Používat Operu? Proč ne | Buchtič blog o IT a PC Buchtič blog

... je jedním z nejnavštěvovanějších tuzemských blogů zabývajících se IT a češtinami do programů a her. Pokud máte problém nejen
s počítačem pravděpodobně u mě naleznete řešení, případně si o něj napište. Zajímám se rovněž o herní průmysl a internet věcí - každý produkt pořádně prověřím. Přiblížíme si tvorbu webových prezentací a budeme cestovat po světě skrz Google Earth. »

 

Používat Operu? Proč ne

12 Zář 2007

Poslední dobou se na českém internetu rozpoutala diskuze, proč nepoužívat Operu. Většina argumentů proti mně přišla naprosto zavádějící, proto se zde pokusím uvést některé fakta na pravou míru. Přiznávám, že Firefox zrovna nemiluji.

Hlavním důvodem, proč se podle mě Opera nepoužívá, je její chabá propagace. IE je obsaženo v každé instalaci Windows, nejrozšířenější konkurent Firefox má zas skupinu příznivců, kteří jej propagují pomalu za cenu vlastní krve. V tomhle ohledu je na tom Opera skutečně špatně, a nepomohlo jí ani uvolnění zdarma.

A teď již k samotným mýtům:

Opera má složité, velké a přeplácané rozhraní
Tento argument je nejspíše založen na výchozím rozhraní Opery někde ve verzi 6-7. Výchozí rozhraní je od verze 8 již poměrně úsporné. Navíc se tímto dostávám k dalšímu argumentu, a to je přizpůsobivost rozhraní. Rozhraní Opery si narozdíl od ostatních prohlížečů můžete rozšířit o celou řadu dalších funkcí, včetně různých vývojářských nástrojů. Stejně tak ho můžete osekat na minimum. A pro ty, kterým se nelíbí, že není ve výchozím stavu zapnutý stavový řádek, mám dobrou zprávu – od verze 9.5 tomu tak bude. Stejně jako hlavní konkurence podporuje Opera češtinu, i když se někomu styl překladu nelíbí. Ale i zde není problém stáhnout si češtinu neoficiální či si ji upravit.

Opera má spoustu zbytečných funkcí, příp. chtělo by to svižnější light verzi
Je sice možné, že má Opera spoustu funkcí, ale kdo vás nutí je používat. Gesta myší si nemusíte zapnout, pošta se objeví v rozhraní až po vytvoření účtu, stejně tak RSS kanály, Widgety můžete směle ignorovat, dokonce si můžete vytvořit (i když už ne tak jednoduše) vlastní upravené hlavní menu + kontextové nabídky, takže si ho můžete zjednodušit, jak chcete. A Opera je i přes své množství funkcí stále nejrychlejší prohlížeč ze všech, to jak v rychlosti startu, tak hlavně ve vykreslování webu.

Opera špatně vykresluje weby, blbě funguje javascript
Další mýt, který se zachoval ze starých verzí Opery. Nynější Opera bez problému zvládne zobrazit 99,9% webů. Na problém narazíte možná u internetového bankovnictví, či stránek využívajících ActiveX, příp. u některých slátanin z MS FrontPage. Většinou je problém ve stránce, ne v Opeře, Opera vykresluje weby možná nejlépe ze všech. Dalo by se říct, že ostatní prohlížeče vykreslují špatně. Podobně je na tom Javascript, který Opera umí na vysoké úrovni, Opera dokonce narozdíl od IE a Firefoxu zvládne i ACID2 Test. Jediným problémem je, že ta správná interpretace podle norem nemusí být zrovna ta, která se používá hlavně kvůli IE. Navíc Opera podporuje moderní technologie, jako je CSS 3 a SVG.

Opera není Open Source
Oblíbený argument Linuxáků. Běžného uživatele nezajímá, jestli je něco Open Source, běžný uživatel se nehrabe ve zdrojovém kódu a zajímá ho jen, že je daná aplikace zdarma. A to Opera je.

Opera není bezpečná
Další neopodstatněný fakt, dokonce zmiňovaný v časopisech typu Computer. Na Opeře vám hrozí zákeřnosti internetu v menší míře než na IE a Firefoxu, nehledě na to, že podle Secunia.com obsahuje Opera s velkým náskokem nejméně bezpečnostních chyb.

Opera se nedá rozšířit o nové funkce pomocí rozšíření
Toto je již částečně pravda. Pluginy na podporu interaktivních prvků Opera podporuje, takže klidně můžete používat Flash, streamované videa i různé interaktivní panoramata a 3D budovy, dokonce Opera podporuje pluginy pro Firefox a sama si je od něj bere, máte-li ho. S ostatními rozšířeními to je již horší. K rozšíření funkcí buď můžete použít uživatelské javascripty, např. Multipopup, či si můžete funkce přidat pomocí výše zmiňované editace menu. Na Firefox to nemá, ale Opera podporuje funkce, které se do Firefoxu přidávají, v základu a přitom je mnohem svižnější

Závěrem bych rád podotkl, že na různé fámy nedoplácí jenom Opera. Občas mám pocit, že největší odborník na danou tématiku je někdo, kdo v ní nemá žádnou praxi. Podobný článek by se dal napsat třeba i o Windows Vista. Na internetu v diskuzích se objevuje spousta názorů, jak jsou pomalý, nejde na nich spustit většina aplikací apod. Nejlepší na tom je, že tito rádoby kritici viděli Windows Vista leda na internetu a těch pár názoru od lidí, co je používají, v tom davu zanikne.
Celkově mám pocit, že Češi dají až moc na drby, než by si radši něco ověřili. Dalším příkladem by mohla být plánovaná radarová základna. U ní osobně nevidím důvod proti. Kdyby byla česká, tak to nikomu nevadí, ale USA již ano. Pochybuji, že to vysílání bude škodlivější než mobily a jiné další běžné vlnění, už kvůli tomu, že v okruhu cca. 5km není pomalu žádná obec. Ale tímto již odbočuji od tématu, i když to úzce souvisí.

Nakonec ještě dodám, že bych byl rád, kdyby jste mě za tento článek neukamenovali a doufám, že se v diskuzi najde i někdo, kdo se postaví na stranu Opery (tímto zdravím Chmeldu, Jecha a Buchtiče;) )

Související články:

Martin Buchta | Kategorie: Internet, IT

← Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli!