Náchodský paradox | Buchtič blog o IT a PC Buchtič blog

... je jedním z nejnavštěvovanějších tuzemských blogů zabývajících se IT a češtinami do programů a her. Pokud máte problém nejen
s počítačem pravděpodobně u mě naleznete řešení, případně si o něj napište. Zajímám se rovněž o herní průmysl a internet věcí - každý produkt pořádně prověřím. Přiblížíme si tvorbu webových prezentací a budeme cestovat po světě skrz Google Earth. »

 

Náchodský paradox

20 Led 2006

kruhakPři každodení cestě do školy musím bohužel projet Náchodem. Každý den tedy vidím a zažívám příšernou dopravní situaci, která v tomto městě panuje. Neskutečně dlouhé kolony, obrovské množství smogu atd. Pokud nežijete v blízkém okolí Náchoda nebo ho neznáte, tak pro vás nebudou mít názvy čtvrtí apod. význam, ale pokusím se co nejblíže přiblížit situaci.

Kolony ve směru od Hradce Králové jsou ve špičce dlouhé až 3 kilometry a k průjezdu potřebujete minimálně půl hodiny. Dopravu prostě a jednoduše brzdí kruhové objezdy, které byly postaveny z důvodu urychlení průjezdu Náchodem 😀 , ale efekt mají přesně opačný.

Definice kruhového objezdu: Kruhový objezd zvyšuje ve srovnání s klasickou křižovatkou bezpečnost silničního provozu hned několikrát – přinutí řidiče snížit rychlost, při odbočování vlevo je vyloučena srážka s protijedoucím vozidlem a usnadňuje vjezd do křižovatky automobilům, které se do hustého provozu chtějí zařadit z vedlejší silnice.

No jo, ale aby mohl být provoz na kruhovém objezdu plynulý, musí být dostatečně velký, např. kruhák při výjezdu z Hradce Králové (směr Náchod). Pokud ale postavíte na běžné městské křižovatce „malinký kruháček, tak od toho nelze čekat, že bude doprava plynulá. Ještě navíc, když je těsně před vjezdem (za výjezdem) přechod pro chodce. A takové kruháky si představte na 500 metrech tři. Největší problém není v kruhových objezdech, ale v samotných řidičích. Neumějí po kruhovém objezdu jezdit. Prostě před kruhákem kolona a za ním už je doprava plynulá. Vskutku zajímavé, že? Jde o to, že ti, co mají řidičák, nevědí jak po kruháku jezdit. Takže jediní, kdo umí po kruháku jezdit, jsou autobusáci a kamioňáci. Podle mě, by každý řidič, který bydlí ve městě s kruhovým objezdem, měl být přezkoušen v jízdě po kruháku.

Dalším problémem, kterým Náchod trpí, je obrovské množství kamionů, které míří na hraniční přechod s Polskem. Takže stačí pár kamionů a kolona je na světě. Podobný problém měli i Rumburku. Vyřešili ho tak, že před městem postavili odstavnou plochu pro kamióny. Kamióny jsou odbavovány už před městem, což mělo za následek, že jich nejde 5 za sebou, ale jeden, za čas druhý atd. Tím dopravní situaci vyřešili perfektně.

Poslední problém je, že lze ve Starém Městě odbočit do města. Toho využívají řidiči osobních aut a místo toho, aby čekali v koloně, odbočí a jedou centrem města na kruhák U Slavie zleva. Jenže si neuvědomují, že tohle udělalo už dalších 100řidičů před nimi a tím pádem budou stát v koloně stejně, ba i déle a ještě k tomu zasmogovávají centrum. V tomto případě, by pomohl zákaz odbočení, což by mělo za následek rychlejší průjezd kruhákem, protože by všechny auta od HK přijížděla z jednoho směru a ne ze dvou. Ti, kteří by chtěli do města (zásobování, obyvatelé) by odbočili až u Penny Marketu, kde byl při nedávné výstavbě ostrůvků pro bezpečný přechod chodců, zrušen zákaz odbočení, který stejně nikdo nevyužívá, a proto tam má být postaven další kruhák (zřejmě z důvodu ještě lepší průjezdnosti :-D).

Celou dopravní situaci, by nejlépe vyřešil obchvat. Plán na vybudování obchvatu existuje už řadu let a s českou rychlostí výstavby (pro připomenutí např. dálnice D11) bude obchvat postaven nejdříve za 10let. Jenže to už se přes Náchod nikdo nikam nedostane a bude to jedno velké centrum smogu a hluku 🙁 . Tímto bych vás chtěl požádat, pokud bydlíte v okrese Náchod, skočte si na MěÚ a podepište Petici za urychlení výstavby obchvatu města Náchoda. Díky moc. Děláte to i pro sebe.
I přesto, že jste se nejspíše nic nedozvěděli a nic vám tento článek nepřinesl, doufám, že jste článek dočetli až do konce a, že byl alespoň trochu pochopitelný. Možná, že podobná dopravní situace panuje i ve vašem městě. A na závěr přidávám odkaz na web o obchvatu města Náchoda.

Ještě, že tu nemáme takové kruháky jako v Anglii. To by to dopadlo.
megaakruhak

Martin Buchta | Kategorie: Ze života

← Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli!