Dragon Age: Prameny a datadisk Procitnutí | Buchtič blog o IT a PC Buchtič blog

... je jedním z nejnavštěvovanějších tuzemských blogů zabývajících se IT a češtinami do programů a her. Pokud máte problém nejen
s počítačem pravděpodobně u mě naleznete řešení, případně si o něj napište. Zajímám se rovněž o herní průmysl a internet věcí - každý produkt pořádně prověřím. Přiblížíme si tvorbu webových prezentací a budeme cestovat po světě skrz Google Earth. »

 

Dragon Age: Prameny a datadisk Procitnutí

25 Bře 2010

Dragon AgePočítačové hry mám rád, o tom žádná. Preferuji akční a závodní tituly a nepohrdnu ani realtime strategií, ovšem patřím mezi jedince, kteří mají velké nároky na herní zážitek. Naopak nikdy mě neuchválity RPG záležitosti a doby Oblivionů a Falloutů mě minuly.

Nedávno se mě do ruky dostala relativně nové RPG Dragon Age: Prameny. V recenzích získávala vysoká hodnocení a z mého okolí přícházely také kladné ohlasy. Proto jsem neváhal ji zkusit a byl jsem příjemně překvapen.


Nikdy jsem neujížděl na možnosti hrát za mágy, trpaslíky či jinou havěť. Proto mě potěšilo, že si mohu vybrat lidskou rasu. Ostatně výběr postavy ovlivňuje do jisté míry příběh, který není vůbec špatný a má spád, což se v poslední době bohužel už moc nevidí. Velký důraz na kladen na dialogy, které můžete rychle sice přeskákat a jít dál případně rovnou k bitce (pokud navazuje) nebo se můžete dozvědět více informací do skládanky příběhu či získat nějaký předmět navíc.

Tím průběžně ovlivňujete průběh hry a jedním špatným rozhodnutím si klidně znepřátelíte svého kumpána v bandě. V případě, že vás přestane hlavní příběh bavit či si chcete jen odpočinout, tak můžete zvolit z několika vedlejších questů. Přesuny po mapě ač jsou někdy zdlouhavé nejsou až tak nudné, protože vaši spolubojovníci mezi sebou komunikují a vtipkují, takže se často pobavíte 🙂

RPG prvky v akčních hrách nemusím a kvůli tomu sem nepřišel na chuť například Stalkerovi. Ovšem v Dragonu mě systém sbírání a případné prodávání/nakupování překvapil svojí jednoduchostí (až na drobné chybičky v inventáři) a prošacování hordy padlých nepřátel není přímo nutné pro další postup (vystačíte si klidně jen se sbíráním lékárniček, doplnovači many a peněz)

Datadisk Procitnutí

Zahubením Arcidémona byla Nákaza poražena, ale zplozenci temnot tím jednoduše nezmizeli. Většina z nich se rozprchla do oblasti severně od Denerimu směrem k Přímoří, kde postupně založili vlastní kmeny, které mezi sebou vzájemně začaly soupeřit. Zplozenci začali vyrážet ze svých skrytých doupat a drancovat krajinu, kterou zachvátil naprostý chaos. Jako nový velitel strážců ve Fereldenu máte za úkol celý řád zreformovat a vypořádat se s přetrvávající zplozeneckou hrozbou.

Tak to je v kostce nastíněn příběh datadisku s názvem Procitnutí. Osobně jsem ještě neměl možnost zahrát, ale podle reakcí ostatních je ještě lepší než samotné Prameny. Kromě vylepšení stávajících systémů přináší nové předměty, schopnosti apod, ale především jednu zásadní věc, která se mi hodně líbí a měli by se ostatní tvůrci u BioWare inspirovat. Nejedná se o nic jiného, než o možnost importování hlavního hrdiny ze základní hry a pokračovat s ním.

Resume

Dragon Age mě, jakožto náročného hráče s vlažným postojem k RPG, bezesporu zaujal. Kvalitní příběh s pěknou grafikou přitom s průměrnými požadavky na váš hardware. Jediné co bych vytkl je přílišné běhání po mapě a v Pramenech drobné detaily s inventářem, které byly v Procitnutí opraveny. Pokud jste dosud váhali nad nákupem datadisku, tak vězte, že se to určitě vyplatí, protože nabídne také kvalitní příběh a porci zábavy. Verzi pro PC pořídíte jen za 729,- a na XBOX 360 za 899,-. Pokud ještě úplnou náhodou nemáte půdvoní Prameny a prošvihli jste nedávnou slevovou akci, kupujte.

Dragon Age: 10 z 10

Martin Buchta | Kategorie: Počítačové hry

← Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli!