Moto assistant | Buchtič blog o IT a PC Buchtič blog

... je jedním z nejnavštěvovanějších tuzemských blogů zabývajících se IT a češtinami do programů a her. Pokud máte problém nejen
s počítačem pravděpodobně u mě naleznete řešení, případně si o něj napište. Zajímám se rovněž o herní průmysl a internet věcí - každý produkt pořádně prověřím. Přiblížíme si tvorbu webových prezentací a budeme cestovat po světě skrz Google Earth. »

 

Moto assistant

7 Led 2009

Moto assistantFreewarový program Moto assistant je offline obdobou služeb Český benzín či známějšího německého spritmonitoru. Ačkoli je program vyvíjen přibližně po dobu jednoho roku jedním tvůrcem, lze ho jeho kvalitou zařadit po bok konkurenčních, leckdy placených programů. Svým zpracováním, rozhraním a přístupem k jeho ovládání patří mezi nejlepší programy freewarové scény.

Základní princip programu je stejný jako u na začátku zmiňovaných online služeb, ale Moto assistant umožňuje jednodušší a rychlejší ovládání s celou řadou doplňkových funkcí. Po prvním spuštění si program vytvoří databázi a na vás je, abyste vytvořili jedno či více aut, u kterých chcete sledovat spotřebu. U aut zadáváte základní údaje – název, velikost nádrže a rezervy, SPZ, objem, typ apod. Po jejich vytvoření již snadno přidáváte údaje o tankování. Program poté na jejich základě počítá průměrnou spotřebu a další údaje.

Tohle ale není tím, čím se tenhle program odlišuje od jiných alternativ. Z celé řady funkcí, kterými disponuje, lze vybrat např. jednoduchou knihu jízd, zobrazení detailních statistik jak v textové formě, tak v přehledných grafech, sledování různých nákladů pro auta (dálniční známky, servis, mytí vozidla, pojištění,…) a zejména hlavně pro zapomnětlivé uživatele důležité sledování nejen servisních intervalů. Sledovat lze navíc termíny technických kontrol, expirace lékárničky,… Samozřejmostí je možnost nastavení jak čaových, tak kilometrických intervalů s možností nastavení předstihu upozornění. Veškeré údaje lze v programu filtrovat, např podle období, typu paliva, auta.

Jako třešnička na dortu působí menu Pomůcky, kde naleznete různé dokumenty a formuláře pro řešení problémů, např. návod jak postupovat při dopravní nehodě včetně euroformuláře pro záznam nehody, tabulku pro výpočet alkoholu v krvi , jednoduchý formulář pro výpočet nákladů na cestu apod.

Program umožňuje i import údajů z jiných programů ve formátu CSV, do kterého umí i exportovat (navíc lze exportovat do excelu a txt souboru). Navíc disponuje přímo funkcí pro snadnou zálohu údajů, navíc včetně správce záloh. Zálohy lze vytvářet i automaticky při spuštění programu.

Program v přehledném kabátu sdružuje veškeré funkce pro sledování vašeho vozidla, umožňuje sledování jeho aktualizací a tisk veškerých údajů i grafů. Program se stále vyvíjí a lze očekávat, že se jeho funkce ještě dále rozrostou. Moto assistant stojí minimálně za vyzkoušení a v případě že s ním budete spokojeni, tak můžete svou vděčnost vyjádřit příspěvkem autorovi, který si to určitě zaslouží.

Martin Buchta | Kategorie: Internet, IT

← Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli!