Jak provozovat UniFi Network Application na Windows za použití bezplatného doplňku Java? | Buchtič blog o IT a PC Buchtič blog

... je jedním z nejnavštěvovanějších tuzemských blogů zabývajících se IT a češtinami do programů a her. Pokud máte problém nejen
s počítačem pravděpodobně u mě naleznete řešení, případně si o něj napište. Zajímám se rovněž o herní průmysl a internet věcí - každý produkt pořádně prověřím. Přiblížíme si tvorbu webových prezentací a budeme cestovat po světě skrz Google Earth. »

 

Na sklonku roku 2022 vydala společnost Ubiquiti Networks novou verzi své konzole pro centrální dohled a management svých síťových prvků. Z pohledu backendu jde o zásadní změnu, protože UniFi Network Application od verze 7.3 vyžaduje doplněk Java alespoň ve verzi 11 a pohání jej Tomcat 9.x. V tomto článku si ukážeme, jak použít OpenJDK v kombinaci s UniFi Network Application 7.3 bez toho, aniž byste museli na server instalovat Java SE, který není možné od ledna 2019 využívat pro obchodní, komerční nebo produkční použití.

Na úvod se ještě sluší připomenout, že od ledna 2019 není možné Java Standard Edition (SE) využívat pro obchodní, komerční nebo produkční použití bez patřičné licence. Pokud jste tak dosud neučinili, je tohle ideální příležitost k tomu, abyste přešli na některý z forků nebo distribucí Java, které je možné využívat zcela svobodně (pod licencí GPLv2).

UniFi Network Application a podporované verze Java
– do verze 7.2: Java 8
– od verze 7.3: Java 11 a novější

V tomto návodu využijeme OpenJDK. Postup můžete analogicky uplatnit při nasazení Amazon Corretto, AdoptOpenJDK, aj. Stejně tak se lze inspirovat a využít tyto informace k provedení plynulého přechodu na novější verzi UniFi Network Application bez toho, aniž byste původní instanci zahodili, vytvořili novou a provedli import dat ze zálohy.

OpenJDK a UniFi Network Application na Windows Server

  1. Stáhneme si OpenJDK. Aktuálně je poslední verze 19.
  2. Stažený archiv rozbalíme například do složky C:\OpenJDK\
  3. Vytvoříme systémovou proměnnou JAVA_HOME, která bude směrovat do kořenové složky s OpenJDK, tedy C:\OpenJDK\jdk-19.0.1.
    To můžete provést například pomocí Powershellu:
    [System.Environment]::SetEnvironmentVariable("JAVA_HOME", "C:\OpenJDK\jdk-19.0.1")
    To nám však bohužel ke štěstí nestačí, protože UniFi-installer.exe hledá cestu k jvm.dll přímo v registru, a to konkrétně větvi:
    HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\JavaSoft\Java Runtime Environment\1.8
  4. Proto vytvoříme v daném umístění následující řetězce, které budou opět ukazovat na cestu, kde se nachází námi požadovaná Java.
    "JavaHome"="C:\Program Files\jdk-19.0.1"
    "RuntimeLib"="C:\Program Files\jdk-19.0.1\bin\server\jvm.dll"

    Alternativně si můžete stáhnout a spustit předpřipravený .reg soubor. Pouze si v něm nezapomeňte upravit cesty odpovídající vašemu prostředí.

Tip: Pokud jsme vše správně nastavili, aktuálně používanou verzi systémem můžeme ověřit příkazem: java -version

  1. Stáhneme si UniFi Nework Application pro Windows.
  2. Provedeme instalaci.
  3. Používáme, konfigurujeme a dohledujeme svoji síť a to lokálně přímo z prohlížeče na adrese https://localhost:8443/

Řešení potíží

Všechny podstatné informace týkající se běhu webového serveru nebo související chyby při vytváření JVM naleznete v souboru …\Ubiquiti UniFi\logs\server.log.

Pokud se vám z nějakého důvodu nedaří nebo potřebujete pomoci se správou UniFi zařízení (access pointů, switchů, routerů, …), neváhejte se na mě obrátit.

UniFi controller běží na webovém serveru Apache Tomcat. Pro použití vlastního SSL certifikátu je nutné jej konvertovat do JKS (keystore). Související informace najdete v článku Jak převést certifikát ve formátu .PFX do Java KeyStore (JKS) a opačně.

Martin Buchta | Kategorie: Internet, IT

← Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli!