Mafia 2 – dojmy z českého dema | Buchtič blog o IT a PC Buchtič blog

... je jedním z nejnavštěvovanějších tuzemských blogů zabývajících se IT a češtinami do programů a her. Pokud máte problém nejen
s počítačem pravděpodobně u mě naleznete řešení, případně si o něj napište. Zajímám se rovněž o herní průmysl a internet věcí - každý produkt pořádně prověřím. Přiblížíme si tvorbu webových prezentací a budeme cestovat po světě skrz Google Earth. »

 

Mafia 2 – dojmy z českého dema

10 Srp 2010

Mafia 2Od dnešního dopoledne můžete ze Steamu stahovat demoverzi druhého pokračování nejúspěšnější české hry Mafia. Nebudu tady rozebírat příběh a další informace, protože to si můžete dočíst kdekoli jinde a pravděpodobně již vše víte. Proto se zaměřím jen na rychlé dojmy. Co nabízí a jak se hraje?

Náplní dema tolik profláknutá, ale pro potřeby dema trochu upravená mise „The Buzzsaw“, jejímž cílem je zlikvidovat Tlusťocha a pomůže vám v tom MG 42. Začínáte u sebe doma, kde se můžete oháknout jako pravý gangster nebo si prohlédnut Playmate na obálce Playboye. Pro vyjití ven musíte zvednout telefon, čímž přijmete misi. Od chvíle, kdy vylezete před dům, máte 10 minut na to, dostat se na místo určení. Ano, bohužel demo je časově omezené, takže se nemůžete dokola stále vozit. Přístupný je pouze malý kousek města a tak si jej za těch 10 minut v pohodě zvládnete projet a pokochat se okolím a ještě dojet na místo pro pokračování mise.

Doba pokročila a tak se ve hře objevují již mnohem výkonnější vozy včetně zadokolek (tímto zdravím Jecha :-). Z toho tři kousky máte v garáži a zbytek si musíte ukrást, ehm. vypůjčit 🙂 Navíc auta můžete „vytunit“ a to je teprve trhač asfaltu. Nově ve hře přibyl také tahač a za jeho volantem jste v podstatě nezastavitelný. Drobným neduhem je skutečnost, že s autem do vody vjet lze a vzápětí se objevíte zpátky na břehu (plavání ala GTA v Mafii nehledejte), ale sám tam skočit z důvodu bariéry nemůžete. Samozřejmě nesmí chybět posluhovači zákona. Ti jsou ještě lepší než v jedničce a existuje několik způsobů jak se s pokuty nebo zatčení vymanit. Podplatit je lze rovnou na místě nebo také například zavoláním na ústřednu.

HW nároky

Po grafické stránce výborná podívání, obzvláště při detailních záběrech na tváře v dialozích. Potěšil fakt, že pro efekty není nutné vlastnit předražené, výkonem neoplývající topení v podobě nVidie s ještě úžasnějším PhysX. Zničitelné prostředí na úrovni Battlefield: Bad Company 2 a dokonce i výbuchy aut vypadají hezky a ne přehnaně při použití PhysX. Co se týče hardwarových nároků, na 4 jádrovém Phenomu, ATI 5770 a 4GB RAM hraji v rozlišení 1600×1050, na maximální detaily s průměrnými čtyřiceti snímky za vteřinu, ale není problém s během na starších sestavách.

Pokud zavítáte do bufetu nebo hospody, dáte si pár pivek nebo panáků, tak po určitou dobu se vám bude rozmazávat obraz, což poté při usednutí do vozidla může vést ke karambolu. Ostatně jako v reálném světě.

Trocha kritiky

V demu bylo znát skriptování. Dokud jsem nedošel na určené místo a čekal, než mě Joe nesoucího Henryho dožene, tak na mě Joe stále řval, ať se necourám a stál na místě. Jakmile jsem popošel o kus dále, náhle bum a lihovar začal hořet. Nabindování krytí na klávesu Ctrl se mi také nazdálo jako šťastné řešení a ke vší smůle při pokusu a nabindování na boční tlačítko myši se Vito skryl po 3-4 stisknutí. Demo si moc nerozumělo ani s mým gamepadem Logitech Cordless Rumblepad 2, ale to jsou všechno drobnosti a v demu se to dá přehlédnout, protože v plné verzi jistě nebudou.

Resumé

Český dabing je povedený a jsem zvědavý na plnou verzi, jak se poprali s překladem některých vtipných hlášek a zda nezanikly v překladu. Jediné co možná zamrzí je fakt, že se nejedná o známé hlasy (alespoň u postav v demu) jako tomu bylo u jedničky.

Po dlouhé době vskutku povedené demo, které vás nakopne ke koupi, pokud již náhodou nemáte předobjednáno. Bohužel byla odpískána sběratelská edice s luxusním kalendářem polonahých slečen pro rok 2011, údajně z důvodu nedostatečného zájmu. Holt se my hráči musíme spokojit s obyčejnou PC, PlayStation 3XBOX 360 verzí. Na závěr ještě jednou odkaz na stažení dema Mafie 2.

Martin Buchta | Kategorie: Počítačové hry

← Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli!