Crysis 2 – 2. část recenze: příběh | Buchtič blog o IT a PC Buchtič blog

... je jedním z nejnavštěvovanějších tuzemských blogů zabývajících se IT a češtinami do programů a her. Pokud máte problém nejen
s počítačem pravděpodobně u mě naleznete řešení, případně si o něj napište. Zajímám se rovněž o herní průmysl a internet věcí - každý produkt pořádně prověřím. Přiblížíme si tvorbu webových prezentací a budeme cestovat po světě skrz Google Earth. »

 

Crysis 2 – 2. část recenze: příběh

13 Dub 2011

Grafické stránce jsem věnoval samostatnou část recenze, kde jsme si ukázali, že Crysis 2 vypadá bídně a dnes se podíváme na Crysis celkově. Má na to stát se hrou roku, za kterou ji někteří považují nebo právě naopak?

Děj silně připomíná Spielbergovu Válku světů. Zemi zpustošily přírodní katastrofy, navíc tu řádí neznámý virus a do toho se na Zemi vrhnou mimozemšťani. V blízké budoucnosti, v roce 2023, se zhostíte role Alcatraze, člena týmu mariňáků, který byl vyslán na záchrannou operaci pro vědce jménem Gould (pozor, neplést s goauldem J). Jenže jste napadeni, řeka vás vyplaví na břeh a jelikož jste jako jediní jakžtakž živí, zachrání vás starý známý Prorok. Ten byl nakažen a vy jste tak jeho jedinou nadějí. Ve chvíli, kdy se probudíte, již máte na sobě oblek a začíná boj o život.

Začínáte postupně objevovat možnosti obleku, čelíte jednotkám CryNetu, které vás chtějí dostat a jdete zachránit Goulda. Poté se to celé zvrtne, spadnete do léčky, pak se to opět zvrtne a najednou již bojujete po boku vojáků CryNetu, které vás chtěli ještě před chvílí a ke konci se spojíte s mariňáky a bojujete společně proti mimozemšťanům. Holt jste jejich nadějí na vyhlazení mimozemšťanů. Příběhově není Crysis 2 špatný, ale postupně se to celé zamotává a je to spíše na škodu, jelikož se v tom začnete ztrácet.

S přenesením příběhu do městské džungle polorozpadlého New Yorku se pojí inklinace k poměrně výraznému koridoru oproti otevřenému ostrovu z prvního dílu. Na druhou stranu to není koridor o šířce dvou metrů a máte několik možností jak dosáhnout kýženého cíle. Pokud si nebudete vědět rady kam dále, můžete si vyvolat taktický pohled, kde se zvýrazní právě zmíněné taktické možnosti, ale také dojde ke zvýraznění beden s municí.

Nanoblek 2.0

Nano oblek druhé generace je nejen modernější a disponuje větší výdrží, ale můžete jej také vylepšovat pomocí nanokatalyzátorů z padlých mimozemšťanů. Vylepšení se dělí 4 kategorie a v každé můžete používat nejvýše jednu. Lze tak aktivovat tišší krok, menší spotřebu energie, vidění do budoucnosti (jako, že vidíte dráhy střel předtím, než doletí) atd. Ovšem tato část trpí závažným bugem a to, že při ukončení hry nasbírané nanokatalyzátory zmizí a začínáte od nuly. Takže jsem neodemknul všechny možnosti, ale údajně by toto měl opravovat patch 1.2. Každopádně pozitivně hodnotím nápad, ovládat možnosti obleku z klávesnice (shift pro běh, E pro neviditelnost atd.) místo otravného vyvolávání kontextové nabídky stiskem kolečka, i když tato možnost nadále zůstává.

Když jsem u těch zbraní, výběr je slušný a zajisté si každý najde takovou, která mu sedne dle jeho hracího stylu. Každopádně s sebou můžete tahat dvě + Jaw a granáty. Munice je všude dost a bedny se válí na každém rohu. Stejně jako oblek, můžete upravovat také jednotlivé zbraně. Změnit si lze tak zaměřovač, nainstalovat rozšířený zásobník nebo granátomet. Tu a tam se u barikády nebo na vozidlech objeví kulomet, který můžete bud využít jako stacionární nebo si jej můžete vzít na cestu. V jedné misi se zhostíte obrněného vozidla se střílnou a v té chvíli se stanete takřka nepřemožitelnými.

Po dlouhé době se Crysis 2 zařadil mezi ty, u kterých jsem musel otevřít návod. V misi „Laboratorní krysa“ jsem se zasekl, jelikož jsem nikde nemohl nalézt něco na zničení vrtulníku. Problém byl v tom, že jsem všechny příslušníky CryNetu zlikvidoval již na střeše, čímž se neslanili a nemohl jsem od nich Jaw sebrat. Každý člen útočné jednotky běžně s sebou nosí Jaw, že?

Ukládáme automaticky

Změnil se systém ukládání. Již nemůžete rychle ukládat, kdy to uznáte za vhodné, ba co hůř, nemůžete ukládat vůbec. Hra se tu a tam na checkpointech uloží sama, ale ty nejsou zrovna vhodně rozmístěny. Představuje to sice větší výzvu, ale komu by se chtělo opakovat velký kus několikrát dokola. Nanooblek 2.0 toho sice vydrží mnohem více, ale stejně je lepší jít na jistotu.

Celkově vám dohrání Crysis 2 zabere něco kolem devíti hodin, přičemž místy se opravdu řádně zapotíte, obzvláště při likvidaci soniců (nezaměňovat se Sonicem, nýbrž se jedná se o sonického mimozemšťana).

Resumé

Crysis 2 je podle mě nejrozporuplnější hra letošní roku ne-li několika posledních let. Příběhově na úrovni, singleplayer vydrží dlouho a také je tu multiplayer. Potěší AI na vysoké úrovni, jak u lidí, tak mimozemšťanů a špičkový hudební doprovod od Hanse Zimmera. Ovšem nemožnost ukládat, která mě v tomto případně na hodně místech iritovala a především ubohé grafické zpracování, u mě výrazně sráží hodnocení a působí dojmem, že je to čistý port z konzole (PS3, XBOX 360) bez špetky zájmu o PC platformu. Suma sumárum, momentálně nemohu dát Crysis 2 víc než lepší šestku. Uvidíme, co přinesou další patche a obzvláště nakonec potvrzená dodatečná implementace DirectX 11. Pokud jste konzolisté, přihoďte si bodík.

Grafické stránce jsem věnoval samostatnou část recenze, takže pokud vás zajímá, čtěte.

Crysis 2: 6 z 10

Související články

Martin Buchta | Kategorie: Počítačové hry

← Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli!