Recenze: Portal 2 – nejgeniálnější hra všech dob | Buchtič blog o IT a PC Buchtič blog

... je jedním z nejnavštěvovanějších tuzemských blogů zabývajících se IT a češtinami do programů a her. Pokud máte problém nejen
s počítačem pravděpodobně u mě naleznete řešení, případně si o něj napište. Zajímám se rovněž o herní průmysl a internet věcí - každý produkt pořádně prověřím. Přiblížíme si tvorbu webových prezentací a budeme cestovat po světě skrz Google Earth. »

 

Recenze: Portal 2 – nejgeniálnější hra všech dob

14 Čvc 2011

Portal 2V posledních letech se roztrhl pytel pokračování pokračování pokračování atd, však to sami znáte. Zářným důkazem je letošní E3, které bylo ve znamení trojek: Battlefield 3, CoD: MW 3, Arma 3, Far Cry 3, Uncharted 3 a další. Jistě mi dáte za pravdu, že v drtivé většině případů a je jedno zda se jedná o hru nebo film, druhý díl bývá horší jak první. Výjimku tvoří například série Asassin’s Creed, která se neustále zlepšuje. Valve si dávají s třetí episodou Half Life 2 na čas a místo toho nám letos naservírovali pokračování revolučního Portalu.

Nových herních značek je v posledních letech jako šafránu. Vydavatelé holt jedou na vlně známých značek a snaží se z nich vytřískat co nejvíc. Série se tak čím dál více odvracejí od původních kořenů v rámci rádoby přitáhnutí tzv. casual hráčů, což vede k odrazení skalních fanoušků. Jelikož herní mechanismy, které si hráče získaly, jsou pryč, napadá mě například Splinter Cell.

O to více kvituji, pokud někdo přijde s něčím novým a neotřelým. V posledních letech mě od velkých vydavatelů napadá snad jen Mirror’s Edge a právě Portal. Nebudu tu rozebírat herní mechanismy ani příběh, pokud Portal neznáte mrkněte na nějaké video. V kostce jde o to, že pomocí portalové zbraně můžete vytvářet modrý a oranžový Portal, skrz které lze cestovat a překonávat jinak neřešitelné překážky.

Již první Portal byl geniální a měl své kouzlo, ale něco mu chybělo. Nebyla to plnohodnotná hra a spíše jen taková demonstrace fyzikálních schopností enginu a taková vsuvka pro fanoušky, kteří čekají ne Episodu 3. V dubnu letošního roku jsme se dočkali pokračování, a proto jsem byl zvědav, kam se druhý díl posunul.

Vavle opět nezklamali, neuvěřitelně překvapili a druhý Portal poráží první díl na celé čáře. Tolik inovací nenajdete za celou pět pokračování jedné série. Interaktivní místnosti, lámání laserového paprsku pomocí zrcadel, vystřelovací plošiny a mohl bych dále pokračovat. Nejúžasnější věcí jsou gely, kterými můžete potřít plochy místností. Modrý slouží jako trampolína, oranžový vám dodá rychlost a po aplikaci bílého je možné na tomto povrchu vytvořit Portal, ačkoli to na původním nešlo.

V porovnání s prvním dílem je tu mnohem propracovanější příběh, který prostě musíte zažít. To vše okořeněno neustálými hláškami Wheatleyho a GLaDOS. Pokud jste první díl nehráli, doporučuji si jej dát jako první, jelikož vám mohou utéct některé souvislosti a nepochopíte mnohé narážky. Celé navíc doprovázeno výborným soundtrackem, který si můžete stáhnout zdarma.

Ačkoli běží stále na starém Source enginu jako Half-Life 2, ten byl notně vylepšen a druhý Portal vypadá skvěle. Jediné co zamrzí je neustálé nahrávání při průchodu podzemním komplexem v rámci jednotlivých testovacích místností.

Hrací doba se odvíjí zejména od vašeho důvtipu a průměrně vám zabere singleplayerová kampaň pět hodin, což je stále více než první díl. Poté je tu kooperativní multiplayer, který do hry vnáší nový rozměr, ve kterém vás čeká přibližně dalších pět hodin zábavy a lámání mozkových závitů společně s přáteli. Se čtyřmi Portaly jdou vytvářet ještě neuvěřitelnější kusy a úspěch ve zdolání testovací místnosti právě tkví ve vzájemné spolupráci. Portal 2 je jedna z mála her, kterou si s chutí zahrajete znovu a znovu ať jen z důvodu hledání alternativních průchodů testovacími místnostmi nebo jen tak pro zábavu s přáteli.

Portal 2 je propracovanější, vtipnější a ještě víc dá zavařit vašim mozkovým závitům. Valve opět přišli s něčím, co by nikoho nikdy nenapadlo. Nebo vám se snad ve snech zdá o Portalu mezi Zemí a Měsícem? Portalová zbraň je druhým nejlepší vynálezem těsně po gravity gunu, proto neváhejte a kupujte pro PC, PlayStation 3 nebo XBOX 360.

Souhrnné hodnocení
Hodnoceno dne
Produkt
Portal 2
Hodnocení
51star1star1star1star1star
Název aplikace
Portal 2
Název aplikace
Windows, Linux, macOS
Software Category
Hry
Martin Buchta | Kategorie: Počítačové hry Recenze

← Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli!