Medal of Honor – dojmy z multiplayeru a beta již dnes | Buchtič blog o IT a PC Buchtič blog

... je jedním z nejnavštěvovanějších tuzemských blogů zabývajících se IT a češtinami do programů a her. Pokud máte problém nejen
s počítačem pravděpodobně u mě naleznete řešení, případně si o něj napište. Zajímám se rovněž o herní průmysl a internet věcí - každý produkt pořádně prověřím. Přiblížíme si tvorbu webových prezentací a budeme cestovat po světě skrz Google Earth. »

 

Medal of Honor – dojmy z multiplayeru a beta již dnes

1 Říj 2010

Medal of HonorToto pondělí pořádala EACzech prezentaci nadcházející válečné akce Medal of Honor Tier 1, tentokrát zaměřenou na multiplayer. Multiplayerovou zábavu bez dalších hráčů by nebyla to prové ořechové a proto se akce konala v pražské herně Battlezone (výborné doupě se stylovým prostředím, sen snad každého teenegera). Jak se povedl comeback?

Vzhledem k tomu, že děj celé hry je zasazen do Afghánistánu, tak proti sobě nestojí nikdo jiný, než američtí vojáci a talibánci a ze spicializací máte na výběr riflemena, snipera a special ops. Sešlo se nás poměrně hodně, takže vznikly týmy 10 na 10. Na oťukání si pro nás připravili Team Assault (neboli Team Deatmatch) na mapě Garmzir Town. Taková polorozpadlá vesnička rozdělená říčkou na dvě části, které spojují dva mosty. Drtivá většina bojů se odehrávala právě na zmíněných mostech a nebyl ani čas více prozkoumat mapu, jelikož vás tak jako tak z mostu někdo sejmul.

Následně jsme se přesunuli na Kandahar Marketplace (známé z PC bety). Betonová džungle, v jejímž středu se nachází otevřené prostranství (trh). To se již změnil také mód na Secure Control, který spočívá v ovládnutí vyznačených pozic na mapě. Vítězem se stává tým, který je déle ovládal. Výsledky byly hodně těsné a chybělo vždy jen pár bodíků, které náš tým dělilo od výhry.

Stejný mód jsme si vyzkoušeli na mapě Kunar Base, kterou hodnotím jako hodně povedenou a jednu z těch akčnějších, kde není radno se na chvíli zastavit. Jedná se o vysokohorskou základu postavenou z různých beden. Úzké prostory a spousta možností, odkud může protivník vyběhnout stejně jako seskočit z bedny, vás nutí být neustále ve střehu.

Hodně povedený je mód Objective Raid inspirovaný Counter-Strikem. Pokud hrajete za americké vojáky, cílem je bránit vaše zařízení (vysílací stanice nebo tak něco). Naopak v roli talibanců se snažíte na tyto zařízení umístit bombu a poté zabránit její deaktivaci. První dvě stanice z celkových tří jsme vždy bez problému zlikvidovaly (čtěte, já je zlikvidoval) jelikož soupeř k nim nestihnul doběhnout, ale třetí se jim podařilo ubránit.

Dosud nebyla tolik znatelná nevyváženost obou týmu, ovšem to se s poslední módem Combat Mission a mapou Shahikot Mountains změnilo. Mód začíná výsadkem vojáků a cílem je obsadit postupně několik strategických bodů v horách. Po obsazení jednoho se hra přesouvá o kus dále na mapě a tak dále až k poslednímu bodu. Mapa je navržena dobře pro obě strany, ovšem obrovské otevřené prostranství pořádně provětrá schopnosti všech členů týmu. Poté kdy náš tým nebyl schopen obsadit ani první bod a v opačné situaci druhý tým zvládnul všechny body ovládnout během několika minut, tak mě tato mapa přišla hodně frustrující a už jsem těšil na posezení v nedaleké hospodě nad zlatavým mokem, kde pokračovala horlivá diskuze nejen o Medalu.

Na výběr byl poměrně solidní arzenál zbraní, který bylo možné s postupným levelováním vylepšovat pomocí odemčených modifikací (jiný zaměřovač, lepší náboje atd.). Obdobně jako v Call of Duty, ovšem samotný systém mi přišel jednodušší. Ovšem nepochopil jsem význam postupně získávaných medailí a ani kluci z EA na tuto otázku nebyli schopni odpovědět. Buď se jedná pouze o achievementy nebo možná o další drobné vylepšení zbraní dle toho, za co jste je získali (např. headshoty, zabití na dálku atd.)

Co se týče grafického zpracování, tak stejně jako u singleplayeru, který jsem měl možnost si zahrát pár týdnů zpátky, je vynikající a ještě o něco lepší jak v Battlefield: Bad Company 2. Nový Medal of Honor nevypadá jen dobře, ale stejně tak se i hraje a nechybí zničitelné prostředí z BF:BC2. Medal of Honor sice trochu zaspal dobu, ale stále je tu pro něj místo a má co nabídnout. Stejně jako přilákat zpět ztracené hráče znechucené po ubohém Airbone.

Pro nedočkavé mám dobrou zprávu. Ve dnech 4. až 7. října bude probíhat veřejná multiplayerová beta a klienta si můžete stáhnout již dnes. K dispozici bude právě zmíněný Sector Control na mapě Kunar Base a nový Combat Mission v Shahikotských horách. Pokud si hru předobjednáte ještě dnes, získáte stylové tričko, přístupné zbraně jednotky Tier 1 rovnou od začátku hry a navíc přístup do bety Battlefieldu 3. To vše pro PC jen za 1099,- a konzole (XBOX 360PlayStation 3) za 1399,-.

Medal of Honor: 9 z 10

Martin Buchta | Kategorie: Počítačové hry

← Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli!