Piráti v parlamentu | Buchtič blog o IT a PC Buchtič blog

... je jedním z nejnavštěvovanějších tuzemských blogů zabývajících se IT a češtinami do programů a her. Pokud máte problém nejen
s počítačem pravděpodobně u mě naleznete řešení, případně si o něj napište. Zajímám se rovněž o herní průmysl a internet věcí - každý produkt pořádně prověřím. Přiblížíme si tvorbu webových prezentací a budeme cestovat po světě skrz Google Earth. »

 

Piráti v parlamentu

10 Led 2006

pirátiVe Švédsku vzniklo politické uskupení Piratpartiet (Pirátská strana). To si klade za cíl zrušení všech švédských zákonů týkajících se autorských práv. V blížících se volbách se hodlá ucházet o místo v parlamentu.

Pokud se straně podaří prosadit vše, co hlásá v manifestu uveřejněném na oficiálním webu, tak se Švédsko nebude nadále podílet na činnosti mezinárodních organizací jako jsou WIPO a WTO chránících duševní vlastnictví. Nezákonné bude jakékoliv opatření bránící v kopírování, množení a distribuci digitálního obsahu. Z písniček by tak měly vymizet protipirátské ochrany typu DRM apod.
Strana také hodlá výrazněji prosazovat právo jedince na soukromí. Protizákonné by mělo být jakékoliv monitorování komunikace mezi občany ať už prostřednictvím internetu nebo běžné pošty. Piratpartiet založilo několik uživatelů P2P sítí, které na internetu slouží k bezplatné výměně a sdílení dat a jsou proto často trnem v oku nahrávacích a filmových společností.
Zakládajícím členům se již podařilo sehnat více než 4000 podpisů, které založení strany podporují. Oficiálně je přitom zapotřebí pouhých 1500 signatur. Podaří-li se ověřit pravost všech podpisů, bude Piratpartiet uznána za politickou stranu a bude se moci zúčastnit nadcházejících parlamentních voleb.
Celkem zajímavý nápad a jsem zvědav jestli jim to vyjde. Je vidět, že Vikingové se s tím nemazlej. Hurá do Švédka !!!.

Martin Buchta | Kategorie: Ze života

← Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli!