Dead Space 2 – Isaac opět zasahuje | Buchtič blog o IT a PC Buchtič blog

... je jedním z nejnavštěvovanějších tuzemských blogů zabývajících se IT a češtinami do programů a her. Pokud máte problém nejen
s počítačem pravděpodobně u mě naleznete řešení, případně si o něj napište. Zajímám se rovněž o herní průmysl a internet věcí - každý produkt pořádně prověřím. Přiblížíme si tvorbu webových prezentací a budeme cestovat po světě skrz Google Earth. »

 

Dead Space 2 – Isaac opět zasahuje

30 Led 2011

Dead Space 2Po dvou letech se Issac vrací v ještě hororovějším a dramatičtějším příběhu a Dead Space 2 si tak v ničem nezadá s hollywoodskými sci-fi trháky. Po událostech první dílu se Issac ocitá ve vesmírném městě Sprawl postaveném na jednom z měsíců Jupitera a vzhledem k jeho duševnímu stavu byl zavřen na psychiatrickém oddělení. Podaří se mu zničit obelisk a vymýtit nekromorfy?

Vymýtit navždy zřejmě ne, jelikož třetí pokračování Dead Space je ve vývoji, ale to zbytečně předbíhám a vraťme se zpět ke druhému dílu a recenzi PC verze.

Město bylo také napadeno a vám se zázrakem podaří z nemocniční části utéct. Vzápětí ukořistíte nepostradatelný oblíbený plazmový řezák, získáte první oblek a jste doma, resp. opět sám proti hordě nekromorfů. I když to není tak docela pravda, jelikož potkáte sličnou společnici, která dokáže celý děj na konci zvrátit.

Tvůrci se drželi zaběhnutého konceptu a po stránce hratelnosti nepřináší nijak zásadní změny. Procházíte místnost za místností, kosíte nekromorfy, občas vyřešíte nějaký ten puzzle, minihru, příležitostně se postavíte proti bossovi a ideálně all-in-one. Samotná likvidace nekromorfů je zpočátku poměrně zábavná, ale postupně začne přituhovat, obzvláště když se na vás valí jeden za druhým a jste rádi, že z toho nějak vyváznete.

Abyste byli ve výhodě, tak kromě zmíněného plazmového řezáku se můžete vybavit dalšími zbraněmi. Ovšem munice je tradičně nedostatek, stejně jako lékárniček, takže si dobře rozmyslete, jakou další zbraň si vezmete a tu si poté vylepšete, jelikož power nody se také neválí na každém rohu. Ostatně proto je vhodné procházet každou místnost centimetr po centimetru a sbírat vše co najdete. Takže ke slovu opět přichází taktizování, přemýšlení o každé položce v inventáři a především využívání zamrazení a telekinetických schopností na objekty povalující se v okolí jako jsou výbušné lahve.

Dramatické momenty se prolínají s těmi poklidnými, kdy jen procházíte prázdnými místnostmi. Tehdy máte alespoň čas si vydechnout, případně prostudovat nalezené záznamy, a když se náhodou dostanete k oknu nebo do volného vesmíru, budete žasnout nad působivou scenérií a rozlehlostí města, mj. na starou známou loď USG Ishimura se podíváte také.

Stejně jako v jedničce a nedávném Medal of Honor, potěší absence loadingů při postupu hrou. Nahrávání dalších lokací probíhá ve výtahu atp. a to změnu kapitoly zjistíte ze stavové zprávy. Ukládacích míst je dostatek a navíc před zákeřnějšími pasážemi hra automaticky ukládá, takže při úmrtí z postupu téměř nic neztratíte.

Grafika a náročnost

Grafické zpracování je standard dnešní doby, nepřekvapí, ale ani neurazí. Co se týče náročnosti, tak pokud jste rozjeli první díl, nebudete mít problém ani se dvojkou. Dead Space 2 povalí na starších mašinách případně trochu vybavenějších noteboocích, resp. na rozjetí vám postačí jakékoli dvou jádro a něco lepšího než je X1600. Naopak překvapí velikost samotné hry, která si po nainstalování na pevném disku zabere bezmála 10 GB.

Opravdu efektní jsou záběry, kdy pod náporem mutantů podlehnete a oni si vás podají a rozcupují. Ty již opravdu nejsou pro slabší povahy, například záběr na letící ruku vesmírem.

Jediné co bych Dead Space 2 vytknul je práce s inventářem, resp. informacemi o úkolech. Vždy se vám zobrazí pouze stavová zpráva o tom, že do seznamu úkolu byl přidán nový, ale pro více podrobností se musíte podívat sami. I když ono to ani není nutné, jelikož vás hra vede za ručičku a je téměř nemožné se ztratit, což není zas na druhou stranu v tomto případě k zahození. Pokud čirou náhodou zabloudíte a to se může stát snad jen tehdy, kdy se zpět vracíte poté, co jste něco aktivovali, stačí vyvolat pomocníka a ten vám ukáže cestu.

Resumé

Po delší době opět hra, která chytne a nepustí. Dech beroucí gradující příběh doprovázený Isaacovými halucinacemi a tunou nekromorfů vás požene dál. Dead Space 2 vám nabídne 15 kapitol, jejichž dohrání vám zabere slušných deset hodin a pro repete na vyšší úroveň jste motivováni odemčením nového obleku, zbraní atd. Kromě toho je tu slibně vypadající multiplayer, kde můžete hrát za nekromorfy.

České hráče může nejvýše mrzet fakt, že dvojka již neobsahuje českou lokalizaci. Proto kupujte kvalitní hry jako je Dead Space 2, PC, PlayStation 3, XBOX 360 a třetí díl snad bude v češtině.

Martin Buchta | Kategorie: Počítačové hry

← Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli!