůl roku od vydání konzole verze se těsného pokračování, dočkali také PC hráči. Pokud jste dosud neměli se sérií Assasin’s Creed tu čest, dříve než se pustíte do Bratrstva, doporučuji odehrát první a druhý díl. Sice se na začátku ve stručnosti dozvíte, co se stalo, ale stejně plně nepochopíte všechny vztahy a celý děj. Natož vůbec recenzi, jelikož tu nebudu zbytečně opakovat známé věci. Je to jen drobné DLC nebo Assassin’s Creed 2.5?

„My name is Desmond Miles and this is my story.“

!!!Pozor, níže uvedený text může obsahovat spoiler!!!

Bratrstvo navazuje přesně tam, kde skončil druhý díl tj. Ezio Auditore da Firenze nechal Rodriga Borgia jít, získal jablko a objevil tajnou komnatu, kde mu Minerva sdělila proroctví. Se strýčkem Mariem tak Ezio uteče z Říma a spokojeně si lebedí na svém sídle Monteriggioni. Ovšem krásnou idylku překazí útok Cesara Borgii, který naneštěstí získá jablko zpátky. Co by v roli Desmonda, se po odhalení templáři s celým týmem usídlíte právě v Monteriggioni.

Eziovi tak začíná těžká dřina. Odjíždíte do Říma, kde si postupně budete budovat spojence, verbovat další assasiny a postupně likvidujete osoby, co mají co do činění Borgiem, aby na závěr došlo na velké finále. Desmondův tým potřebuje ze vzpomínek zjistit, kde se nyní jablko nachází, pro odhalení jakýchsi chrámů.

Ve větru, na vodě, na souši

Kdybych měl Řím co do velikosti srovnat s druhým dílem, tak sloučení Florencie, Toskánska a Benátek by bylo stále málo. Tyto tři města z druhého dílu nezmiňuji náhodou, jelikož Řím je stejně jako tyto různorodý. Najdete tu centrum, bohatší i chudší čtvrtě, ale také Vatikán a především velké příměstské oblasti, kde je tu a tam nějaká ta věž a pár domečků. Ačkoli se vám na první pohled může zdát, že některé lokace jste již viděli v předchozím díle, tak to bude nejvýše tím, že se stále jedná o renesanční Itálii.

Právě s velikostí Říma se pojí několik novinek týkajících se dopravy. Po samotném centru Říma se dá poměrně rychle pohybovat pěšky, ideálně po střechách. Nově se v uličkách měst můžete promenádovat také na koni, i když dle mého názoru se tento způsob dopravy hodí na volné prostranství. Do třetice všeho dobrého, jsou tu podzemní tunely, které si odemknete jejich renovací. Jen škoda, že je nelze využívat v průběhu mise. Když jsem u té formy přepravy, samozřejmě nechybí řeka, po které se můžete plavit po gondolách nebo plavat. Poslední novinkou je padák jenž získáte v pozdější fázi od Lenonarda.

Sam Fisher hadr

Stereotyp stejných misí z prvního dílu byl výrazně eliminován již v dílu druhém a Bratrstvu nenarazíte na mise, které byly stejné. Také tato část doznala inovace a to v podobě dvou úrovní synchronizace. Pokud misi splníte tak, jak se odehrála, dosáhnete 100% v opačném případě pouze 50 %. Při neúspěchu není nutné rovnou restartovat celou misi, ale jednotlivě si je můžete vyvolat z menu Animusu. Zjistíte, že některé mise lze dohrát bez jediného zabití a jako Sam Fisher se budete plížit kolem vojáků. Tento prvek rozhodně hodnotím kladně a přináší to výzvu.

Bratrstvo nadevše

Jít sám proti přesile by bylo bláznovství a jelikož se ani dalších spoluobčanům vliv Borgiů nelíbí, můžete je naverbovat. Na mapce najdete místa, kde můžete tyto vzbouřence zachránit před dotírajícími vojáky. S postupným rozšiřováním bratrstva assasinů, se vám otevírají nové možnosti a výhody jak v běžném životě, tak především v misích. Jejich dokončení se stává snadnější, nemusíte si špinit ruce a v pozdějších fázích hry byste se bez nich neobešli. Ovšem ze začátku toho assasini moc neumí, takže je záhodné vysílat je na mise. S tím jak získávají zkušenosti, je můžete vybavit lepším brněním i zbraněmi a především nejsou tolik náchylní na smrt, protože déle vydrží.

Probuďte ekonomického ducha

Stejně jako ve druhém díle, peníze získáváte renovací a následnou investicí do obchodů na územích, které jste osvobodili od vlivu Borgiů. Kromě klasické kovárny, krejčíře, malíře a doktora, jsou tu nově koňské stáje, již zmíněné tunely a banky, kam se vám ukládají příjmy z obchodů. Zakoupit si můžete také historické památky, např. koloseum nebo nechat opravit akvadukt, který se vám bude při cestách také hodit. V poslední řadě můžete do prázdných budov usadit jednu ze tří spřízněných frakcí (kurtizány, zloděje nebo žoldnéře). To vše vám vydělává peníze a postupem času budete u sebe nosit více než v bance, protože peníze se sypou téměř samy a poměrně rychle tak budete vlastnit vše, co se dá.

Opraveny chybky

Pokud jste si na Assassin’s Creed oblíbili tu část, která dělá Assassin’s Creed tím čím je a baví vás šplhat po budovách a všech možných a nemožných římsách, nebudete rozhodně zklamáni. Ezio v mezi dobí od druhého dílu navštívil školu parkouru. Naučil se lépe nabíhat na zdi, rychleji šplhat a již nemá tendence padat ze střech. Kromě toho ho naučili nové kousky, takže bude zdolávat ještě větší a složitější překážky. Změn se dočkala také kamera, kdy se při náročnějších skocích oddálí ala Prince of Persia. Na jednu stranu je to dobře, jelikož vidíte, kam skáčete. Jenže realita je taková, že doufáte v podařený skok, protože s otočením kamery se záhadně změní směrové strany a Ezio většinou skočí úplně někam jinam. Pokaždé tak budete mít chuť hodit gamepadem případně klávesnicí o zeď.

Assassin’s Creed: Bratrstvo vás zabaví minimálně na desítky hodin a to i v případě, že půjdete jen po hlavní příběhové lince. Samozřejmostí jsou různé vedlejší úkoly, ať již budete pomáhat starému známému Leonardu da Vinci, prohledávat jeskyně nebo pomáhat nebohým spoluobčanům. Při nejmenším získáte jejich splněním peníze, případě nějaké to další vybavení, které se vám bude hodit, ale také nepřítele zbavíte výhody. Co se týče Leonardových vynálezů, zkusíte si kulomet, bombardér a dokonce tank. Dočkáte se také flashbacků do dob, kdy byl Ezio ještě mladý hoch, žil ve Florencii a sváděl dívky. Ve výsledku se lehce dostanete na herní dobu kolem 40 hodin.

Reqiescat in pace

Co se týče grafického zpracování je ještě o něco lepší než ve druhém díle, a není mu až na drobnosti co vytknout. Sice to není etalon, který by určoval směr, ale rozhodně se jedná o kvalitní konzistentní zážitek a je vidět, že se autoři snažili z původního enginu vymáčknout maximum. Na druhou stranu si Assasin’s Creed: Bratrstvo zahrajete i na podprůměrných strojích.

Pokud jste skalními fanoušky univerza Assasin’s Creed, jistě vás chytne poslední novinka. Tou je multiplayer, ale v žádném případně nečekejte ani vzdáleně CoD. Naopak každodenní práci assasinů okořeněný tím, že kromě lovce jste zároveň lovnou zvěří. V případě, že jste se vyžívali v soubojích a výše zmíněný stealth postup je vám jedno a na 100% synchronizaci kašlete, si budete užívat nová komba. Pochválit musím také perfektní českou lokalizaci od Playmana a jen párkrát jsem narazil na nepřesnosti, případně gramatické chybky.

Berte všemi deseti

Pokud by autoři nacpali náplň Bratrstva do druhého dílu, stal by se z toho neuvěřitelný celek, že by jej někteří ani nedohráli. Dalo by se říci, že Bratrstvo je Assasin’s Creed 2.5 a třetí závěrečný díl s uzavřením celého příběhu se na konzole vyvalí zřejmě již letos, tedy na PC příští rok.

Jak mě druhý díl zklamal závěrečným koridorem v Římě, tak s Bratrstvem mu to odpouští, ačkoli jeho závěr v podání Ezia, kdy zavraždíte Cesara má blízko ke koridoru a je vystřižen spíše ze soudku akčních FPS. Ale především závěr, kdy Desmond v současnosti objeví jablko, vám nedá spát a budete netrpělivě hltat veškeré informace o třetím dílu. Bratrstvo si právoplatně zaslouží deset bodů a jedná se o titul, který nesmí ve vaší sbírce chybět, resp. v ní nesmí chybět ani předchozí díly. Proto AC: Bratrstvo kupujte na PC, PS3, XBOX 360 a získejte bonusy. V případě PC verze získáte automaticky DLC The Da Vinci Disappearance, kde v několika misích a logických hříčkách pátráte po uneseném Leonardovi, které je konzolích placené.

Souhrnné hodnocení
Hodnoceno dne
Produkt
Assassin's Creed: Bratrstvo
Hodnocení
51star1star1star1star1star
Název aplikace
Assassin's Creed: Bratrstvo
Název aplikace
Windows
Software Category
Hry
Martin Buchta | Kategorie: Počítačové hry

← Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli!