Benq DW1655 - kvalita za rozumnou cenu | Buchtič blog o IT a PC Buchtič blog

... je jedním z nejnavštěvovanějších tuzemských blogů zabývajících se IT a češtinami do programů a her. Pokud máte problém nejen
s počítačem pravděpodobně u mě naleznete řešení, případně si o něj napište. Zajímám se rovněž o herní průmysl a internet věcí - každý produkt pořádně prověřím. Přiblížíme si tvorbu webových prezentací a budeme cestovat po světě skrz Google Earth. »

 

Benq DW1655 – kvalita za rozumnou cenu

3 Bře 2006

Nedávno jsem si koupil DVD vypalovačku a nyní vám přináším její menší recenzi. Samozřejmě, že disponuje Lightscribe technologií pro potisk médií.

Vzhled

benqdw1655Hned na úvod bych chtěl upozornit, v tomto případě se vyplatí připlatit si těch pár stovek a koupit si místo bulk balení raději retail balení. Bulk totiž vypadá úplně jinak, než na fotografiích. Místo krásně vylisovaného předního panelu a nápisu Benq, dostanete mechaniku s rovným předním panelem pár nápisy funkcí. Prostě balení pro stavitele PC a Hewlett-Packard. HP si pouze nastříká logo a nalepí svůj štítek.
Kdybych to věděl dříve, tak si samozřejmě koupím retail balení, ale ani ve snu by mě nenapadlo, že se mohou tyto dva druhy balení lišit vzhledem. Kdyby, tam byl alespoň nápis Benq, tak mě to nevadí, protože takhle mě to celkem sekne ke casu.

Technologie

Tato špičková mechanika, podporuje nejnovější funkce nejen pro dokonalou kvalitu zápisu. SolidBurn zaručí i při neznačkových médiích, maximální kvalitu zápisu maximálně možnou rychlostí. Write Right Technology je exklusivní technologie zápisu , která pro maximální kvalitu zápisu využívá kontrolu náklonu a funkci WOPC II. Pomocí těchto dvou prvků zajišťuje perfektní kontrolu nad svazky laserových paprsků a intenzitou zápisu promítnutou na disk. Dual Cooling System redukuje produkované teplo a znemožňuje přehřátí během vysokorychlostního čtení a zápisu. AFCS urychluje cirkulaci vzduchu uvnitř mechaniky a ADCS odvádí teplý vzduch pryč pomocí děr, které jsou ale u většiny skříní zakryty, čili efekt je nulový. A do třetice zmíním Seamless Link, což je vlastně obdoba asusácké technologie Flextralink, která zabraňuje podtečení bufferu

Lightscribe

Kapitola sama o sobě. Že, nevíte co je Lightscribe? Technologie pro potisk vrchní strany médií. Po vypálení dat otočíte médium a vypálíte potisk 🙂 . Samozřejmě, že na to musíte mít speciální lightscribe média. Vzhledem k tomu, že jsou jen o cca5 korun dražší, se to vyplatí.
Pro funkčnost této funkce, si nejdříve musíte stáhnout Lightscribe ovladač z oficiálních stránek této technologie, lightscribe.com.
Potisky lze vypalovat např. v Nero Cover Designer, ale ten, alespoň mě, mechaniku nenašel. Takže doporučuji použít profesionální software SureThing CD Labeler, který sice není zadarmo, ale jeho zdarma dostupnou verzi, si můžete stáhnout opět z webu lightscribe.com.

Při vypalování potisku si můžete zvolit tři stupně kvality, draft, normální a nejlepší. Nejdříve si můžete vypálit potisk na draft, podívat se jak to vypadá a později ještě jednou, pro zvýraznění. Vypálení kompletního potisku na nejlepší kvalitu trvá 25 minut, na normální kvalitu 10minut a draft 5minut. Na to, že potisk je pouze monochromatický je výsledek báječný. V každém případě to vypadá lépe, než když to napíšete lihovkou 🙂 .

Vlastnosti

Mechanika podporuje všechny druhy médií, od CD až po dvouvrstvé DVD (+ i -). Maximální rychlost čtení, vypalování CD 48x a přepisu 32x. DVD čte a vypaluje 16x a na DVD+RW zapisuje 8x, zatímco na DVD-RW pouze 6x. DVD DL čte 8x a +DL zapisuje 8x zatímco -DL pouze 4x . Jediný formát, který nepodporuje je DVD-RAM. Podle mě stejně zatím nevyužijete, protože se zatím s nimi moc často nesetkáte. Za necelé dva týdny, co tuto mechaniku mám, jsem se nesetkal s žádným médiem, se kterým by měla nějaký problém při čtení, akorát ji sednou více plusová média. Jediná věc, se kterou má problém, je ochrana a SafeDiskCDS-100, kterou mechanika nepřekoná. Čili hry, programy, audio s touto ochranou si do image v Alcoholu neuložíte.

Software

Pomocí programu QVideo, který je ke stažení na stránkách Benqu, můžete přímo ukládat různé online přenosy, např. TV pořady, na DVD.
BenqSuite je software určený na ovládání technologií a vlastností mechaniky. Pomocí něj můžete přepnout mechaniku do režimu simulace zápisu plusových disků. Můžete v něm vypnout i některé funkce, např. SolidBurn či WOPC. Dále lze měnit Booktype (také lze změnit v programu CD/DVD speed), důležité pro přehrání ve stolních přehrávačích, nebo můžete testovat rychlost čtení, jestli je daná rychlost vhodná pro vložené médium apod. Žádný jiný výrobce DVD vypalovaček nedisponuje takovýmhle softwarem se spoustou možností. Možná ještě Plextor a jeho software PlextorTools, ale ten se pohybuje v jiných cenových kategoriích, a pro běžného uživatele se nevyplatí, protože např. má problémy se čtením poškrábaných medií apod.

Zhodnocení

Pokud nepotřebujete vypalovačku s podporou DVD-RAM a nevlastníte domácí palírnu (nepřekoná ochranu SafeDisk), tak je Benq DW1655 ideální volba. Oproti dražším LG neplatíte za značku a za copyright na Lightscribe.
Rozsáhlou recenzi se spoustou obrázků si můžete přečíst na serveru CDR. Koupit si ji můžete např. obchod.cz.

Martin Buchta | Kategorie: Internet, IT

← Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli!