Meebo - messenger na cesty | Buchtič blog o IT a PC Buchtič blog

... je jedním z nejnavštěvovanějších tuzemských blogů zabývajících se IT a češtinami do programů a her. Pokud máte problém nejen
s počítačem pravděpodobně u mě naleznete řešení, případně si o něj napište. Zajímám se rovněž o herní průmysl a internet věcí - každý produkt pořádně prověřím. Přiblížíme si tvorbu webových prezentací a budeme cestovat po světě skrz Google Earth. »

 

Meebo – messenger na cesty

29 Čvc 2006

Meebo V následujícím článku bych Vám chtěl představit zajímavou webovou službu meebo, která na cestách pohodlně zastoupí Váš Instant Messenger. Ačkoli je služba „pouze“ v alpha verzi, nabízí spoustu zajímavých funkcí, jednoduché a příjemné uživatelské rozhraní a díky tomu, že je vytvořena v javascriptu funguje na většině PC, i tam, kde není instalován flash, což se na cestách může hodit 🙂

O této službě už na tomto blogu byla v minulosti krátká zmínka, ale od té doby vývoj služby výrazně pokročil a určitě nebude na škodu podrobnější článek.

Po zadání adresy meebo.com se otevře hlavní stránka s přihlašovacími poli pro hlavní Instant Messengery – ICQ/AOL, Yahoo!, Jabber/GTalk a MSN a nad nimi je pole pro přihlášení registrovaných uživatelů. Hodláte-li službu využívat častěji, vřele doporučuji registraci, o výhodách se zmíním později. Dole si mezi jazyky můžete zvolit i českou verzi služby.

Po přihlášení k Vámi používané komunikační službě se otevře hlavní okno aplikace. Hlavním prvkem je Seznam kontaktů nalevo, umožňující přístup k většině funkcí meeba. Nalevo se nachází okno s článkem z blogu vývojářů, které můžete bez problému zavřít. Poslední prvek, na který bych Vás chtěl upozornit je ikonka na konci řádku s odkazy – kliknutím na tuto ikonku můžete vypnout zvuky.
V horní části Seznamu kontaktů se nachází panel ikonek pro přidání/odebrání kontaktů, skupinový chat
a nastavení meeba. Pod ikonkami se nachází ještě políčko pro volbu stavu, případně si lze vytvořit vlastní stavovou zprávu. Dole se nachází tlačítka PřihlásitOdhlásit, která využijete hlavně, chcete-li současně využívat více připojení. Informace o Vašich kontaktech zobrazíte, najedete-li nad vybraný kontakt myší a komunikaci zahájíte poklepáním na kontakt, čímž otevřete nové diskusní okno. I zde se nacházejí další ovládací prvky pro nastavení písma, vkládání smajlíků, pro zobrazení profilu a skupinový chat. Se všemi okny můžete pohybovat a měnit jejich velikost stejně jako ve Windows. V ještě nedávné době se u ICQ u Offline kontaktů místo přezdívky pouze ICQ číslo, což byl pro některé důvod, proč meebo nepoužívat, ale nyní je vše v pořádku a už není důvod používat ICQ2Go ;-).

Registrací na serveru získáte zcela zdarma spoustu výhod. Základní výhodou je, že si můžete nastavit, aby se meebo po přihlášení přihlásilo k více účtům zároveň a také u každého můžete nastavit, aby se přihlásil jako neviditelný.
Další výhodou je, že pro registrované uživatele je dostupné nastavení. Zde lze zatím pouze nastavit, aby se ukládala historie diskusí, dále nastavení zvuku a zobrazování smajlíků.
Podle informací na blogu vývojářů to ale vypadá, že nastavení bude v dohledné době kompletně předěláno a bude umožňovat mnohem více funkcí stejně tak jako zbytek meeba.

O bezpečnost se také bát nemusíte díky tomu, že hesla jsou šifrována 1024-bitovými RSA klíči a ty jen tak někdo nerozlouskne. Meebo bez problému funguje v prohlížečích Internet Exlorer, Firefox a dalších na jejich jádrech(Maxthon, Avant, SeaMonkey, K-Meleon apod.). V Opeře je to s funkčností horší. Všechny základní funkce fungují, ale bohužel se nedá pracovat s okny-měnit velikost a posunovat je. Podle oficiální nápovědy meebo funguje i v prohlížečích Camino a Safari z Mac OS X, o podpoře Konqueroru se nezmiňují, ale mělo by v něm fungovat díky podobnosti s prohlížečem Safari. Meebo vůbec nefunguje v Internet Exploreru 7 Beta, kde dojde k uváznutí na přihlašování a dole na stránce je „UPOZORNĚNÍ: IE7 Beta – RSA šifrování je vypnuté.“, takže i kdyby fungovalo, tak je to riskantní.

Meebo je rozhodně hodně kvalitní službou, která si najde spoustu uživatelů. Otázkou zůstává, jak dlouho zůstane naprosto bez reklam a zdarma. Pravděpodobné asi je, že poté, co vývoj dospěje do stabilní verze, bude základní verze zdarma a za pokročilé funkce si budeme muset připlatit, jako tomu je u programu Hamachi.

Související články:

Martin Buchta | Kategorie: Internet, IT
Tagy: , , , ,

← Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli!