Oskárek aneb Jak posílat levně SMS | Buchtič blog o IT a PC Buchtič blog

... je jedním z nejnavštěvovanějších tuzemských blogů zabývajících se IT a češtinami do programů a her. Pokud máte problém nejen
s počítačem pravděpodobně u mě naleznete řešení, případně si o něj napište. Zajímám se rovněž o herní průmysl a internet věcí - každý produkt pořádně prověřím. Přiblížíme si tvorbu webových prezentací a budeme cestovat po světě skrz Google Earth. »

 

Oskárek aneb Jak posílat levně SMS

17 Čvn 2009

SMS dnes beze sporu patří mezi nejrychlejší a nejpoužívanější formy komunikace, zvláště mezi malými lidmi. Ceny za smsky jsou nízké, ale pokud jich posíláte více, začíná to lézt do peněz. Domníváte se, že levněji než za cenu od operátora to již nejde? Čtěte dále a zjistíte, že lze ušetřit. To je přece vždy priorita číslo jedna, obzvláště nyní v době „ekonomické krize“.

Převážnou většinu SMS jistě posíláte zdarma z počítače skrz různé SMS brány nebo desktopové aplikace (např. EurotelSMS), které bránu také využívají. Nabízí se tedy otázka, proč také z mobilu neposílat smsky přes internet. Proto je tu aplikace Oskárek, která umožňuje odesílání SMS do sítí Vodafone, O2 a T-Mobile skrze jejich SMS internetové brány. Aktuální verze mj. podporuje čtení emailů a odesílání zpráv přes službu sms.sluzba.cz.

Co potřebujete

Oskárek je stejně jako jiné aplikace napsaná v javě, takže potřebujete telefon s podporou javy, kterou dnes drtivá přístrojů obsahuje (kromě úplných low-endových modelů, které buď javu nemají nebo neumožňují nastavení internetu, ale hlavně, že mají 1.2MPx foťák). Dalším krokem je mít aktivovaný a správně nastavený přístup k internetu přes GPRS, nikoli CSD. Pokud nemáte nebo si nejste jistí, nechce si poslat konfigurační SMS od operátora nebo výrobce telefonu (T-Mobile, Vodafone, O2). Pokud váš telefon podporuje bezdrátové připojení, můžete SMSky posílat úplně zdarma připojením se přes Wi-Fi k nějaké síti v okolí (ať už doma nebo na cestách – typicky v autobuse nebo na nádraží).

Kde získat aplikaci

Nejjednodušší možností je odeslání SMS s textem CODE 52288 na číslo 9079930 a v zápětí vám přijde wap-push zpráva s odkazem na stažení do telefonu. Tímto krokem zároveň podpoříte autora aplikace, který z Premium SMS (30,- Kč) obdrží cca 8,- Kč. Aplikaci můžete také stáhnout z webu mobilecity.cz do počítače a poté jej skrz datový kabel, IrDa nebo Bluetooth nahrát do telefonu.

Ovládání aplikace

Oskárek"Při prvním spuštění aplikace se automaticky otevře nastavení, kde můžete zadat číslo odesílatele a vlastní email (nezobrazí se příjemci v síti O2). V nastavení doporučuji zaškrtnout možnost ihned psát, která zajistí, že po spuštění již budete rovnou psát SMS, a možnost pamatovat cíl (posledního příjemce). Kromě toho můžete vyplnit svůj login pro T-zones, sms.sluzba.cz a pokud chcete Oskárka používat pro kontrolu emailů, tak login ke své schránce. Poté už jen napíšete SMS, vyberete příjemce a potvrdíte GPRS komunikaci.

Kolik zaplatím

Cena za SMS se odvíjí od ceny za 1kB dle vašeho tarifu. Jedna SMS jsou cca 2kB, takže při ceně 0,06,- Kč za kB zaplatíte cca 12haléřů. Pokud vás jedna SMS přijde na 2 koruny, přes Oskárka jich za cenu jedné pošlete cca 17 a to se vyplatí 🙂

Případné dotazy ohledně instalace či problémy s nefunkčností směřujte do oficiálního fóra Oskárka.

Martin Buchta | Kategorie: Mobil & tablet

← Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli!