První viry kvůli spywaru od Sony | Buchtič blog o IT a PC Buchtič blog

... je jedním z nejnavštěvovanějších tuzemských blogů zabývajících se IT a češtinami do programů a her. Pokud máte problém nejen
s počítačem pravděpodobně u mě naleznete řešení, případně si o něj napište. Zajímám se rovněž o herní průmysl a internet věcí - každý produkt pořádně prověřím. Přiblížíme si tvorbu webových prezentací a budeme cestovat po světě skrz Google Earth. »

 

První viry kvůli spywaru od Sony

10 Lis 2005

O tom, že na CD od Sony se nachází spyware, jsem vás již informoval. Tvůrci virů si už našli cestu, jak zneužít bezpečnostní díru, která ve Windows vznikne přehráním CD.

Rootkit, který se do vášeho počítač dostane spolu s ochranou proti přepálení, zakrývá všechny soubory, které začínají kombinací znaků „$sys$„. Nová varianta viru Breplibot využívá této mezery v bezpečnosti počítače a do adresáře Windows vloží soubor nazvaný $sys$drv.exe. Tento program potom nedokáže odhalit ani běžný antivirus, ale pouze speciální program na vyhledávání rootkitů, např. od Marka Russinoviche. Breplibot se do vašeho počítače dostane z e-mailu, který se tváří jako zpráva od ekonomického časopisu, ve které žádají o „potvrzení vaší fotografie do prosincového čísla“. Rootkit má vedle maskování souborů i další funkci – spojí se s homepage Sony a odešle jí sériové číslo zakoupeného CD.
Citace z článku Objevily se první viry, které neodhalíte kvůli Sony na serveru iDNES.cz.
Nyní už se nedivím žalobám na firmu Sony.

Martin Buchta | Kategorie: Internet, IT

← Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli!