NFS: Hot Pursuit – arkádové poježdění s/za policajty | Buchtič blog o IT a PC Buchtič blog

... je jedním z nejnavštěvovanějších tuzemských blogů zabývajících se IT a češtinami do programů a her. Pokud máte problém nejen
s počítačem pravděpodobně u mě naleznete řešení, případně si o něj napište. Zajímám se rovněž o herní průmysl a internet věcí - každý produkt pořádně prověřím. Přiblížíme si tvorbu webových prezentací a budeme cestovat po světě skrz Google Earth. »

 

NFS: Hot Pursuit – arkádové poježdění s/za policajty

15 Lis 2010

Medal of HonorV pátek 12. listopadu pořádala EACzech v pražské herně Battlezone předváděčku přijíždějících arkádových závodů Need for Speed zaměřenou na multiplayer. Tímto dílem se série vrací zpátky ke kořenům. Zapomeňte na tuning, jste tu jen vy, vaše kára a proti vám muži zákona. Nebo si to můžete vyměnit a budete hrát za ty, co nám „pomáhají a chrání“.

V nových NFS je multiplayer pojmenován jako Autolog. Jedná se o klasický multiplayer, tak jak jej znáte z jiných her, ovšem prošpikovaný sociálními funkcemi. Ty vás mají motivovat k dalšímu hraní a překonávání vašich přátel, jejichž výsledky vidíte. Samotný systém funguje snadno a plně automaticky. Přihlásíte se do autologu, server automaticky vybalancuje (nikdy se nestane, že byste hrál pouze za jednu stranu) tým podle počtu hráčů a hurá do světa. Po dokončení se automaticky role vymění.

Jak policisté, tak piráti silnic mají ve výbavě několik vychytávek. Policisté si práci s chytáním mohou ulehčit pomocí pásů s hřeby, helikoptéry (shazuje také pásy s hřeby), EMP a zátarasů. Závodníci jsou vybavení také pásy s hřeby, EMP a dále rušičkou signálu a turbem. Nejzákeřnější je každopádně EMP, kterému se lze vyhnout buď zastavením a nechat se předjet nebo v případě závodníka ještě aktivací rušičky.

Jak již jsem nakousnul minule, herní svět je rozsáhlý, prostředí rozmanité (hory, písek, město atd.) a dokonce to není ježdění jen ve dne nebo v noci jako v předchozích dílech, ale dočkali jsme se střídání denní doby. Jen škoda, že k dispozici byly pouze 4 tratě, jelikož se nejednalo ještě o finální verzi hry.

Herna je vybavena monitory s poměrem 4:3 a rozlišením 1280×1204. V tom byl právě kámen úrazu, protože informativní texty typu „spoluhráče zatkli, policista eliminován, vedeš o tolik a tolik sekund, do cíle zbývá kilometr atd.“ mají hrozně velký font a zbytečně dlouho visí na obrazovce, čímž zabírají obrovskou plochu a není přes ně vidět. Na širokoúhlém monitoru v tom jistě nebude problém, ale stejně doufám, že ve finální verzi půjdou vypnout nebo budou alespoň v normální velikosti.

Need for Spped: Hot PursuitTento díl dostali na starost Criterion Games, autoři skvělého Burnout Paradise. Proto jsem byl zvědav, jak se povedlo pokračování, které má být nástupcem NFS VI: Hot Pursuit 2. Obzvláště, když v prvních recenzích si zatím odnáší vysoké hodnocení a dokonce se jedná o díl s nejvyšším hodnocením v celé sérii.

Nové NFS nejsou vůbec špatné, ale ani výborné, spíše takový vyšší průměr. Po letech se konečně vrátily ty pravé NFS jak je známe, jen tomu dejme čas a v příštím díle to snad bude to pravé ořechové. Čekal totiž trochu víc než jen koridorovou jízdu z bodu A do bodu B a tahounem hry tak bude sociální multiplayer a nikoli singleplayer, který brzy omrzí. Osobně bych řekl, že původně bylo v plánu něco víc (např. otevřený svět, viz. první videa a informace), ale holt je znát čímž dál větší důraz na „casual“ publikum.

Jedná o čistě arkádové poježdění ideální ve chvíli, kdy si chcete odpočinout a na Gran Turismo 5 jste už příliš vyčerpaní. I když v tomto směru pro mě zůstává jasným vítězem Burnout Paradise. Více se těším na pokračování realisticky zaměřené série Need for Speed, Shift 2. Ten by měl vyjít během prvního čtvrtletí 2011. Hot Pursuit vychází již 17. listopadu na PC, PS3, XBOX 360Wii a pokud si předobjednáte ještě dnes, jako bonus dostanete FIFU 10.

NFS: Hot Pursuit - 8 z 10

Souhrnné hodnocení
Hodnoceno dne
Produkt
NFS: Hot Pursuit
Hodnocení
41star1star1star1stargray
Název aplikace
NFS: Hot Pursuit
Název aplikace
Windows
Software Category
Hry
Martin Buchta | Kategorie: Počítačové hry Recenze

← Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli!