Který procesor Intel Core z rodiny "i" vybrat? | Buchtič blog o IT a PC Buchtič blog

... je jedním z nejnavštěvovanějších tuzemských blogů zabývajících se IT a češtinami do programů a her. Pokud máte problém nejen
s počítačem pravděpodobně u mě naleznete řešení, případně si o něj napište. Zajímám se rovněž o herní průmysl a internet věcí - každý produkt pořádně prověřím. Přiblížíme si tvorbu webových prezentací a budeme cestovat po světě skrz Google Earth. »

 

Který procesor Intel Core z rodiny „i“ vybrat?

14 Zář 2010

Lámete si hlavu nad současnou „íčkovou“ nabídkou procesorů Intelu a nevíte, zda zvolit Core i3, i5 nebo i7? Tento článek vám pomůže v orientaci mezi těmito produkty a jednotlivými technologiemi.

Procesy řady Intel Core i jsou nástupcem oblíbeným Core 2 Duo a jsou dostupné ve dvou, čtyř a šesti jádrové verzi. Poměrně znepokojujícím faktem, je že dvou a šesti jádrové procesory s kódovým označením Westmere jsou již postavené na architektuře Nehalem a vyráběny 32nm procesem a obsahují integrované grafický čip, zatímco čtyř jádrové procesory jsou vyráběny starším 45nm procesem. K přesunu na nižší výrobní proces má dojít až na konci tohoto roku s příchodem nové architektury Sandy Bridge a v prodeji se nové procesory mají objevit začátkem roku 2011.

Slovníček

HyperThreading – Vytváří z jednoho fyzického jádra dvě virtuální a operační systém jej identifikuje jako by měl dvou násobný počet jader. Programy totiž běží ve vláknech a jedno jádra díky tomu může zpracovávat zároveň dvě vlákna. Jedná se o reinkarnovanou technologii z dob Pentií 4 a reálný přínos není zas tak velký, jak Intel rád propaguje.

Turbo Boost – Zvyšuje výkon procesoru podle okamžité potřeby uživatele a vytížení počítače pomocí automatické úpravy rychlosti každého jádra. Pokud aplikace využívá například jen jedno jádro, procesor automaticky zvýší takt toho jádra na úkor zbývajících v té chvíli nepoužívaných jader.

Využití Core i3

Intel Core i3Všechny i-trojky jsou dvou jádrové a obsahují integrovaný grafický čip. Stejně jako ostatní procesory ze série disponují HyperThreadingem, ovšem Turbo Boost najdete až ve vyšší řadě. Vhodné pro kancelářské použití a do low-endových notebooků. Přehledný souhrn testů a výkonu naleznete zde.

Využití Core i5

Intel Core i5Dvou jádrové i-pětky obsahují grafický čip, jsou vyráběny 32nm procesem a disponují HyperThreadingem a Turbo Boostem. Ovšem čtyř jádra jsou vyráběna starším 45nm procesem a mají sice TurboBoost, ale HyperThreading nikoli. Proto doporučuji koupit nové dvou jádro, které poskytne stejný nebo i vyšší výkon. Ideální volba do středně výkonných sestav, tj. na hry a další náročné aplikace. Přehledný souhrn testů a výkonu naleznete zde.

Využití Core i7

Intel Core i7Určené pro to nejnáročnější použití, rendering a další aplikace, kde potřebujete obrovský výkon a je vám jedno, co to stojí. Samozřejmostí je přítomnost HyperThreadingu a Turbo Boostu. K dispozici je čtyř a šesti jádrová verze. V noteboocích se vyskytuje vedle čtyř jádrové verze také jako dvou jádro. Přehledný souhrn testů a výkonu naleznete zde.

Upozornění

Při koupi procesorů rodiny Core „i“ mějte na paměti, že je do stávající základní desky nedáte a do nové desky nedáte ani stávající chladič z důvodu jiné rozteče. Navíc nová architektura Sandy Bridge přinese opět novou patici, která bude mít o celý jeden pin méně, tj. místo 1156 bude 1155 a opět si budete muset pořizovat novou základní desku. Kdo ví, zda opět za rok Intel pro velký úspěch nezmění patici.

Z toho důvodu bych osobně stávající procesory rozhodně nekupoval, protože do socketu 1156 nic nového nekoupíte. Buď bych si počkal, ale spíše bych šel do AMD, které pořídíte za mnohem lepší peníz a s obdobným výkonem a navíc se nemusíte obávat nekompatibility ze dne na den, sockety AM2 i AM3 jsou kompatibilní.

Martin Buchta | Kategorie: Internet, IT

← Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli!