Jak do staršího počítače osadit M.2 SSD disk? | Buchtič blog o IT a PC Buchtič blog

... je jedním z nejnavštěvovanějších tuzemských blogů zabývajících se IT a češtinami do programů a her. Pokud máte problém nejen
s počítačem pravděpodobně u mě naleznete řešení, případně si o něj napište. Zajímám se rovněž o herní průmysl a internet věcí - každý produkt pořádně prověřím. Přiblížíme si tvorbu webových prezentací a budeme cestovat po světě skrz Google Earth. »

 

Jak do staršího počítače osadit M.2 SSD disk?

15 Led 2017

Rychlé disky ve formátu M.2 již nejsou výsadou ultra tenkých mobilních zařízení, ale můžete je osadit do svého počítače a těžit z výrazně vyšších rychlostí, než na které jste zvyklí u standardních 2,5“ disků připojených prostřednictvím SATA rozhraní. Jenže co dělat v případě, kdy na desce M.2 slot nemáte a přijde vám zbytečná investice do nové základní desky jen kvůli jednomu slotu?

Protože M.2 slot je vyveden z PCI Express sběrnice, výrobci pro takové případy nabízejí adaptéry do PCIe x4 slotu. Nejedná se překvapivě o nedostupnou záležitost. Pořídíte je téměř v každém IT eshopu a karta vás vyjde na cca 400 Kč, což je méně než nová základní deska 🙂 Jednu takovou jsem si společně s diskem Samsung EVO 960 pořídil a níže se s vámi podělím o zkušenosti.

Samsung EVO 960

Samsung EVO 960 ve formátu M.2 připojený prostřednictvím PCIe 2.0

Testovací sestava: M5A99FX PRO R2.0, FX-8120@4GHz, 24GB RAM

Maximálního výkonu dosáhnete jedině s PCIe 3.0

Pokud nemáte na desce PCI Express třetí generace, možná byste měli zauvažovat nad investicí do nové a disk osadit rovnou do M.2 slotu. V tomto případě totiž nevyužijete plný potenciál disku. Ale i tak dosáhnete více než dvojnásobných rychlostí ve srovnání i s těmi nejvýkonnějšími SSD disky připojenými přes SATA III.

Ukázka výkonu Kingston HyperX 3K

Podpora výhradně ze strany moderních operačních systémů

Protože se M.2 disky připojují prostřednictvím PCI Express sběrnice, využívají pro komunikaci s diskovým řadičem NVMe rozhraní (nikoli AHCI v případě SATA disků). Pokud nemáte Windows 8.1 nebo 10, narazíte na problém. Starší operační systémy nemají podporu pro NVMe a takový disk se vám v systému nezobrazí. Pro Windows 7 si stáhněte hotfix nebo použijte ovladač přímo od výrobce disku.

Bootování je alchymie

Jak již jsem uvedl výše, Windows 7 nemají nativní podporu NVMe, a proto tento operační systém na disk nenainstalujete bez dodatečných kroků. Windows 8/10 nainstalujete bez obtíží, ale abyste z disku mohli operační systém spustit, musíte k tomu mít podporu ze strany základní desky. Jedním z předpokladů je UEFI, tím druhým při použití NVMe disku je podpora ze strany čipové sady.

  • V případě Intelu potřebujete alespoň Z97 nebo X99.
  • Žádná AMD čipová sada bohužel nepodporuje boot z NVMe disků (údajně A88X, ale to zatím nemám vyzkoušeno). Změna nastane pochopitelně s příchodem nové generace procesorů Ryzen, dříve označovaných jako Zen.

Pokud splňujete výše uvedené požadavky a nedaří se vám nabootovat z M.2 SSD disku, zkontrolujte nastavení UEFI. Potřebné změny v jeho konfiguraci má dobře zpracován Intel v této příručce.

Resumé

Hledáte-li rychlé úložiště dat a na základní desce s procesorem Intel vám chybí M.2 slot, PCIe karta pro vás může být zajímavým řešením. Pořídit si můžete například Delock 89370 nebo I-TEC PCE2M2. V opačném případě bude rozumnou volbou investice do nové desky.

Martin Buchta | Kategorie: Internet, IT

← Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli!