PlayStation 3 nejen herní konzole, ale také multimediální domácí centrum | Buchtič blog o IT a PC Buchtič blog

... je jedním z nejnavštěvovanějších tuzemských blogů zabývajících se IT a češtinami do programů a her. Pokud máte problém nejen
s počítačem pravděpodobně u mě naleznete řešení, případně si o něj napište. Zajímám se rovněž o herní průmysl a internet věcí - každý produkt pořádně prověřím. Přiblížíme si tvorbu webových prezentací a budeme cestovat po světě skrz Google Earth. »

 

PlayStation od Sony patří beze sporu k ikonám herních konzolí, zejména v České republice, a nejinak tomu je u v pořadí třetí verze. Konkurenci lze sice pořídit levněji, ovšem žádná jiná konzole vám nenahradí další zařízení v obýváku. Pojďme se podívat, jak PS3 využít jako multimediální domácí centrum.

Drtivá většina z vás si při slově herní konzole pravděpodobně představí zařízení, do nějž obtloustlý puberťák strčí placku a sedí před ní od rána do večera. Ano, primárně jsou herní konzole určené na hraní, ale již dávno neplatí, že by to byla jediná věc, kterou zvládají.

Vychutnejte si vysoké rozlišení a 3D

PlayStation 3 je jediná konzole, která má v sobě Blu-ray mechaniku. Pokud si potrpíte na obrazu a máte doma televizi s pořádnou úhlopříčkou, Blu-ray je jasná volba. Prodeje filmů na Blu-ray nosičích sice zatím nejsou vysoké, ale postupně válcují klasická DVD. Tím, že si pořídíte PlayStation, nebudete v budoucnu muset řešit nákup Blu-ray přehrávače a navíc PlayStation podporuje 3D technologii.

Internet hýbe světem

Dnes již drtivá většina spotřební elektroniky zvládá připojení k internetu, ať již pomocí Wi-Fi nebo kabelem. PlayStation 3 tu již s námi chvíli je, ale je vybaven Gigabitovým ethernetem a Wi-Fi 802.11g. V případě PS3 slouží připojení k internetu nejen ke stahování aktualizací či nových her z PlayStation Store, komunikaci s přáteli, ale obsahuje webový prohlížeč. Takže nač sedět u PC, když si čerstvé zprávy, emaily, videa na YouTube nebo přátele na Google+ můžete prohlédnout z pohodlí gauče. Jedinou vadou vestavěného prohlížeče je fakt, že nepodporuje wmv ani nový výplod choré mysli v České televizi, takže si nepřehrajete nic z archivu iVysílání.

S podporou sítě se váže podpora standardu DLNA. Pokud máte doma síťové úložiště, kde máte uloženy své fotografie, filmy či hudbu, snadno je můžete streamovat právě do PlayStationu a prohlížet na velké úhlopříčce místo malého monitoru, což oceníte zejména při návštěvách. Pokud síťový storage nemáte (mj. mám jeden na prodej), můžete si DLNA server rozjet na počítači a streamovat z něj například pomocí aplikace PS3 Media Server). Jedinou vadou na kráse je fakt, že PlayStation 3 nepodporuje kontejner mkv.

Nahráváme DVB-T vysílání

Také vás napadlo, k čemu je PlayStationu 320GB disk a jak jej smyslu plně využít? Na disk se instalují hry, ukládají uložené pozice atd., ovšem stejně z celkové kapacity zbývá hrozně moc. Dnes již bohužel žádný výrobce televizí nevybavuje své modely pevným diskem, a tak jediná možnost, jaksi nahrát pořad je pořízení HDD rekordéru. Pokud máte PlayStation 3, stačí si přikoupit PlayTV, což je dvou tunerový DVB-T set-top-box a za ušetřený peníz koupit raději nějakou pořádku herní pecku. Nebojte, Play-TV vás neomezuje, lze při nahrávání hrát hry. Doporučuji si pospíšit, jelikož Sony výrobu Play-TV z nepochopitelného důvodu ukončilo.

Pohybové ovládání

Sony u svého pohybového ovládání, které se jmenuje Move, šlo osvědčenou cestou po vzoru Nintenda Wii a nepouštělo se do žádných experimentů jako Mircosoft s Kinectem, který dle mě není ani tolik ke konzoli jako spíš ovládání PC po vzoru Minority Report. Takže před televizí můžete nechat vyblbnout děti, poté si zahrát tenis nebo pozvat trenéra do vašeho obýváku.

Bonus

Pro komfortnější ovládání Blu-ray přehrávače, nahrávání televizních programů či surfování na internetu doporučuji zakoupit klasické dálkové ovládání, protože ne každému může gamepad vyhovovat. Navíc PlayStatin 3 gamepad můžete použít také na počítači a nemusíte si kupovat další speciálně na PC.

Jak je vidět, PlayStation 3 zastane práci hodně zařízení v obýváku. Pokud nepotřebujete na internetu trávit desítky hodin denně a přikoupíte si k němu klávesnici, pravděpodobně se obejdete bez počítače. Dokáže tohle vaše konzole? Výše uvedené vlastnosti PS3 mohou být stěžejními důvody pro nákup PS3 místo jiné konzole.

Související články

Martin Buchta | Kategorie: Internet, IT

← Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli!