MS Wireless Mobile Mouse 4000 – stylové modroočko do kapsy | Buchtič blog o IT a PC Buchtič blog

... je jedním z nejnavštěvovanějších tuzemských blogů zabývajících se IT a češtinami do programů a her. Pokud máte problém nejen
s počítačem pravděpodobně u mě naleznete řešení, případně si o něj napište. Zajímám se rovněž o herní průmysl a internet věcí - každý produkt pořádně prověřím. Přiblížíme si tvorbu webových prezentací a budeme cestovat po světě skrz Google Earth. »

 

MS Wireless Mobile Mouse 4000 – stylové modroočko do kapsy

22 Čvn 2010

Microsoft Wireless Mobile Mouse 4000K notebooku jsem sice dostal myšku Logitech V100, ovšem už mě to s ní na konci minulého roku přestalo bavit a chtěl jsem trochu komfortu při práci, takže jsem začal vybírat novou. Při filtrování bezdrátových kandidátů mi do oka padla Wireless Mobile Mouse 4000 od Microsoftu. Po půlročním provozu a jedné reklamaci sem se rozhodl, že s vámi podělím o zkušenosti.

Svými rozměry 6,8 cm x 10,25 cm bych ji zařadil do střední třídy. Díky vyšší stavbě ideálně padne do ruky a pogumované boky zajišťují jistotu držení. Především nemá jako některé ostatní lesklý povrch, což je veliká výhoda. Váha s vloženou AA baterií je pouhých 95 gramů, takže zlatý střed a v kombinaci s výše zmíněnými vlastnostmi ani po celodenní práci nebolí ruka. Je symetrická, takže eventuálně vhodná také pro leváky.

Na výběr je pět barevných verzí, takže si snadno sladíte barvu s notebookem, což ocení především opačné pohlaví. Moje volba padla na grafitovou čerň, která je sice podle statistik Czech Computeru nejporuchovějším, ale o tom podrobněji až níže.

Hardware

Na výběr je celkem pět barevných variantCo se týče tlačítek, jedná se o běžný standard (3 + 1), ale další boční tlačítko na druhé straně nebo vedle stávajícího by potěšilo. Stisk pravého, levého i bočního tlačítka je jistý a tichý. Ovšem velké výhrady mám ke kolečku. Jeho stisk je hlučný, nejistý (nyní po reklamaci je přesné) a u rolování bych ocenil trochu zpětné vazby (takhle je to stejně gumové jako Škoda Fabia). Konstrukce kolečka je celkově hodně pofidérní. Plastový pevný střed, na kterém je navlečena guma, s níž otáčíte.

Co mě především zaujalo, je minimalistická konstrukce USB přijímače. Zatímco konkurence má přijímače o velikosti flash disku, Microsoft pouze miniaturní dongle. Není tak možné o něj zavadit a jakkoli poškodit. Vzhledem k jeho rozměrům není nutné při přesunu notebooku přijímač vytahovat, jinak v případě potřeby jej uložíte ze spodní strany do útrob těla. Co se týče dosahu, tak ten se pohybuje v závislosti na okolním prostředí kolem 8 metrů.

BlueTrack

Myš disponuje technologií BlueTrack. Jedná se o vynález Microsoftu, kdy je povrch osvětlován modrou LED diodou, a odraz snímám CMOS senzorem. V praxi to má znamenat, že bez problému bude fungovat na téměř jakémkoli povrhu. Reálně je na tom při porovnání s laserem o něco lépe a na cestách by vás žádný povrch neměl zaskočit, pokud nebudete chtít myšítkovat na displeji telefonu. Případný problém na netradičních površích budou spíše způsobovat hrany u teflonů a kolem čočky, díky které se do prostoru diody a senzoru mají tendenci dostat (i z podložky) drobné chloupky, částečky prachu apod. Pokud jste náruživý hráč, tak vám pravděpodobně 1000 DPI stačit nebude. V tom případě zkuste Microsoft Sidewinder X8, který jede také na BlueTracku a nabízí přepínání rozlišení až do 4000 DPI.

Výdrž

Miniaturní přijímač potěší a při přenosu jej uložíte do těla myši, takže jej neztratíteProklamované výdrže 10 měsíců je nemožné v běžném provozu dosáhnout, takže jako vždy a všude pouze PR bláboly, ale celkově vzato výdrž špatná není. Běžně ji nevypínám (jedině při cestě), používám ji cca 10hodin denně a na dodávanou alkalickou baterii Energizer vydržela zhruba 3 měsíce. Pokud již v baterii dochází šťáva, rozsvítí se červená indikační dioda, ovšem i poté je možné ji používat minimálně další týden (samozřejmě neplatí pro nabíjecí baterie, u těch se dioda nerozsvítí). Pokud ji budete na noc či při delší neaktivitě vypínat, určitě vydrží mnohem déle.

Reklamace

V květnu se myš odporoučela do křemíkového nebe, resp. přijímač, což je právě jedna ze slabin této myšky. Microsoft to ví, takže reklamují obratem a zasílají nový kus. Zřejmě se nad sebou zamysleli a trochu poupravili výrobní proces, protože vyměněný kus má decentně větší přijímač, takže snad již nebude tolik poruchový. Překvapilo mě také kolečko, které již má přesný stisk (při stisku se již nestane, že se otevře odkaz o pár řádků níž), ovšem hlučnost zůstala.

Resumé

Možná recenze vyzněla spíše negativně, ale jinak je to vynikající myš pevné konstrukce a nemusíte se bát, že se rozpadne. Případné problémy s přijímačem nebo kolečkem vyřešení reklamace, takže se není čeho obávat. Třeba budete mít štěstí a natrefíte již na novější kousek nebo se vám zalíbí méně poruchovou barva. Pokud hledáte společníka na cesty i každodenní práci, vřele vám ji doporučím. V dané cenové relaci nemá konkurenci. V případě, že požaduje více elegance a nevadí vám tedy lesklý povrch, poté se poohlédněte po vyšším modelu 6000.

Pokud chcete ušetřit a neprahnete po krabici a instalačním CD, zkuste se poohlédnout po OEM verzi a za ušetřené peníze si můžete dát například 12 piv. OEM je totiž oproti krabicovému balení v průměru levnější o 300 Kč. Papír je holt děsně drahá záležitost.

Klady 🙂

Zápory 🙁

Design

Rolování bez zpětné vazby

BlueTrack

Konstrukce kolečka

Miniaturní přijímač

Hrany u teflonů a kolem senzoru

Cena

Martin Buchta | Kategorie: Internet, IT

← Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli!