Jak na vlastní fotoknihu/fotokalendář? | Buchtič blog o IT a PC Buchtič blog

... je jedním z nejnavštěvovanějších tuzemských blogů zabývajících se IT a češtinami do programů a her. Pokud máte problém nejen
s počítačem pravděpodobně u mě naleznete řešení, případně si o něj napište. Zajímám se rovněž o herní průmysl a internet věcí - každý produkt pořádně prověřím. Přiblížíme si tvorbu webových prezentací a budeme cestovat po světě skrz Google Earth. »

 

Jak na vlastní fotoknihu/fotokalendář?

24 Lis 2010

FotokalendářDigitální fotografie si dnes můžete prohlížet na jakémkoli zařízení v domácnosti, ovšem nic nenahradí ten pocit při listování albem. Chtěli byste si vytvořit album/kalendář z vlastních fotografií ať již pro sebe či své blízké, ale nemáte žádné zkušenosti s grafickými programy? Právě pro vás je určen program AlbumMaker, který je zdarma k dispozici na stránkách projektu TiskProRadost.cz. Pojďme se na něj podívat a nechcete se inspirovat nejen na blížící se Vánoce.

Po nainstalování a spuštění aplikace budete muset překousnout hodně dlouhou konfiguraci programu (na výkonném notebooku tato akce trvala přibližně 5minut). Ale naštěstí tato akce nezatíží procesor na 100 % (alespoň ne na více jádrových) a mezitím si můžete například stáhnout další šablony pro fotokalendářfotoknihu.

Po spuštění programu vás již přivítá průvodce, kde si postupně vyberete šablonu, formát fotoknihy/kalendáře a fotografie, které chcete použít. Poté se dostanete na obrazovku, kde upravujete jednotlivé stránky. Samotné ovládání a úprava fotografií a stránek je intuitivní a práce je zábavou. Jen přetahujete různé efekty, rámečky, masky či filtry do oblasti s fotografií, do té doby než se vám bude výsledek líbit. Pro úplné začátečníky je připravena série návodů, krok za krokem.

AlbumMaker - fotokniha/fotokalendář od TiskProRadost

Pokročilejší uživatelé, kteří si chtějí se svým dílem více vyhrát, jistě ocení pokročilý režim, kde lze velikost fotografií upravovat pomocí ručně zadaných hodnot, přichytit k mřížce, přidat text, zprůhlednit jednotlivé objekty atd.

Před odesláním objednávky na zhotovení si můžete nechat vygenerovat náhled (případně i do flashe) a poslat jej jako ukázku známým. Objednávka poté probíhá standardním způsobem, jako jste zvyklí z klasických e-shopů. Potvrdíte vytvořenou fotoknihu/fotokalendář, zadáte adresu, vyberete způsob dopravy, potvrdíte objednávku a program odešle data na server.

TiskProRadost.cz v současné době nabízí výhodnou akci, 3+1 fotokalendář zdarma, ale pospěšte si, protože akce končí 30. listopadu. Pro zkušené uživatele, kteří mají svůj oblíbený grafických program je určena možnost vytisknutí dle dodaného PDF a nemusí tak využít dodávaný AlbumMaker.

Na závěr si nemohu si neodpustit pár negativních poznámek. Celkově všechny akce (nejen první spuštění, ale kopírování vybraných fotografií do alba, generování náhledu atd.) trvají docela dlouho a neúměrně zatěžují procesor. Další věcí, kterou jsem nemohl překousnout, je místy bídná česká lokalizace. Snad autoři aplikace do budoucna na těchto vadách zapracují.

Martin Buchta | Kategorie: Ze života

← Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli!