Jak vypnout Windows Defender a jeho upozornění ve Windows 10? | Buchtič blog o IT a PC Buchtič blog

... je jedním z nejnavštěvovanějších tuzemských blogů zabývajících se IT a češtinami do programů a her. Pokud máte problém nejen
s počítačem pravděpodobně u mě naleznete řešení, případně si o něj napište. Zajímám se rovněž o herní průmysl a internet věcí - každý produkt pořádně prověřím. Přiblížíme si tvorbu webových prezentací a budeme cestovat po světě skrz Google Earth. »

 

Jak vypnout Windows Defender a jeho upozornění ve Windows 10?

2 Srp 2016

Microsoft se od vydání operačního systému Windows 10 snaží všemi možnými kanály uživatele přesvědčit o tom, že antivir nepotřebují, protože součástí jejich systému je Windows Defender. Fajn, pokud máte data uložena v cloudu (OneDrive, Dropbox, Google Drive…) a ransomware vám zašifruje disk, zformátujete jej a provedete čistou instalaci – o nic jste tedy nepřišli. Ale pokud v reálném čase data synchronizujete, do cloudu se vám může uložit šifrovaná verze dat. A to už taková zábava není 🙂

Nicméně zpět k Windows Defenderu a bezpečnostním produktům třetích stran. Odradit od antiviru a nacpat vám Windows Defender se snaží nejen technici na technické podpoře (tuzemská linka 841 300 300), obchoďáci na roadshow, ale Microsoft to zkouší také s každou aktualizací Windows 10. Například v listopadové aktualizaci s označením TH2 automaticky odinstalovával jiná bezpečnostní řešení. Protože na to společnost ESET upozornila, aktualizace byla o měsíc pozdržena, dokud kluci v Redmondu nepřipravili opravu.

Nyní se s výroční aktualizací, označenou jako Anniversary, situace opakuje. Tentokráte není postup tolik agresivní. Antivir se neodinstaluje automaticky bez vědomí uživatele, ale Microsoft to zkouší přes důvěřivost a neznalost uživatele.

V případě, že máte nainstalovaný jiný bezpečnostní produkt a Windows Defender je tedy správně vypnutý, systém vás upozorní, že stávající řešení není funkční a měli byste jej odinstalovat. To vše navzdory tomu, že antivir třetí strany běží a chrání počítač.

windows-defender-warrn-antivirus
Windows Defender je vypnutý, protože máte antivirový program.

Jak geniální, co říkáte? Pokud jste se svým antivirem spokojeni, ignorujte hlášení, že je Windows Defender vypnutý a raději ho kompletně deaktivujte.

Mějte na paměti, že Windows Defender poskytuje pouze základní antivirovou ochranu a nedosahuje ani zdaleka kvalit bezpečnostních řešení třetích stran. Přesvědčte se sami a podívejte se na srovnání antivirových programů od nezávislých organizací – Virus Bulletin a AV-Comparatives.

Jak vypnout Windows Defender na Windows 10 2004?

  • Stiskněte klávesy Windows + I.
  • V zobrazeném okně vyberte možnost Aktualizace a zabezpečení.
  • V levém menu klikněte na položku Zabezpečení Windows a klikněte na položku Otevřít Centrum zabezpečení v programu Windows Defender.
  • V zobrazeném dialogovém okně klikněte na položku Ochrana před viry a hrozbami.
  • Pomocí přepínačů vypněte omezenou pravidelnou kontrolu, ochranu v reálném čase, cloudovou ochranu i automatické odesílání ukázkových souborů.

Tip pro pokročilé: Případně můžete přímo v registru ve větvi HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows Defender vytvořit DWORD hodnotu DisableAntiSpyware a nastavit ji na 1.

Martin Buchta | Kategorie: Internet, IT

← Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli!