Jak jsem poznal smartphone: díl druhý – Lumia 610 aneb železo a plast | Buchtič blog o IT a PC Buchtič blog

... je jedním z nejnavštěvovanějších tuzemských blogů zabývajících se IT a češtinami do programů a her. Pokud máte problém nejen
s počítačem pravděpodobně u mě naleznete řešení, případně si o něj napište. Zajímám se rovněž o herní průmysl a internet věcí - každý produkt pořádně prověřím. Přiblížíme si tvorbu webových prezentací a budeme cestovat po světě skrz Google Earth. »

 

Po delší době se vracím s dalším dílem netradičního seriálu o Lumii 610. Minule jsem řešil výměnu microSIM, tentokrát se však blíže podíváme na design celého zařízení, přesněji řečeno provedeme rozbor zevnějšku a také toho, co je před zrakem pozorovatele skryto uvnitř. K tomu je ještě nutno dodat pár informací ohledně základní ovladatelnosti aparátu.  Rozhodně zde nebudu prezentovat již etablované záležitosti, ale spíš zde uvedu vlastní pocity, které jsem během používání telefonu získal.

Nokia Lumia 610 je designový skvost

Na první pohled přístroj působí velice líbivě. Základním rysem je stříbrný rámeček, jenž u mikrofonu a sluchátka neotřele proniká z vrchní strany do spodní, což neuvěřitelně vyzdvihuje celkové designové řešení. Nezbytností je velký rádius hran, jinak by tento koncept ztratil svůj glanc a švih.

Pokud se zaměříme na vrchní stranu přístroje, tak oblý stříbrný rámeček, jež částečně tvoří hranice přístroje, přechází směrem k displeji do černé barvy. Kolem displeje je tak vytvořeno černé obdélníkové orámování. Tento kontrast mezi ostrými rohy orámování displeje a oblými rohy přístroje je u tohoto mobilu zvládnut s velkou noblesou. Volný prostor mezi sluchátkem a displejem je využit pro logo firmy a prostor na straně mikrofonu zase poskytuje dostatek místa na umístění standardních dotykových tlačítek pro posuv zpět, start a tlačítka pro hledání.

Nejen dotykovým displejem je smartphone živ

Přesuneme-li svou pozornost na pravý bok přístroje, tak zde najdeme tři tlačítka.  Přesně uprostřed je umístěno tlačítko určené pro uzamykání telefonu. Blíže k sluchátku se nachází tlačítko, které využijete, pokud si budete chtít nastavit hlasitost reproduktoru při volání, či poslouchání MP3. Třetí tlačítko, umístěné na straně mikrofonu, jistě použijete, pokud si budete chtít uchovat nějakou vzpomínku pomocí fotoaparátu. Objektiv naleznete na spodní straně, kde se vyskytuje ještě dioda pro nasvícení scény. Samotné ústrojí fotoaparátu je však přirozeně umístěno až za zadním krytem.

Tímto se dostáváme právě k zadnímu krytu, jenž je opatřen nezbytnostmi, jako je firemní logo a nápis s typem telefonu. Ovšem, atraktivní vlastností zadního krytu je možnost jeho výměny za jinou barevnou mutaci (konkrétně se vyrábí v černé, bíle, modré a růžové), což především ocení naše drahé polovičky, které mají neutuchající potřebu odlišit se od okolí 🙂 Co se týče přední strany, tak tam najdete konektor microUSB pro přenos souborů a nabíjení telefonu. Dále je zde konektor pro připojení sluchátek, tedy standardní 3,5mm jack.

Bez ohledu na HW je Windows Phone svižný systém

Jak je všem specialistům v oblasti telefonů jistě známo, tak řada Lumia 610 je vybavena tím nejzákladnějším hardwarem, nad kterým dokáže Windows Phone pracovat. Základní deska telefonu je osazena jedno-jádrovým procesorem Snapdragon pracujícím na frekvenci 800 MHz a operační pamětí 256 MB RAM.

Z vlastní zkušenosti však mohu výkonnost telefonu jen chválit, neboť základní funkcionality běží velmi svižně včetně kancelářského balíku Microsoft Office. Výjimka nastává jen v případě náročných aplikací třetích stran, kdy jejich start trvá o několik sekund déle než například na sesterské Nokia Lumia 800.

Výdrž baterie závisí na náročnosti používání

Za zmínku ještě stojí baterie, ta uživateli v případě Lumia 610 nabízí kapacitu 1300 mAh. Na tom není v dnešní době nic světoborného, ale jistě stojí za to vědět, že při nízké intenzitě hovorů a činností baterie vydrží zhruba tři dny i celý víkend. Během pracovních dnů, kdy je telefon v akci téměř neustále (desítky hovorů, četné SMS, GPS, WiFi), se tato doba smrskne na pouhý jeden den. Je dost možné, že se svým stylem používání dostanete na úplně jiné hodnoty řádově vyšší než mnou uváděné, což je obecně pro smartphony typické.

O podrobnostech zahrnující kvalitu fotoaparátu, dosah WiFi i přesnost GPS si povíme v dalším pokračování tohoto seriálu. V něm vám přiblížím rovněž svůj údiv z „mobilních woken“, se kterými jsem se setkal poprvé a začal s nimi intuitivně a intenzivně pracovat.

Tomáš Lelek | Kategorie: Recenze

← Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli!