Domácí počítač do 10 000Kč (září 2011) - AMD APU | Buchtič blog o IT a PC Buchtič blog

... je jedním z nejnavštěvovanějších tuzemských blogů zabývajících se IT a češtinami do programů a her. Pokud máte problém nejen
s počítačem pravděpodobně u mě naleznete řešení, případně si o něj napište. Zajímám se rovněž o herní průmysl a internet věcí - každý produkt pořádně prověřím. Přiblížíme si tvorbu webových prezentací a budeme cestovat po světě skrz Google Earth. »

 

Domácí počítač do 10 000Kč (září 2011) – AMD APU

12 Zář 2011

Původní sestavě domácího počítače do 10 000 Kč jsou téměř dva roky a nastal tak vhodný čas na její aktualizaci. Ceny komponent (obzvláště operačních pamětí) klesly a přišla na trh řešení, kdy máte na jednom kusu křemíku procesor i grafický čip, což sráží cenu dolů a přináší vyšší výkon. Pojďme se podívat, co se dá dnes pořídit za sestavu pro takové to domácí žvýkání (internet, Word…), ale zároveň při rozumném nastavení si zahrajete současné moderní hry. Snad vám to pomůže při rozhodování nad nákupem nového stroje a nekupovali „hyper výhodou“ sestavu ze supermarketu, nad kterou byste pak zaplakali.

PC do 10000Kč
Ceny platné k 12.9.2011

Sestava je postavena na tom nejvýkonnějším, co lze v současné době do socketu FM1 osadit. APU AMD A8-3850 je čtyř jádrový procesor s taktem 2,9GHz a ukrývající v sobě grafický čip AMD HD 6550D. 4GB RAM je při současných cenách základ, pevný disk s třetí generací SATA neboli SATA 6G je také samozřejmostí a nad nižší kapacitou jak 500GB nemá smysl uvažovat. Čipová sada AMD A75 přítomná na základní desce je historicky první s nativní podporou USB 3.0. Momentálně třeba žádné zařízení s třetí generací USB nemáte, ale za pár let to může být jinak a její přítomnost oceníte. Proto nedoporučuji investici do základní desky s čipsetem A55, které jsou sice nepatrně levnější, ale USB 3.0 nedisponují.

Výkonově sestava bohatě pro domácí účely stačí a bez problémů zvládá přehrávat FullHD videa. Integrovaný grafický čip disponuje plnými 400 stream procesory, podporou DirectX 11 a je taktován na 600MHz, což vám zajistí solidní výkon i pro moderní hry a hravě strčí do kapsy nejen všechy předchozí integrované grafiky ala HD4200, ale také parodii na grafický čip v podání procesorů Intel. Pro názornost: DIRT3 na střední detaily běží ve FullHD na 31fps. V případě nedostatku grafického výkonu stačí přikoupit diskrétní grafickou kartu na PCIe a povolit v BIOSU režim CrossFire a získáte tak dostačující výkon. Podrobnější recenzi a testy již brzy. V komentářích se případně můžete ptát na to, co vás zajímá. Odpovím buď rovnou nebo v chystané recenzi.

Možná některé zarazilo, že v košíku nemám přidán zdroj, skřín a mechaniku. Buď tyto komponenty již vlastníte nebo je to na vašich potřebách. Výběr skříně je individuální záležitost a proto nechť si ji vybere sám. Osobně doporučuji se podívat do nabídky Cooler Master, jehož skříně nejsou z „papíru“ a nabízejí skvělý poměr cena/výkon. To samé platí pro nákup optické mechaniky, kdy jde v podstatě jen o volbu mezi DVD/Blu-ray a preferenci značky. DVD mechaniky jsou na svém vývojovém vrcholu a již řadu let všichni výrobci vyrábí to samé, takže DVD vypalovačku pořídíte od 400 Kč a záleží jen na vás, zda potřebujete navíc LightScribe či LabelFlash. Co se týče zdroje, tak vám bohatě stačí 350W, kde doporučuji Seasonic. Pokud plánujete rovnou nebo v blízké budoucnosti osadit další grafickou kartu do CrossFire, tak v závislosti na konkrétní kartě bych poté volil silnější zdroj.

AM3+

Pro srovnání inovovaná původní sestava na socketu AM3+ disponují rovněž SATA 6G a USB 3.0. Cenově vychází cca podobně jako APU AMD A8, ovšem rozdíl mezi oběma platformami je ve výkon. Sestava na AM3+ bude jednoznačně výkonější po procesorové stránce, ale naopak bude výrazně ztrácet v grafice, jelikož integrovaná HD 4250 je ořezávátko, které současným APU nešahá ani po kotníky. Záleží tedy na určení počítače. Pro internet, Word, filmy a příležitostné hraní jednoznačně doporučím sestavu na APU. Když budete mít štěstí na kousek, lze A8-3850 přetaktovat na hodnoty kolem 3,5GHz, čímž si výrazně výkonově polepšíte.

PC do 10000 Kč
Ceny platné k 12.9.2011

Při výběru nejen elektroniky, nezapomeňte na známé přísloví: „Nejsem tak bohatý, abych si kupoval levné věci.“ Řiďte se rozumem, zjistěte si informace o výrobku na internetu a nenechte se balamutit prodavači v supermarketech a prodejnách typu Okay. Protože chcete, aby počítač a ostatní zařízení vydržela a neodpálila jej první bouřka či přepětí v síti, tak nesmíte zapomenout na přepětovou ochranu. APC poskytuje náhradu škody až do výše €75 000.

Martin Buchta | Kategorie: Internet, IT

← Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli!