Firefox se jen chvástá, ale výsledek žádný (update) | Buchtič blog o IT a PC Buchtič blog

... je jedním z nejnavštěvovanějších tuzemských blogů zabývajících se IT a češtinami do programů a her. Pokud máte problém nejen
s počítačem pravděpodobně u mě naleznete řešení, případně si o něj napište. Zajímám se rovněž o herní průmysl a internet věcí - každý produkt pořádně prověřím. Přiblížíme si tvorbu webových prezentací a budeme cestovat po světě skrz Google Earth. »

 

Firefox se jen chvástá, ale výsledek žádný (update)

5 Pro 2005

Finální verze Firefoxu 1.5 tu už chvíli je. Podle mě ale není ani zdaleka tak dobrá, jak od ní očekávalo.

Nejvíce mě vadí, že se celou dobu chvástají přepracovaný systémem aktualizací. Zase tolik by mě to nevadilo, ale to by nejdřív musel taky fungovat.
Přepracovaným systémem aktualizací, který umožňuje inkrementální stahování aktualizací prohlížeče, což ve výsledku podstatně sníží množství dat, která jsou přenášena v souvislosti s aktualizací prohlížeče. Vylepšení se týká též aktualizací rozšíření a vyhledávacích modulů.
Vzpomínám si, že tento systém fungoval v dobách RC1 a RC2, přes ten systém jsem jej taky aktualizoval. V té době jsem si říkal, že je to dobrá věc. Ale jen do doby, kdy fungovala :-(.

Po vydání finální verze jsem si ho chtěl aktualizovat, ale žádnou aktualizaci nenašel. Původně jsem se domníval, že to chce jen čas, než vytvoří update. Ale jak to tak vypadá, tak jsem se zmýlil. Do dnešního dne, totiž ještě žádná aktualizace nevyšla a řekl bych, že asi už nevyjde. Prostě a jednoduše se na to vybodli. Už z principu mě to vadí, protože když něco slíbím, tak bych to měl taky dodržet. Nebo na to máte snad jiný názor?
Ještě mi vadí, že se při přepínání záložek, někdy vytvoří kolem popisu focus rámeček. Zřejmě je to důsledek funkce pro vlastní uspořádání pořadí záložek pomocí přetahování myši. Někomu to třeba nevadí, je to totiž kosmetický detail, ale jsem totiž puntičkář 🙂 .
Abych nebyl zas tak kritický, musím uznat, že Firefox udělal krok kupředu. Konečně při použití tlačítka Zpět používá cache a má menší nároky na operační paměť. Sice k dokonalosti mu ještě leccos chybí, ale je použitelnější a bezpečnější, než Internet Explorer.
Update: ještě jsem si vzpomněl na bug, který jsem včera objevil. Pokud se v adrese objeví – zpětné lomítko, tak s ním neporadí a změní ho na %5. Opera i IE si ho normálně převedou na /. Objevil to kámoš, protože mu nešla galerie na našem třídním webu. Zpětná lomítka se tam objevili z důvodu, protože se mi nechtělo pokaždé vypisovat cestu k indexu. Zkopíroval jsem ji z adresního řádku průzkumníka, ten má lomítka obrácená, a nějak mě nenapadlo je přepsat :-).
Update: záhada vyřešena, viz. článek Jak je to s aktualizacemi od Mozilly

Martin Buchta | Kategorie: Internet, IT

← Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli!