O plagiátorství na českých serverech a blozích | Buchtič blog o IT a PC Buchtič blog

... je jedním z nejnavštěvovanějších tuzemských blogů zabývajících se IT a češtinami do programů a her. Pokud máte problém nejen
s počítačem pravděpodobně u mě naleznete řešení, případně si o něj napište. Zajímám se rovněž o herní průmysl a internet věcí - každý produkt pořádně prověřím. Přiblížíme si tvorbu webových prezentací a budeme cestovat po světě skrz Google Earth. »

 

O plagiátorství na českých serverech a blozích

30 Pro 2005

Po včerejším přečtení článku Klientela plagiátorů a blahořečená kastace, ve kterém rADo píše, o tom, že blog Jirky Macicha je pouze plagiát, už opravdu nevím, co si o rADovi (dále už jen R) mám myslet. Vzhledem k tomu, že R komentáře přidává ručně, tzn. komentáře, které se mu nelíbí, čili od teenagerů a podobných pobudů (tak nazývá nevyzrálé lidi) prostě nepřidává, tak můj komentář samozřejmě nepřidal. Jelikož na tuto situaci mám vlastní názor, tak jsem se rozhodl napsat článek.

Část jeho článku: Když jsem dnes četl po dlouhé době zápisníček Jirky Macicha, opět jsem uvažoval nad smyslem jeho existence. Jirka dělá „záslužnou“ práci v tom, že si každý den přečte Živě.cz, Gadgets.cz, Cdr.cz a Technet.cz a občas s odkazem (ale mnohem častěji bez odkazu na originál) o tom napíše „vlastní“ článek. Inovace plus mínus nula.

Podle mě každého nemusí bavit číst každý den všechny zpravodajské servery nejen z oblasti IT (Živě.cz, Technet, DigiWeb.cz, CDR.cz atd.) a taky na to nemusí mít čas, a proto lidé čtou Macicha. Podává to v nenásilné formě a navíc kolikrát původní články jsou špatně srozumitelné. Co se týká odkazu na originál, pokud čerpá z jiného zdroje, než z vlastní hlavy, tak jako odkaz slouží většinou nějaké klíčové sloveso. Podle návštěvnosti je vidět, že lidé si tuto formu získávání informací oblíbili.
Pokud někdy zapomene uvést, to se může stát, tak bych z toho nedělal nějakou pohromu. Vždyť nikdo není dokonalý.

Podle mě je horší, když od sebe kopírují zpravodajské servery. Dnes v 9.23 zveřejnil DigiWeb.cz informaci o tom, že Intel po 37 letech mění logo a slogan. O několik minut později, v 9.50, vyšla na Technetu zpráva Intel mění své 37 let staré logo a nejzajímavější na tom je, že obsah je úplně identický s článkem na Digiwebu. A opět to byl Roman Všetečka, který neuvedl zdroj, odkud čerpal. Se Všetečkou měl spor už i Jirka Macich. Tohle je podlě horší, než když blogger zapomene uvést zdroj.

Tak a teď ať mě rADo vysvětlí, co mu vadí na Macichovi. Celkem by mě to zajímalo. Ať se radši nejdřív zamyslí, než bude psát další bláboly o přebírání článků a neuvedení zdroje.

BTW: nezdá se vám, že poslední dobou rADo nějak moc propaguje ODS? Že by takový menší sponzorský dar? Neviděl bych to nereálně, vzhledem k tomu, že ho čte hodně lidí a spousta lidí není rozhodnutá a on je svým názorem ovlivní 🙂 . Nejvíce to bude poznat před volbami.

Martin Buchta | Kategorie: Ze života

← Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli!