Pozor na falešný mail od Seznamu a Centrumu (update) | Buchtič blog o IT a PC Buchtič blog

... je jedním z nejnavštěvovanějších tuzemských blogů zabývajících se IT a češtinami do programů a her. Pokud máte problém nejen
s počítačem pravděpodobně u mě naleznete řešení, případně si o něj napište. Zajímám se rovněž o herní průmysl a internet věcí - každý produkt pořádně prověřím. Přiblížíme si tvorbu webových prezentací a budeme cestovat po světě skrz Google Earth. »

 

Pozor na falešný mail od Seznamu a Centrumu (update)

29 Dub 2006

Po nedávné kauze ohledně falešné reportáže TV NOVA o hacknutí Seznamu, bude muset Seznam nyní bojovat s další nepříjemností. Jedná se o falešný email, který vás vyzývá ke kliknutí na odkaz a pokud tak neučiníte, bude vám zrušen emailový účet. Už podle předmětu „Account Alert“ mě byl email podezřelý.

Dear Valued Member,
According to our terms of services, you will have to confirm your e-mail by the
following link, or your account will be suspended within 24 hours for
security reasons.

http://www.seznam.cz/confirm.php?account=martin.buchta@seznam.cz

After following the instructions in the sheet, your account will not be interrupted and
will continue as normal.
Thanks for your attention to this request. We apologize for any inconvenience.

Sincerely, Seznam Abuse Department

Každé by snad mělo zarazit, že je email psaný anglicky, proč by jej také anglicky psali. Dále také to, že „Seznam Abuse Department“ (Oddělení zneužití) neexistuje.

Pokud kliknete na odkaz uvedený v emailu kliknete, budete přesměrováni na stažení souboru Confirmation_Sheet.pif. Uvedená IP adresa 194.85.25.16, na které se uvedený soubor nachází, patří ruské společnosti SOLARIS, ale kdo ví, jestli nejsou uvedené údaje podvržené nebo jestli server nebyl hacknut. V každém případě nedoporučuji soubor stahovat, protože by se vám pak mohlo klidně stát, že se vám zformátuje disk a vy přijdete o všechna data nebo bude stažený program odesílat vaše soukromá data.

Update: stejný email dostávají i uživatelé serveru Centrum

Martin Buchta | Kategorie: Internet, IT

← Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli!