Coraabia přešla do ostrého provozu. Zahrajte si zdarma online českou karetní hru | Buchtič blog o IT a PC Buchtič blog

... je jedním z nejnavštěvovanějších tuzemských blogů zabývajících se IT a češtinami do programů a her. Pokud máte problém nejen
s počítačem pravděpodobně u mě naleznete řešení, případně si o něj napište. Zajímám se rovněž o herní průmysl a internet věcí - každý produkt pořádně prověřím. Přiblížíme si tvorbu webových prezentací a budeme cestovat po světě skrz Google Earth. »

 

Coraabia logoPokud patříte mezi fandy karetních her a hrajete rádi na PC, určitě vám před lety neunikla zpráva o tom, že se do uzavřené beta verze dostala Coraabia – česká sběratelská karetní hra, která běží online na prakticky jakémkoli zařízení podporující Flash. S odstupem dvou let jsem opět navštívil stylové prostředí klubu Cross, abych byl svědky oficiálního představení a spuštění Corrabie do ostrého provozu. Iblort potěš!

Jak již jsem naznačil minule, Coraabia to není ledajaká hra a transformace karetní hry hrané podvečer v hospodě do online podoby. Kolem celého herního světa na Coraabu se váže celá mytologie. Tím se dnes může pochlubit málo her, ať již jde o AAA nebo indie tituly. I po deseti letech usilovného vývoje tvoří kluci z ARK8 nezávislé studio, za kterým nestojí žádný sponzor, a hru vyvíjejí ve volném čase po práci. Tomu se říká zapálení do projektu.

Ani ARK8 se nevyhnuly problémy

Přechod z uzavřené bety do verze určené široké veřejnosti plánovali kluci již vloni, ale vlivem mnoha faktorů se tak nestalo. Mezi nejzásadnější změny patřil přechod na novou verzi Flashe, což znamenalo prakticky přepsání hry od základu. Na druhou stranu to přineslo výrazně vyšší výkon a vyšší multiplatformnost.

Od té doby, kdy jsem hrál Coraabii naposled dostala výrazných změn na základě připomínek testerů, kteří ji hráli neustále. Již prvně se mi zdála obtížnost značně vysoká, ačkoli to do jisté míry bylo faktem, že jsem soupeřil proti samotným autorům, což bylo značně nefér 🙂 Nakonec se ukázalo, že se nejednalo pouze o můj subjektivní názor, a obtížnost pro začínající hráče byla snížena. Navíc na začátku hry nechybí akademie neboli klasický tutorial, který vás zasvětí do tajů hry. Kluci zapracovali také na grafice a UI, za což jim patří palec nahoru.

Coraabia: Česká karetní hra se světovým dosahem

A čím, že je Coraabia vlastně tolik unikátní? Pokud pomineme výše uvedené, jde především o grafiku, na které se podílelo více než 300 světoznámých umělců ze 60 zemí světa včetně takových hvězd jako Johann Bodin (Magic: The Gathering), Joseph McLamb (Avatar), Horia Dociu (Ubisoft), Pascal Blanché, Nikolay Yeliseyev (Halo 4) i Andréé Walin (Oblivion, Godzilla…) a pod soundtrackem je podespán prof. Vladimír Franz. Skutečně je na co koukat, vizuál Coraabie vás prostě uchvátí.

Sluší se dodat, že Coraabia staví na  free 2 play konceptu. Karetní hra je tedy zcela zdarma, ale pokud si chcete do začátku trochu přilepšit, nic vám nebrání si nové balíčky karet a booster packy pomocí mikrotransakcí zakoupit. Na závěr už jen stručná rekapitulace všech důležitých faktů v infografice a nyní se již můžete pustit do hraní. Coraab na vás čeká.

Spustit hru Coraabia v internetovém prohlížeči.

Coraabia infografika

Martin Buchta | Kategorie: Počítačové hry

← Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli!